Середа, 23 вересня 2015 15:24

17вересня 2015 року № 1-74/6 - Про звіт в.о.міського голови, секретаря міської ради

a gerb

У М А Н С Ь К А    М І С Ь К А   Р А Д А

VIскликання

74 сесія

Р  І  Ш  Е  Н  Н  Я

17вересня 2015 року  № 1-74/6

Про звіт в.о.міського голови,

секретаря міської ради

Відповідно до частини першої статті 12, пункту 9 частини першої статті 26, частин шостої та сьомої статті 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", заслухавши інформацію в.о. міського голови, секретаря міської ради Цебрія О.В.,

міська рада ВИРІШИЛА:

Звіт про роботу виконавчих органів Уманської міської ради з червня 2014 по травень 2015 року взяти до відома (додається).

В.о. міського голови,

секретар міської ради                                                                   О.В.Цебрій

ПОГОДЖЕНО

Перший заступник міського голови                                   С.Л. Клочко

Заступник міського голови                                                  Л.М. Кирилюк

Секретар виконавчого комітету                                          Л.П.Плотнікова

Начальник загального відділу                                            Т.В.Лапіна

Начальник юридичного відділу                                          А.М. Гришак

ПІДГОТОВЛЕНО

Спеціаліст І категорії  юридичного відділу                        Н.А. Сідлецька

З В І Т

в. о. міського голови, секретаря міської ради

 Олександра Цебрія

про роботу виконавчих органів міської ради.

Шановні уманчани!

У непростий час - політичної, економічної кризи, зовнішньої агресії випало нам з вами працювати і жити. Більше року тому, у важкий період змін для всієї Україні, депутати міської ради VI скликання висловили мені довіру здійснювати керівництво містом. Нам усім разом довелося оперативно корегувати плани у господарюванні та управлінні містом і першочерговим завданням було утримати суспільно-політичну ситуацію і забезпечити життєдіяльність Умані. За цей період нами було проведено низку змін (реформ) в окремих галузях господарства міста.

Загалом у минулому році  влада працювала над реалізацією міських цільових та комплексних програм. Для виконання визначених завдань залучались кошти місцевого, обласного, державного бюджетів, а також соціально відповідального бізнесу та окремих небайдужих громадян.

Хочу не тільки підвести підсумки виконаної за рік роботи, а й визначити проблеми  та плани розвитку на найближчий період.

Протягом звітного періоду відбулося 17 пленарних засідань сесій Уманської міської ради, у тому числі 7 позачергових, на яких розглянуто 246 питань і відповідно прийнято 243  рішення.

Особливістю роботи у минулому році стало затвердження нового складу виконавчого комітету міської ради, до якого увійшли представники бізнесових структур, установ і організацій та громадських об’єднань міста у кількості 11 осіб.

За звітний період проведено 24 засідання виконавчого комітету, на яких прийнято 360 рішень, що сприяло розвитку різних галузей життєдіяльності міста.

Для регулювання діяльності виконавчих органів міської ради було видано 436 розпоряджень.

            У виконком надійшло 1850 звернень громадян. Проведено 24 особистих прийоми в.о. міського голови, секретаря міської ради,  на які звернулось 549 мешканців нашого міста.

Про фінансову діяльність.

Запорука успішного розвитку міста - наповнений бюджет.

За 2014 рік до міського бюджету мобілізовано 373,4 млн.грн. доходів, або  98,2 % до уточненого плану. З них до загального фонду міського бюджету – 302,1 млн.грн. або 95,9 % до прогнозу звітного періоду, до спеціального фонду – 71,3 млн.грн. – 109,3 %.За звітний період план виконано з усіх джерел надходжень власних та закріплених доходів, за винятком  державного мита.

Видаткова частина загального фонду міського бюджету виконана в обсязі 302,1 млн.грн. Рівень виконання бюджету, з урахуванням внесених змін, становить 95,6%.

За перше півріччя 2015 року до міського бюджету мобілізовано 219,3 млн.грн. доходів, або 108,8%  до уточненого плану.

            За звітний період план виконано з усіх джерел надходжень власних доходів. Понад план надійшло 16,1 млн.грн. Досягнуто зростання доходів проти  відповідного періоду минулого року на суму 26,4 млн.грн., темп росту – 169,9 %.

