П'ятниця, 27 березня 2015 08:27

Про затвердження Порядку передачі в оренду майна міської комунальної власності у новій редакції

a-rish-ses_________­­­­­______ № _____________

Про затвердження Порядку
передачі в оренду майна
міської комунальної власності
у новій редакції

Відповідно до частини п’ятої статті 16, частини першої статті 59, частини п'ятої статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про оренду державного та комунального майна»,

міська рада вирішила:
 

1.                 Затвердити Порядок передачі в оренду майна міської комунальної власності  у новій редакції (додається).

2.                Рішення міської ради від 27.02.2008 року №2.9-29/5 «Про затвердження Порядку передачі в оренду майна міської комунальної власності» та рішень про внесення змін до Порядку передачі в оренду майна міської комунальної власності від 12.04.2011 року №3.19-7/6 і від 29.11.2011 року №3.13-15/6  вважати такими, що втратили чинність.

3.                 Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови Клочка С.Л. та постійну комісію міської ради з питань управління комунальною власністю (Кротик С.М.).

 

В.о. міського голови, 

секретар міської ради                                       О.В. Цебрій

 

 

                                     

Додаток
До рішення від ____________
№________________

 
Порядок передачі в  оренду  майна міської комунальної власності

 
1. Загальні положення

            1.1. Порядок передачі в оренду майна міської комунальної власності (надалі-Порядок) розроблено на підставі Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про оренду державного та комунального майна», інших законодавчих та нормативно-правових актів з метою реалізації прав територіальної громади міста Умань у сфері орендних відносин.

            1.2. Цим Порядком регулюється подання та розгляд матеріалів щодо передачі в оренду комунального майна територіальної громади м. Умань фізичним та юридичним особам, спрямованої на підвищення ефективності його використання, за винятком того майна, передача в оренду якого заборонена законодавством України та майна, необхідного для розміщення і функціонування управлінь, відділів, служб міської ради, яке передається їм в безоплатне користування відповідними рішеннями Уманської міської ради та виконавчого комітету.

             Визначення термінів:

-         оренда – засноване на договорі строкове платне користування майном, яке необхідне орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності;

-         об’єкт оренди – цілісні майнові комплекси комунальних підприємств, нерухоме майно (будівлі, споруди, приміщення); інше окреме індивідуально визначене майно.  

-         орендодавець – Уманська міська рада в особі відділу комунального майна міської ради.

-         орендар – господарське товариство, створене членами трудового колективу підприємства, його структурного підрозділу, інша юридична особа та громадяни України, фізична та юридична особа іноземних держав, міжнародна організація та особа без громадянства. Фізична особа, яка бажає укласти договір оренди комунального майна, до його укладення зобов’язана зареєструватися як суб’єкт підприємницької діяльності;

-         балансоутримувач – управління, відділи, організації, установи, підприємства, майно яких належить до міської комунальної власності,  в повному господарському віданні чи оперативному управлінні (балансі) яких знаходиться об’єкт оренди;

-         орендна плата – це платіж, який вносить орендар за користування майном, переданим йому в оренду, незалежно від наслідків своєї господарської  чи іншої діяльності;

-         суборенда – засноване на договорі строкове платне користування майном, яке передається орендарем в користування третій особі.

 

2. Ініціатива (пропозиція) щодо оренди майна.

2.1. Майно міської комунальної власності може передаватися в оренду за ініціативою  орендодавця чи балансоутримувачів, зазначених у цьому Порядку або за наявності заяви про оренду майна від фізичних та юридичних осіб, які можуть бути орендарями відповідно до статті 6 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та цього Порядку.

            За наявності ініціативи щодо оренди цілісного майнового комплексу відділ комунального майна у триденний термін повідомляє трудовий колектив підприємства щодо майна якого подано заяву про оренду.            Відділ комунального майна міської ради, формує щороку на підставі   інформації балансоутримувачів, за погодженням відповідних відділів та управлінь міської ради, переліки цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів і нерухомого майна, що може бути передано в оренду.Зазначені переліки після погодження постійною комісією міської ради з питань управління комунальною власністю, оприлюднюються в засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті міської ради.          Нерухоме майно виконавчого комітету, відділів та управлінь міської ради, що тимчасово не використовується останніми для здійснення своїх функцій, може бути передано в оренду без права викупу орендарем та передачі в суборенду.

