П'ятниця, 27 березня 2015 08:28

Про затвердження Порядку проведення конкурсу на право оренди майна міської комунальної власності у новій редакції

a-rish-ses _________­­­­­______ № _____________

Про затвердження Порядку проведення
конкурсу на право оренди майна
міської комунальної власності
у новій редакції

 

          Відповідно до частини п’ятої статті 16, частини першої статті 59, частини п'ятої статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», частини шостої статті 9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»,

міська рада вирішила:

 

1.                 Затвердити Порядок проведення конкурсу на право оренди майна міської комунальної власності  у новій редакції (додається).

2.                Рішення міської ради від 24.03.2009 року №3/10-44/5 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на право оренди майна міської комунальної власності» та рішення від 29.11.2011 року №3.14-14/6 «Про внесення змін до Порядку проведення конкурсу на право оренди майна міської комунальної власності» вважати такими, що втратили чинність.

3.                 Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови Клочка С.Л. та постійну комісію міської ради з питань управління комунальною власністю (Кротик С.М.).

 

В.о. міського голови, 

секретар міської ради                                       О.В. Цебрій

 


                                     

Додаток

         До рішення від ____________

     №________________

                                                                                             

ПОРЯДОК
 проведення конкурсу на право оренди майна міської комунальної власності (нова редакція)

 

I. Загальні положення

   1. Цей  Порядок  розроблено  відповідно  до  статті 9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» з метою визначення порядку  проведення конкурсу на право оренди майна комунальної власності територіальної громади м. Умань у випадках, передбачених чинним законодавством України.

 2. Цей Порядок поширюється на такі об'єкти оренди: цілісні  майнові   комплекси підприємств, організацій, їх структурних підрозділів (філій,  цехів,  дільниць) та нерухоме майно -  будівлі,  споруди,  приміщення,  що належать до міської комунальної власності.

  3. Конкурс на право оренди об'єкта (далі - конкурс) проводить  конкурсна комісія, утворена розпорядженням міського голови. Комісія  може  бути утворена як для визначення орендаря одного конкретного об'єкта, так  і для визначення орендарів групи об'єктів. Конкурс полягає у визначенні орендаря, який запропонував найбільшу орендну плату при забезпеченні виконання інших умов конкурсу.

 

II. Оголошення конкурсу

 4. Конкурс оголошується за ініціативою орендодавця - відділу комунального майна міської ради, балансоутримувача,  за  наявності  заяв  про  оренду  від   двох  або  більше  фізичних  чи  юридичних осіб. У разі надходження одної заяви про оренду певного об’єкта (цілісного  майнового   комплексу, будівлі, споруди, групи приміщень), а іншої - про оренду частини цього об'єкта відділ комунального майна повідомляє другого заявника, що розглядається питання про оренду всього об'єкта.

Особи, які під час вивчення попиту виявили заінтересованість в  оренді   об'єкта,  письмово  повідомляються  орендодавцем  про проведення конкурсу і необхідність подання письмових пропозицій відповідно до оголошення про конкурс.

5. Перед оголошенням конкурсу балансоутримувач у 15-денний  строк  надає орендодавцю відомості про об’єкт оренди (технічний паспорт, висновок про вартість тощо). Орендодавець  після надходження  відомостей про об’єкт оренди може звернутися до балансоутримувача та його органу управління щодо бажаних напрямків використання об’єкта оренди відповідно до потреб  та готує пропозиції щодо умов конкурсу, зокрема щодо допустимих напрямів використання майна орендарем за процедурою,  передбаченою у Порядку  передачі в оренду майна міської комунальної власності, затвердженому відповідним рішенням міської ради.