Видаткова частина загального фонду міського бюджету виконана в обсязі 198,2 млн.грн., що на 38,3 млн.грн. (24 %) більше видатків  минулого року. Рівень виконання бюджету, з урахуванням внесених змін, становить 98%.

З метою недопущення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та своєчасних розрахунків за спожиті енергоносії, було залучено 21,5 млн.грн. безвідсоткової короткотермінової казначейської позики. Заробітна плата виплачувалась у встановлені строки та у гарантованих державою розмірах, а заробітна плата за рахунок освітньої та медичної субвенцій – у межах їх надходжень. Кредиторська заборгованість з виплати заробітної плати у міському бюджеті  відсутня. Вживались заходи до своєчасних розрахунків за спожиті енергоносії.

Основною проблемою міського бюджету є незабезпеченість до кінця року видатків, пов’язаних з виплатою заробітної плати працівникам бюджетних установ та проведення розрахунків за енергоносії. Незважаючи на повноваження, які взяла на себе держава у 2015 році щодо утримання за рахунок коштів державного бюджету галузі охорони здоров’я та загальноосвітніх шкіл, залученням коштів міського бюджету в сумі 9,4млн.грн., які були передбачені на покриття кредиторської заборгованості за минулий рік по енергоносіях, а також з урахуванням запланованих заходів щодо ліквідації дефіциту в коштах на виплату заробітної плати та енергоносії, за рахунок збільшення доходної частини міського бюджету та оптимізації видатків затверджених на загальну суму 15,3 млн.грн.,на сьогодні в місті залишається невирішеним питання забезпеченості до кінця року видатків в сумі 46,4 млн.грн., в тому числі: 28,4 млн.грн. – на виплату заробітної плати та 18,0 млн.грн. – на проведення розрахунків за енергоносії.

Проблеми міського бюджету, виконання заходів щодо подолання дефіциту та пошук додаткового  фінансового ресурсу знаходяться на постійному контролі виконавчих органів міської ради. На одній із сесій міської ради під час внесення змін до міського бюджету спрямованона виплату заробітної плати з нарахуваннями 12,7 млн.грн. або 79,0% від обсягу перевиконання доходної частини міського бюджету в основні галузі – освіту та медицину.  На сьогоднішній сесії ми також будемо розглядати аналогічне питання.

Робота щодо пошуку додаткового фінансового ресурсу та вжиття заходів з оптимізації видатків буде продовжуватись і надалі, проте власними силами подолати існуючий дефіцит неможливо.Єдиним вирішенням проблеми для міста Умані є збільшення обсягів освітньої та медичної субвенції при внесенні змін до Державного бюджету України на 2015 рік або вирішення на державному рівні питань щодо приведення у відповідність до розрахункового показника медичної та освітньої субвенцій – нормативів штатної чисельності, розмірів надбавок і доплат обов’язкового характеру працівників бюджетних установ та інших показників (наповнюваність класів, кількість ліжок тощо), що дасть незаперечну основу для економії бюджетних коштів на місцевому рівні.

У сфері економіки

Місто має потужний промисловий потенціал, який характеризується високим рівнем розвитку підприємств фармацевтичної, машинобудівної та харчової промисловості, які за 2014 рік реалізували промислової продукції на суму 746,7 млн. грн., що на 12,9 % більше обсягу минулого року; за січень-березень 2015 року реалізовано продукції на суму 276,9 млн.грн., що на 30,3% більше за січень-березень минулого року. Темп зростання за 2014 рік склав 113,4 %, за 3 місяці поточного року - 130,7 %.

Два промислові підприємства здійснюють інноваційну діяльність. У місті працюють 3 промислових підприємства, на яких функціонують сертифіковані сучасні системи управління якістю відповідно до вимог державних стандартів.

            У 2014 році у місті діяло 407 підприємств - суб’єктів підприємницької діяльності (без урахування банків та бюджетних установ), на яких було зайнято 7023 працівники. За січень-травень 2015 року в місті створено 666 робочих місць (106,6% місячного завдання).У той же час спостерігається зростання кількості осіб, які мають статус безробітного. Станом на 01.06.2015 року на обліку перебувають 1461 осіб, проти 1357 у відповідному періоді минулого року, що становить 108%. Допомогу по безробіттю отримують 1050 безробітних.