2.2. Створене членами трудового колективу господарське товариство, у статутному (складеному) капіталі якого частка внесків членів трудового колективу становитиме відповідно до статуту товариства більш як 50 відсотків, має переважне перед іншими фізичними та юридичними особами право на укладення договору оренди цілісного майнового комплексу підприємства, його структурного підрозділу, де створене це товариство у порядку визначеному статтею 8 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

         2.3 У разі надходження однієї заяви про оренду певного об'єкта (цілісного майнового комплексу, будівлі, споруди, групи приміщень), а іншої - про оренду частини цього об'єкта, орендодавець повідомляє другого заявника, що розглядається питання про оренду всього об'єкта.

 

3.Укладення договору оренди

  3.1. Фізичні та юридичні особи, які бажають укласти договір оренди,  направляють на ім′я міського голови заяву, а також інші зазначені документи, згідно з переліком (додаток).

3.2. У п'ятиденний термін з дати надходження заяви про оренду майна міської комунальної власності, орендодавець направляє копії поданих матеріалів балансоутримувачу, та, за необхідності: відділу з надзвичайних ситуацій, уповноваженому органу з охорони пам'яток культурної спадщини, управлінню архітектури та містобудування тощо, щодо передачі майна в оренду та погодження умов договору оренди.

Орендодавець протягом п'ятнадцяти днів після погодження умов договору  оренди, вносить на розгляд постійної комісії міської ради з питань управління комунальною власністю  заяви та умови оренди майна міської комунальної власності. Орендодавець протягом п'яти днів після отримання рішення постійної комісії міської ради з питань управління комунальною власністю, розміщує  в  офіційних  друкованих засобах масової інформації та на веб-сайті міської ради оголошення про намір передати майно в оренду або відмовляє в укладенні договору  оренди і повідомляє про це заявника. Протягом 10 робочих днів після розміщення оголошення орендодавець приймає заяви про оренду відповідного майна. Оголошення про намір передати майно в оренду повинно містити такі відомості:

- інформація про об'єкт (назва, місцезнаходження, площа);

- кінцевий термін прийняття заяв про оренду.

Протягом трьох робочих днів після закінчення строку приймання заяв  орендодавець своїм наказом ухвалює рішення за результатами вивчення попиту на об'єкт оренди. У разі, якщо подано лише одну заяву, конкурс на право  оренди не проводиться і договір оренди укладається із заявником. У разі надходження двох і більше  заяв орендодавець оголошує конкурс на право оренди згідно Порядку проведення конкурсу на право оренди майна міської комунальної власності, затвердженому відповідним рішенням міської ради, на підставі виданого наказу.  Особливості розгляду деяких заяв про оренду майна міської комунальної власності, не визначені цим Порядком розглядаються у порядку визначеному частиною четвертою статті 9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».Орендодавець відмовляє в укладенні договору  оренди  в  разі, якщо: прийнято рішення  про  приватизацію  або  передприватизаційну підготовку цих об'єктів;   об'єкт включено  до  переліку  підприємств,   що   потребують залучення   іноземних   інвестицій,  згідно  з  рішенням  міської ради; виконавчий орган міської ради або балансоутримувач  не  дає  згоди   на укладення договору оренди;  орендодавець, прийняв  рішення  про  укладення  договору оренди нерухомого майна з бюджетною установою;   є інші підстави, передбачені законом. 3.3. Оцінка об’єкта оренди міської комунальної власності здійснюється за Методикою оцінки об’єктів оренди, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від  10.08.1995 р. №629 та передує укладенню договору оренди і додається до заяви про оренду.

3.4. Оцінка об'єкта оренди також може здійснюватись на замовлення балансоутримувача. Послуги з проведення незалежної оцінки об'єкта оренди, аудиторської перевірки та технічної інвентаризації оплачує орендар.

            3.5. Незалежна оцінка майна розглядається і рецензується суб’єктом оціночної діяльності.

            3.6. При визначенні орендаря на конкурсних засадах, умовами конкурсу передбачається зобов′язання орендаря щодо відшкодування витрат на підготовку об′єкта до передавання в оренду (послуги суб′єкта оціночної діяльності, технічної інвентаризації, державної реєстрації тощо).

3.7. Договір оренди укладається відділом комунального майна міської ради на підставі відповідного наказу у встановленому законом порядку. 

            3.8. При укладанні договору оренди сторони користуються Типовим договором, затвердженим відповідним органом вищого рівня, що діє на момент укладення договору, для комунального майна або дія якого може бути поширена на таке майно.