 6. Оголошення про конкурс на право оренди цілісних  майнових  комплексів підприємств, організацій, їх структурних підрозділів та нерухомого майна  публікується відділом комунального майна у газеті  "Уманська зоря", на офіційному сайті Уманської міської ради та інших виданнях.  Оголошення публікується у газеті  "Уманська зоря" не пізніше, ніж за 15 календарних  днів  до дати проведення конкурсу і повинно містити такі відомості:

 інформація про об'єкт (назва, місцезнаходження, у разі оренди цілісного майнового комплексу - також обсяг і основна номенклатура продукції,  у т.ч.  експортної,  кількість і склад робочих  місць, рівень   прибутковості об'єкта за  останні  три  роки,  розмір дебіторської та кредиторської заборгованості,  наявність  майна  в заставі, податковій заставі, в оренді);

 умови конкурсу;

дата, час і місце проведення конкурсу;

кінцевий термін прийняття пропозицій учасників конкурсу (заяв про оренду  і  пропозицій  до  договору  оренди,  що  відповідають вимогам конкурсу);

перелік документів, які подаються претендентами для участі у конкурсі;

іншу інформацію.

                     

III. Умови конкурсу

7. Умовами конкурсу є:

 стартовий розмір орендної плати;

ефективне використання    об'єкта    оренди    за    цільовим призначенням  (у  разі  оренди  цілісного  майнового  комплексу  - відповідно до профілю виробничої діяльності підприємства);

дотримання вимог експлуатації об'єкта;

компенсація переможцем конкурсу витрат орендодавця, балансоутримувачів або іншого  учасника на здійснення незалежної оцінки об'єкта оренди (в т. ч. виготовлення технічної документації), витрат  на  публікації оголошення про конкурс за виставленими  рахунками  відповідних  ЗМІ. 

Іншими умовами конкурсу, залежно від специфіки об'єкта оренди, можуть бути:

здійснення певних видів ремонтних робіт;

виготовлення продукції в обсягах, необхідних для задоволення потреб міста;

збереження/створення нових робочих місць;

вжиття заходів для захисту навколишнього середовища з метою дотримання екологічних норм експлуатації об'єкта;

створення безпечних та нешкідливих умов праці;

дотримання умов належного утримання об'єктів соціально-культурного призначення;

  інші умови.

  8. Основним  критерієм  визначення  переможця  є максимальний розмір орендної плати  при  обов'язковому  забезпеченні  виконання інших умов конкурсу.

  Стартова орендна плата визначається за  Методикою  розрахунку  плати за оренду майна міської комунальної власності, затвердженою відповідним рішенням міської ради, з урахуванням вимог чинного законодавства України. У разі надходження від орендарів до оголошення конкурсу разом із заявою на оренду кількох пропозицій щодо розміру орендної плати,  для  визначення умов конкурсу  комісією може встановлюватися стартовий розмір орендної плати  найбільший із  запропонованих. 

9. Для  участі  в  конкурсі учасник конкурсу подає на розгляд конкурсної комісії такі матеріали:

1) заяву  про  участь  у  конкурсі та документи,  зазначені в  оголошенні  про  конкурс. Якщо учасник конкурсу вже подавав заяву про оренду, яка стала підставою для оголошення конкурсу, після оголошення конкурсу він подає нові пропозиції відповідно до умов конкурсу. Зобов'язання (пропозиції) щодо виконання  умов  конкурсу,  крім  розміру орендної плати, пропозиція  стосовно  якого  вноситься  учасником  конкурсу в день  проведення конкурсу, гарантії щодо забезпечення сплати орендної плати, додаткові зобов’язання щодо експлуатації об’єкта (поліпшення стану орендованого майна).; інформацію про засоби зв'язку з ним;             2) відомості про претендента:  для юридичної особи:    - документи, що посвідчують повноваження представника юридичної особи;
   - посвідчені нотаріусом копії установчих документів;    - завірену належним чином копію звіту про фінансові результати претендента з урахуванням дебіторської і  кредиторської заборгованостей за останній рік;   - довідку від претендента про те, що стосовно  нього не порушено справу про банкрутство; для фізичної особи:   - копію документа, що посвідчує особу,  або  належним  чином оформлену довіреність;    - завірену належним чином копію виписки або витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;    - завірену належним чином копію декларації про доходи  або звіту  суб'єкта малого підприємництва - фізичної особи - платника єдиного податку.              