Будівництво

За звітний період в експлуатацію введено 141 об’єкт містобудування, у тому числі 113 житлових будинків - 2 багатоповерхових, 111 садибних і 28  об’єктів громадського призначення. За січень-травень 2015 року підприємствами виконано будівельних робіт на 9,9млн.грн. (темп – 97,9 %).

За січень-березень 2015 року індивідуальними забудовниками прийнято в експлуатацію 3862 кв.м загальної площі житла, що на 37,7 % більше, ніж у відповідному періоді 2014 року.

Капітальне будівництво.

        Відділом капітального будівництва освоєно капітальних вкладень з урахуванням ПДВ 13,1млн.грн. Фінансування проводилось за рахунок коштів бюджету розвитку міського бюджету та субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій у сумі 2,2 млн.грн. Загальний обсяг введених у дію основних фондів склав 6,2 млн. грн.

Підприємництво

Станом на 01.04.2015 року у місті перебувало на обліку 379 юридичних осіб – підприємницьких структур, що складає 78,4 %, та 3841 фізична особа-підприємець. За рахунок надходжень від діяльності юридичних осіб та підприємців забезпечено формування 24,2 % зведеного та 26,4% місцевого бюджету.

За січень-березень 2015 року підприємствами міста освоєно 44,9 млн.грн. капітальних інвестицій.Основним джерелом капітальних інвестицій залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно 42,6% загального обсягу.

Транспорт і зв'язок

За перше півріччя цього року перевезення вантажів зменшилося на 33,2% ніж в аналогічному періоді минулого року, а послугами пасажирського транспорту скористалися на 5,5% більше.

Протягом лютого-червня 2015 року перевезено пільгових категорій громадян на суму 1,3млн.грн., некомпенсовані збитки за пільгові перевезення пасажирів склали 410,3 тис. грн.

Енергозбереження та енергоефективна діяльність

Відповідно до розроблених Державним агентством з енерго-ефективності та енергозбереження України фінансових програм державної підтримки населення до переходу на альтернативне опалення, через відділення ПАТ «Державний ощадний банк України» в м. Умань за І півріччя 2015 року видано 5 кредитів для населення.

За І півріччя 2015 року виконано ряд заходів з підвищення енерго-ефективності та зменшення  споживання енергоносіїв по м. Умань:

- встановлено прилади обліку теплової енергії у котельних за адресами: вул. Тищика,12-А, Урбайліса,28, Маяковського,76,Пушкіна,8-А, 24-го Партз’їзду, І.Богуна,14, Шевченка,50;

         -встановлено загальнобудинкові лічильники обліку витрат води у 14-ти багатоповерхових будинках;

         - відремонтовано внутрішню частину димової труби котельні по вул. Енергетична,14;

         - за кошти субвенції з державного бюджету проведено модернізацію обладнання котелень за адресами: вул. Тищика,12-А, та вул. Енергетична,14;

- завершено внутрішні роботи з технічного переоснащення системи опалення будинку дитячої та юнацької творчості (переведення на електроопалення) за адресою: вул. Радянська,12;

- встановлено прилади комерційного вузла обліку теплової енергії в спортивній залі - технічне переоснащення за адресою: вул. Горького, 3-б;

            - у повному обсязі освоєно річні призначення у сумі 160 тис. грн. на заміну вікон у будівлі Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок» за адресою: вул. Піонковського, 12;

            - замінено насос з ел. двигуном на котельнях з встановленням          NKP-G80-200 за адресою: вул. Ж.Революції, 5, вул. Радянська, 6;

            - реконструйовано ділянки тепломережі ø 100 довжиною 30 м з попередньо ізольованих труб (від ТК 5 до житлового будинку за адресою: вул. Леніна,62, від котельні, розміщеної за адресою: вул. Леніна,70).

            У стадії виконання наступні заходи:

- заміна насосу з ел. двигуном на котельні за адресою: вул. С.Перовської,19, з встановленням KD 125-330;

- реконструкція системи теплопостачання мікрорайону за адресою:вул. 24-го Партз’їзду з попередньо ізольованих труб ø133 (тепломережі від котельні між ТК 3 до ТК 6 - ТК 4 -ТК 7).