            3.9. Орендар вступає у строкове платне користування майном у строк, указаний у договорі оренди, але не раніше дати підписання  сторонами договору та акта приймання-передавання майна.

            3.10. Договір оренди, після закінчення терміну його дії, може бути продовжено відповідно до чинного законодавства.

     3.11. Звернення орендаря про продовження договору оренди розглядається на засіданні постійної комісії з питань управління комунальною власністю, якою вносяться пропозиції щодо продовження договору оренди. Відділ комунального майна видає наказ про продовження договору оренди з урахуванням рішення комісії.

             

4.Істотні умови договору оренди

            4.1. Істотними умовами договору оренди є умови, зазначені статтею 10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна». Укладений сторонами договір оренди в частині істотних умов повинен відповідати типовому договору оренди відповідного майна.

            4.2. У договір оренди можуть включатись визначені для кожного окремого об’єкта додаткові умови: благоустрою прилеглої території, оздоблення фасаду, які мають проводитись на підставі завдань управління містобудування та архітектури на виготовлення проектної документації на вказані види робіт та строки їх виконання. За згодою сторін у договорі оренди можуть бути передбачені й інші умови.

            4.3. Орендарі нежитлових приміщень зобов’язані відшкодовувати балансоутримувачу експлуатаційні витрати на утримання орендованих приміщень.

            4.3. Реорганізація  орендодавця не є підставою для зміни умов чи розірвання договору оренди.
 

5. Суборенда.

            5.1. Передача в суборенду цілісних майнових комплексів комунальних підприємств, їх структурних підрозділів забороняється.

            5.2. Орендар має право передавати в суборенду нерухоме та інше окреме індивідуально визначене орендоване майно лише за письмовою згодою орендодавця. При цьому договір суборенди не може перевищувати терміну дії договору оренди.

            5.3. До договору суборенди застосовуються положення про договір оренди.

            5.4. Розмір плати за суборенду нерухомого та іншого окремого індивідуально визначеного майна розраховується у порядку, встановленому Методикою розрахунку плати за оренду майна комунальної власності.

     5.5. Орендна плата за нерухоме майно, що передається в суборенду, визначається з урахуванням частки вартості такого майна у загальній вартості орендованого майна у цінах, застосованих при визначенні розміру орендної плати, і погоджується з орендодавцем.

          Плата за суборенду майна сплачується орендарю, який передає в суборенду орендоване ним майно та перераховується балансоутримувачу згідно умов договору оренди.

                

6.                 Надання згоди на здійснення невід'ємних поліпшень орендованого майна та порядок їх відшкодування

6.1.  Поточний ремонт майна переданого в оренду, проводиться орендарем за його рахунок.

6.2.  Якщо фізичний стан об′єкта оренди незадовільний і це перешкоджає його використанню відповідно до призначення та умов договору, орендар має право відремонтувати майно за згодою орендодавця.

6.3. Для  розгляду  питання  про  надання  згоди  орендарю   на здійснення  невід'ємних  поліпшень  орендованого  майна міської комунальної власності орендар подає на ім'я міського голови заяву та такий пакет документів:

     1) опис передбачуваних поліпшень і кошторис витрат на їх
проведення;

     2) інформацію балансоутримувача та експертний висновок про необхідність та доцільність здійснення поліпшень орендованого майна;

     3) приписи органів пожежного нагляду, охорони праці тощо;

     4) довідку балансоутримувача про вартість об'єкта оренди згідно з даними бухгалтерського обліку на початок поточного року;

     5) погоджену балансоутримувачем копію проектно-кошторисної документації та дефектного акту;

     6) звіт за результатами експертизи кошторисної частини проектної документації на здійснення невід’ємних поліпшень.

6.4. Згода на здійснення  поліпшень  надається  у  формі  рішення виконавчого комітету міської ради та листа орендодавця  орендарю,  у якому міститься погодження на поліпшення орендованого  майна.  

 6.5. Контроль за здійсненням невід'ємних поліпшень здійснюється балансоутримувачем та органом управління до сфери якого він відноситься.

6.6. Після отримання згоди  орендар  складає  графік  виконання робіт і подає його балансоутримувачу та орендодавцю.