IV. Конкурсна комісія

 10. До   складу  конкурсної  комісії  (далі - комісія)  входять представники орендодавця, балансоутримувачів, управлінь та відділів міської ради, постійної комісії Уманської міської ради з питань управління комунальною власністю.

 11. Комісія утворюється в кількості від 5 до 7 осіб. Склад комісії затверджується розпорядженням міського голови.

12. Основними завданнями та функціями комісії є:

визначення умов та терміну проведення конкурсу;

         розгляд  матеріалів та пропозицій учасників конкурсу та затвердження списку учасників, допущених до подання конкурсних пропозицій розміру орендної плати;

проведення конкурсу з використанням відкритості пропонування розміру орендної плати за принципом аукціону протягом 7 робочих днів після затвердження списку учасників, допущених до подання конкурсних пропозицій розміру орендної плати;

складання протоколів та подання їх на затвердження Орендодавцю.

13. Комісія розпочинає роботу з моменту підписання міським головою розпорядження про її створення.

14. Керує  діяльністю комісії й організовує її роботу голова комісії. Голова  комісії у межах своєї компетенції скликає засідання комісії, головує на засіданнях і організовує підготовку матеріалів на розгляд комісії.

Голова комісії  має  ухвальний  голос,  якщо  при   прийнятті рішення  про  визначення  переможця конкурсу голоси членів комісії розділилися порівну.

заступник голови комісії, який виконує обов'язки голови комісії  у разі його  відсутності, призначається з числа представників орендодавця. 15. Засідання комісії є закритими, крім засідання, під час якого проводиться конкурс з використанням відкритості пропонування розміру орендної плати за принципом аукціону. У разі потреби, з метою отримання додаткової інформації комісія має право заслуховувати на своїх засіданнях пояснення учасників конкурсу.

Відповідальні працівники орендодавця, які забезпечують проведення конкурсу,  в установленому законодавством порядку несуть відповідальність за розголошення такої інформації:

про учасників  конкурсу,  їх  кількість   та   їх   конкурсні пропозиції (до визначення переможця);

яка міститься в документах, наданих учасниками конкурсу;

про режим роботи та склад конкурсної комісії.

16. Засідання  комісії  є правомочними за умови участі в них: при чисельності комісії 5 осіб  - не менше 3 осіб, при чисельності 6 осіб - не менше 4 осіб, при чисельності 7 осіб - не менше 5 осіб.

                

V. Процедура проведення конкурсу

17. Конкурс   проводиться   з    використанням    відкритості  пропонування  розміру  орендної  плати  за принципом  аукціону,  на   якому  визначається  переможець  згідно  з  умовами  конкурсу   та  зобов'язаннями учасника конкурсу.

  18. Пропозиції  (крім пропозиції щодо розміру орендної плати) та інші  матеріали  учасників  конкурсу  подаються до загального відділу виконавчого комітету міської ради у конвертах з написом "На конкурс", запечатаних печаткою учасника конкурсу та передаються для подальшої реєстрації орендодавцю. Ці конверти передаються голові комісії перед черговим засіданням комісії,  на  якому  вони розпечатуються.

 19. Надані учасниками конкурсу матеріали і пропозиції (крім пропозиції  щодо  розміру   орендної   плати)   розглядаються   на  засіданнях  комісії  до  проведення  конкурсу  з  метою формування списку  учасників,  допущених до подання конкурсних пропозицій орендної плати   затверджується та передається орендодавцю. Орендодавець протягом робочого дня після затвердження списку  повідомляє  учасників конкурсу тими засобами зв'язку, які вони обрали,  про їх допущення  або  недопущення  (із  зазначенням підстав)  до подання конкурсних пропозицій орендної плати.  У разі надходження однієї пропозиції, яка відповідає умовам конкурсу, з особою, яка її подала, укладається договір оренди.

  У разі  відсутності  пропозицій,  які  б  відповідали  умовам конкурсу,  конкурс  уважається таким, що не відбувся,  про  що складається протокол комісії, який надається орендодавцю для затвердження.