Торгівля і сфера послуг

У місті функціонує 7 діючих ринків на 4451 торгове місце. Проблемою залишається стихійна торгівля на вулицях міста, саме це питання стоїть в центрі уваги торгового відділу і органів виконавчої влади.  

З метою якісного надання адміністративних послуг їх споживачам в місті створений та функціонує Центр надання адміністративних послуг.

На сьогодні фізичні та юридичні особи через адміністраторів Центру можуть отримати 57 різних видів адміністративних послуг. За звітний період видано 3503 результати надання  послуг, у тому числі лише з початку цього року споживачі отримали 2133 різних видів адміністративних послуг.

Про житлово-комунальне господарство та благоустрій

            Загалом за звітній період відповідно до титульних списків на 2014-2015 роки відділу житлово-комунального господарства з міського бюджету  доведені кошти у сумі21,1 млн.грн.

            За кошти міського бюджету зроблено капітальні ремонти покрівель 9  будинків, загальна вартість виконаних робіт складає  0,8 млн. грн.

        За спонсорські кошти з використанням бікроеласту додатково укладено  3800 м2 покрівлі.             

        Виконуються  роботи з утримання 130 пасажирських ліфтів у будинках комунальної власності. Проведено капітальний ремонт 24-х пасажирських ліфтів, до кінця нинішнього року заплановано ремонт ще 9.

         На ремонт доріг комунальної власності у минулому році доведено            4,6 млн. грн. з різних джерел фінансування, у тому числі: з бюджету міста –0,4 млн.грн.,  з обласного бюджету (за рахунок субвенцій з державного бюджету) – 1,0 млн. грн.,   з державного бюджету – 3,2млн. грн.  

        Поточним ремонтом за звітний період відремонтовано  асфальтобетонне покриття 52 вулиць на площі 8,919 тис.м2..

         Тривають роботи з капітального ремонту міських доріг у поточному році, який здійснюється виключно за рахунок коштів міського бюджетів та   дольової участі підприємств і організацій міста.

            На капітальний ремонт вулиць міста у поточному році передбачено        2,8 млн. грн.

            Відфрезерований матеріал, який вивозиться на територію кладовищ «Софіївська Слобідка» та «Сухий яр», буде використано для продовження робіт із ремонту під’їзних доріг  та доріг на кладовищах. 

        Уминулому році за кошти міського бюджетуна площі 1766 м2 капітально відремонтовано асфальтобетонне покриття прибудинкових територій за адресами:   вул. І.Гонти, 24,   вул. Ленінської «Іскри», 184-188, роботи тривають.

         Міською владою активно залучаються спонсорські кошти, за рахунок яких проведено капітальний ремонт асфальтобетонного покриття вулиць мікрорайону ДОСи, ділянок по вул. Урицького та Ж.Революції, поточний ремонт  вул. Ворошилова, Тельмана, Звенигородської, під’їзної дороги біля будинків 24-26 по вул.Радянській, вул. Спінози та поточний ремонт цілого ряду прибудинкових територій.

          З використанням фарби, закупленої за спонсорські кошти у минулому році, нанесено дорожню розмітку і  пішохідні переходи на суму 22,4 тис. грн. Нинішнього року також проведено розмітку майже усіх доріг міста.

            За кошти міського бюджету у 2015 році проведено формувальну обрізку дерев, які ростуть вздовж магістральних вулиць міста. Загалом обрізано   1288  дерев.

            За звітній період року виконано роботи з упорядкування кладовищ «Софіївська Слобідка» та «Сухий яр». Загальна вартість робіт з облаштування кладовищ склала  647 тис.грн. У районі кладовища «Сухий яр» висаджено дубовий парк на площі 12 тис.м.кв.

         За спонсорські кошти виконано капітальний ремонт монументу меморіального комплексу на площі Перемоги.

            Інспекцією з благоустрою відділу житлово-комунального господарства проведено рейдові перевірки, в результаті яких складено 81 адміністративних протоколи, видано 94 приписи та проведено 158 профілактичних бесід.