 6.7. Після здійснення дозволених орендарю невід'ємних поліпшень орендар надає  інформацію  орендодавцю  про  завершення  виконання робіт з поданням копій,  підписаних замовником і підрядником актів приймання виконаних робіт та документів,  що підтверджують  оплату зазначених робіт, підтверджених балансоутримувачем та органом управління до сфери якого він відноситься.

6.8. Уразі припинення або розірвання договору оренди, зобов'язання щодо компенсації коштів у межах збільшення в результаті поліпшень вартості орендованого майна, здійснених  орендарем відповідно до цього Порядку (з урахуванням фізичного зносу) покладається на балансоутримувача,  якщо інше не вказано в договорі оренди.

 

 

7. Припинення та розірвання договору оренди

7.1.         Одностороння відмова від договору оренди не допускається.

7.2.         Договір оренди припиняється у випадках, передбачених статтею 26 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

7.3.         Підставами для ініціювання орендодавцем розірвання договору оренди можуть бути:

-         невиконання або неповне виконання умов договору;

-         виникнення тримісячної заборгованості із сплати орендарем орендної плати.

7.4.         У разі розірвання договору оренди, закінчення  терміну його дії та відмови від його продовження орендар зобов’язаний повернути балансоутримувачу об’єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди. Якщо орендар допустив погіршення стану орендованого майна або його загибель, він повинен відшкодувати балансоутримувачу збитки.

7.5.         Після закінчення терміну дії договору оренди, орендар сплачує за користування об′єктом оренди до дня підписання акту приймання-передачі такого об′єкта балансоутримувачем.

 

8.       Контроль за використанням майна, переданого в оренду

8.1.         Контроль за виконанням умов договорів оренди, наявністю, станом, напрямами та ефективністю використання майна, переданого в оренду згідно договору, вчасною передачею майна, повним і своєчасним сплаченням орендної плати, сплати за землю та укладенням договорів з організаціями, які надають комунальні послуги, покладається на балансоутримувачів.

8.2.         Балансоутримувачі зобов’язані  щомісячно інформувати орендодавця  щодо виконання орендарями умов договорів оренди, зокрема, за повнотою і своєчасною сплатою орендної плати та в разі зміни банківських реквізитів, відділ комунального майна та фінансове управління міської ради щомісячно здійснюють аналіз стану розрахунків з орендної плати для вжиття відповідних заходів.

8.3.         У разі необхідності вирішення спору щодо виконання орендарями умов договорів оренди майна міської комунальної власності, в тому числі стягнення заборгованості з орендної плати, обов'язок сплати судового збору покладається на балансоутримувачів.

 

Підготовлено

Начальник відділу комунального майна                            Н.В.Коломієць

 


 

 

Додаток  до Порядку

передачі в оренду майна

міської комунальної власності

 

                                                           До Уманської міської ради

________________________________________________________________________

(найменування заявника (назва юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи)

________________________________________________________________________

(місцезнаходження (місце проживання) заявника)

 

 

ЗАЯВА

про надання в оренду майна міської комунальної власності

 

Прошу     передати    в    оренду   нежитлове     приміщення ( ЦМК, інше майно),______________________________________________________     розташоване за адресою:___________________________________, загальною площею_______________для використання __________________________ ______________________________________________________

                                                 (цільове призначення)

Бажаний термін оренди ______________________

Інші відомості на розсуд  заявника ____________________________________

_______________________________________________________________

                                                                 

____________________

                                                                           (підпис)

До заяви додаються:

-відомості про ідентифікаційний код за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України для юридичних осіб/реєстраційний номер облікової картки платника податків для фізичних осіб (крім тих, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті))

-копії установчих документів орендаря/копії сторінок паспорта для фізичної особи (сторінки 1, 2 та сторінка із зазначенням останнього місця проживання).

В окремих випадках, передбачених законодавством, подаються:

-інформація про орендаря, зареєстрованого згідно з вимогами законодавства та внесеного органами державної податкової служби в установленому порядку до Реєстру неприбуткових організацій та установ;

рішення трудового колективу підприємства, його структурного підрозділу про оренду цілісного майнового комплексу та щодо створення господарського товариства;

-погодження органу охорони культурної спадщини (у разі належності об’єкта оренди до об’єктів культурної спадщини, що є пам’ятками);

-копія ліцензії орендаря на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню (у разі якщо на об’єкті оренди передбачається здійснення діяльності, що підлягає ліцензуванню).

проект договору оренди об'єкта.

Прочитано 3843 разів