  20. У разі надходження двох або більше  пропозицій,  які відповідають умовам конкурсу, переможець визначається комісією за критерієм найбільшої запропонованої орендної плати за перший/базовий місяць оренди. 

21. На дату проведення  конкурсу комісія проводить відкрите засідання за участю учасників конкурсу (їх уповноважених осіб). На  засіданні  можуть  бути присутні представники засобів масової інформації та інші заінтересовані особи. Секретар  комісії реєструє в протоколі засідання комісії кожного учасника конкурсу, який подав конкурсну  пропозицію орендної плати, із зазначенням дати, часу та імені уповноваженої особи, і видає їй  картку з номером учасника.  Реєстрація конкурсних пропозицій завершується за 10 хвилин до початку проведення конкурсу. 22. Учасники конкурсу в порядку черговості, визначеної згідно з  їх  реєстраційними номерами,  подають голові конкурсної комісії конверти з конкурсними пропозиціями щодо  орендної  плати.  Розмір орендної плати,  зазначений у конкурсній пропозиції, не може бути меншим за розмір стартової орендної плати, зазначеної в оголошенні про проведення конкурсу.
         23. Голова  комісії  (у  разі  його  відсутності  - заступник голови комісії) в присутності членів  комісії  та  заінтересованих осіб  розпечатує  конверти  і  оголошує зміст пропозицій у порядку послідовності реєстраційних номерів.  Конкурсні пропозиції, у яких зазначений  розмір орендної плати нижчий,  ніж визначений в умовах конкурсу,  до уваги не  беруться,  а  особи,  які  їх  подали,  до подальшої  участі  в  конкурсі  не  допускаються.  Такі  конкурсні
пропозиції вносяться  до  протоколу  з  відміткою  "не  відповідає умовам конкурсу". 24. Після оголошення всіх конкурсних пропозицій щодо орендної плати конкурс  проводиться  у  формі  торгів  "з  голосу"  головою комісії  (у  разі  його відсутності - заступником голови комісії). Початком конкурсу вважається момент оголошення головою комісії найбільшого розміру  орендної плати, запропонованої учасниками в конкурсних пропозиціях.  Голова комісії пропонує учасникам вносити пропозиції. 25. У процесі проведення торгів учасники конкурсу піднімають картку із своїм номером, називають свою пропозицію та заповнюють і підписують  бланк  пропозиції,  в якому зазначаються реєстраційний номер  учасника  і  запропонована сума. Забезпечення учасників зазначеними бланками покладається на секретаря комісії.  26. Збільшення розміру орендної плати здійснюється учасниками з кроком, який установлюється конкурсною комісією, але не може бути  меншим ніж 1  відсоток найбільшого розміру орендної плати, запропонованої учасниками в  конкурсних  пропозиціях.  Якщо після того,  як  голова  комісії тричі оголосив останню пропозицію, від учасників конкурсу не надійдуть  пропозиції  щодо  більш  високого розміру  орендної  плати,  голова  комісії  оголошує "Вирішено", називає номер учасника, який запропонував  найбільший   розмір орендної плати, і оголошує його переможцем конкурсу. Інші учасники підписують бланк про відсутність пропозицій. 27. Учасник,  який під  час  конкурсу  порушив  вимоги  цього Порядку,  за рішенням комісії видаляється з конкурсу, про що вноситься запис до протоколу.
         28. Після закінчення засідання комісії, на якому було визначено переможця конкурсу, складається протокол, у якому зазначаються відомості про учасників; стартова орендна плата; пропозиції учасників (підписані бланки з пропозиціями додаються); результати конкурсу. Протокол не пізніше наступного робочого дня після проведення засідання підписується всіма членами комісії, які брали участь у засіданні, і переможцем конкурсу. 29. Протокол про результати конкурсу протягом трьох робочих днів після підписання його всіма членами комісії, які брали участь у засіданні, і переможцем конкурсу затверджується наказом орендодавця. Орендодавець  протягом  трьох  робочих  днів  після затвердження результатів конкурсу письмово повідомляє про результати конкурсу всім учасникам та публікує їх у виданнях, в яких було надруковано оголошення про конкурс. 30. Діяльність комісії припиняється: 