         Значну підтримку у проведенні благоустрою надають громадяни міста, громадські, релігійні, благодійні організації, представники бізнесу, установ та організацій. Активні уманчани, які працюють для покращення благоустрою у місті, за підтримки влади, підприємців, громадських активістів виконали роботи щодо ліквідації сміттєзвалищ:     вул. Праці (р-н АЗС „Окко”),  вул. Ш. Алейхема, брали участь у благоустрої ділянки по вул. Челюскінців, проводили  суботники по вул. Дерев’янка, вирізали аварійні дерева, розчищали хащі, встановили спортивний майданчик, нові лавки.     

         Великий обсяг робіт було виконано з реконструкції та благоустрою  центральної частини міста по вул. Радянській, де встановлено нові сучасні ліхтарі, лавки та урни для сміття, замінено асфальтне покриття на тротуарну плитку, висаджено 25 садженців платану.

         У стані вирішення питання створення у місті реабілітаційно-стерілізаційного центру для безпритульних тварин.

Проте залишаються проблемні питання: реконструкція гідротехнічної споруди Осташівського ставу, кошторисна вартість якої становить 15 мільйонів гривень.Інше проблемне питання комплексного благоустрою –  завершення реконструкції скверу імені  Тараса Шевченка.

         Враховуючи необхідність впорядкування скверу, міською владою вишукано фінансування на продовження робіт із реконструкції скверу Шевченка у 2015 році.

Постійною проблемою в місті є полігон з вивезення твердих побутових відходів. Завдяки співпраці міської влади з приватними підприємцями міста  завезено близько 1200 тонн грунту з метою улаштування ізолюючого  шару для локалізації самозаймань відходів  на міському сміттєзвалищі.

За підсумками роботи КП «Уманьводоканал»маємо певні позитивні результати: ліквідовано заборгованість із заробітної плати працівникам підприємства; скоротилося споживання електроенергії (економія становить 212 тисяч грн.), оптимізовано роботу абонентного відділу та аварійно-диспетчерської служби (працюють цілодобово), за рахунок оптимізації гідравлічного режиму роботи міських водопровідних мереж зменшено обсяги покупної води з ТОВ «Білоцерківвода» на 195,4 тис. м 3  ( 849 тисяч грн.) за І квартал 2015 р. у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року, після впровадження заходів з оптимізації тиску у водопровідних мережах міста  значно скоротилася втрати та невраховані витоки води з водопровідних мереж – 293 тисяч м3 за І квартал 2015 року,виконані роботи щодо заміни  комерційного   приладу  обліку,  який встановлений   на насосній станції в  м. Біла Церква, здійснюється зонування системи водопостачання.

         Робота керівництва і місцевої влади була спрямована на ліквідацію боргів підприємства і це вдалося зробити за пів року роботи.

Основним постачальником теплової енергії у м.Умань є УКП "Уманьтеплокомуненерго", що експлуатує 20 котелень, 18 центральних теплових пунктів та 73км теплових мереж у двотрубному вимірюванні.

           За бюджетні кошти у сумі 2,4 млн. грн. (з них: 1,8 млн. грн. - кошти державного бюджету, 0,6 млн. грн. – кошти міського бюджету) встановлено прилади обліку теплової енергії у шести котельнях, в одній проведено заміну пальникової системи котлоагрегату КВГМ-100,в одній котельні встановлено два теплоутилізатора, придбаний екскаватор ДЕМ-114 для виконання земляних робіт.

         Відповідно до Перспективного плану розвитку системи теплозабезпечення  міста Умані розпочаті роботи з виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво квартальних котелень.

            Відповідно до угоди про партнерство між Уманської міською радою та Програмою розвитку  Організації Об’єднаних Націй в Україні,  у рамках проекту «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні» у дошкільному навчальному закладі №21 та загальноосвітній школі №9 змонтовано  обладнання котелень на альтернативному паливі. Аналогічні роботи будуть проведені і в загальноосвітній школі №12.Загальна вартість обладнання, переданого ООН за зазначеним проектом, становить 8,9 млн. грн.

            Найбільш проблемними технічними питаннями підприємства є те, що основна частина теплових мереж відпрацювала нормативний термін експлуатації і потребує заміни. Є необхідність закриття нерентабельних вугільних котелень. Будівництво квартальних котелень на місці ЦТП відповідно до оптимізованої схеми теплопостачання міста.