- у разі відсутності заяв про участь у конкурсі - з оголошеного кінцевого терміну  прийняття пропозицій  учасників  конкурсу; 

- у  разі відсутності заяв,  які б відповідали умовам конкурсу;

- з моменту підписання наказу про те, що конкурс не відбувся;

- у разі укладення договору оренди з особою, пропозиції якої виявилися єдиними, що  відповідають  умовам  конкурсу;

- проведення конкурсу – з дати укладення договору оренди, а якщо договір не укладено, – з моменту підписання розпорядження про припинення діяльності комісії.

 31. Орендодавець протягом 15 днів після затвердження результатів конкурсу надсилає рекомендованим листом або вручає під розписку особисто переможцю конкурсу (уповноваженій ним особі) проект договору оренди. Переможець конкурсу або уповноважена ним особа після отримання проекту договору протягом п'яти робочих днів особисто повертає орендодавцю підписаний проект договору оренди. Умови договору оренди повинні враховувати істотні умови, визначені у статті 10 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", та включати орендну плату, запропоновану переможцем конкурсу, а також пропозиції переможця конкурсу, подані ним для участі в конкурсі. 32. У разі коли переможцем конкурсу є суб'єкт малого підприємництва,    який провадитиме виробничу діяльність безпосередньо на орендованих виробничих площах, запропонована ним орендна плата визначається  з    урахуванням коефіцієнта, передбаченого додатком 2 до Методики  розрахунку плати за оренду майна міської комунальної власності. 33. Орендодавець надсилає копії договору балансоутримувачу у 10-денний термін після дати отримання його від орендаря.

34. У разі відмови переможця конкурсу від укладення  договору оренди або порушення  ним строку,  зазначеного у пункті 31 цього Порядку, комісія за умови надходження від інших учасників конкурсу у визначений в  оголошенні про конкурс строк пропозицій, що відповідають умовам конкурсу, скасовує раніше прийняте рішення про визначення переможця конкурсу, виключає особу, яка порушила вимоги цього Порядку,  з числа учасників конкурсу та визначає час і місце проведення додаткового  засідання комісії. Додаткове засідання проводиться в порядку, встановленому пунктом 35 цього Порядку. 35. На підставі рішень, прийнятих комісією відповідно  до
пункту 34 цього  Порядку,  орендодавець  скасовує свій наказ про визначення переможця. 36. Додаткове засідання комісії проводиться на підставі матеріалів  відкритого засідання, передбаченого пунктом 21 цього Порядку.  На засіданні можуть бути присутніми учасники  конкурсу, представники  засобів масової інформації та інші заінтересовані особи. Новим переможцем  конкурсу визначається  той  учасник конкурсу,  розмір  останньої  пропозиції  якого був найбільшим з пропозицій  інших  учасників  конкурсу,  допущених   до подання конкурсної пропозиції щодо орендної  плати,  про що складається протокол,  який підписується  всіма  членами  комісії,  які  брали участь  у  засіданні, і новим переможцем конкурсу. Протокол про визначення переможця конкурсу затверджується наказом орендодавця.  35. Проведення конкурсу до затвердження його результатів може
бути скасовано орендодавцем за пропозицією конкурсної комісії у
разі, коли: уповноважений орган управління об'єктом оренди  відмовив  у передачі майна в оренду і повідомив про це рішення орендодавцю до прийняття  комісією  рішення  щодо  умов  та  строків  проведення конкурсу;  об'єкт оренди  було знищено або істотно змінено його фізичний стан.

 

Підготовлено

Начальник відділу комунального майна                            Н.В.Коломієць

 
 

ПОГОДЖЕНО

Перший заступник міського голови                          С.О.Марков

 
Начальник юридичного відділу                                А.М.Гришак

 

 

Додаток до рішення

Уманської міської ради

від ___________2014 року №___

 
Секретар міської ради                                                Л.М.Кирилюк

Прочитано 3850 разів