Цивільний захист, взаємодія з військовими

та правоохоронними органами

                           Абсолютно новим викликом для органів влади стала організація роботи та надання підтримки тим уманчанам, які були мобілізовані до Збройних Сил України, стали на захист країни, їх сім’ям та особам, що прибули на тимчасове місце проживання до Умані. Враховуючи необхідність оперативного вирішення питання із забезпечення мобілізаційної готовності та мобілізації  на території міста, було прийнято рішення Уманської міської ради «Про затвердження Положення про порядок формування та напрями використання коштів цільового фонду міської ради для забезпечення мобілізаційної готовності та мобілізації, створення матеріального резерву щодо попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій у мирний  час та особливий період». Основною метою та завданням Фонду є акумулювання коштів різних джерел надходжень для подальшого використання їх в інтересах громадян Умані у надзвичайних ситуаціях, у мирний час та особливий період.

Щодо управління комунальним майном територіальної громади

На виконання Програми приватизації майна міської комунальної власності, за звітний період проведено передприватизаційну підготовку 7 об’єктів. Відчужено 5 об’єктів, до бюджету розвитку міста надійшло близько 1,0млн. грн., що на 10,7 % більше, у порівнянні з 2013 роком.

Передача комунального майна в оренду здійснюється прозоро, на конкурентних засадах. За результатами проведеної роботи від оренди комунального майна за звітний період до міського бюджету та на рахунки балансоутримувачів надійшло понад 2млн.грн., що на 8,3 % більше, ніж за аналогічний період.

   .

Щодо сфери землекористування

   Протягом звітного періоду у сфері регулювання земельних відносин  прийнято 70 рішень сесії міської ради.  За звітний період  на рахунок міського бюджету за використання земельних ділянок  на умовах оренди від фізичних осіб надійшло 7,8 млн. грн.,  від юридичних осіб надійшло 1,9млн.грн., від продажу земельних ділянок надійшло 4,8млн. грн.

   Ці результати досягнуто завдяки покращенню роботи щодо укладання та переукладання договорів оренди землі, збільшенню кількості проданих земельних ділянок.

Гуманітарна сфера

Одним із пріоритетних напрямків діяльності виконавчого комітету є забезпечення належних умов для здобуття освіти та покращення медичного обслуговування мешканців міста.

Освіта

Мережа закладів освіти міської комунальної власності складається із 41 навчального закладу, відділу освіти та Будинку вчителя. Видатки на освіту міста у 2014 році становили 1,05млн. грн., у 2015 році – 1,07 млн. грн.

Мережу загальноосвітніх навчальних закладів становлять 13  загальноосвітніх шкіл та заклади нового типу –  міська гімназія, НВК № 7 – колегіум, НВК – педліцей.У  309 класах навчалися  7593 учні. У 14 навчальних закладах  функціонують  76  класів  з поглибленим вивченням предметів, охоплено навчанням  1817 учнів.

             У місті працює міжшкільний навчально-виробничий комбінат, навчання проводилося для 246 учнів 10-11 класів для допрофесійної підготовки школярів за профілями: машинопис, швейна справа, токарна справа, автосправа.

        Особливістю нашого міста для виховного процесу є те, що повністю збережена мережа позашкільних навчальних закладів. Завдяки фінансуванню з міського бюджету у звітному періоді  у 5 позашкільних навчальних закладах працювало 239 гуртків, у яких було охоплено позашкільною освітою 3 767 вихованців. Заклади беруть активну участь у різноманітних заходах: за участь у конкурсах, змаганнях, чемпіонатах, кубках обласного, всеукраїнського, міжнародного рівнів отримано 389 перемог.

            Дипломи та грошові винагороди за перемоги в обласних, всеукраїнських етапах конкурсів та змагань одержали 84 вихованці дитячо-юнацької спортивної школи, Будинку дитячої та юнацької творчості, міського центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, станції юних техніків, які здобули 139 перемог. На винагороди цим дітям рішенням виконавчого комітету Уманської міської ради виділено 34700   гривень, на винагороди 53 учнів - переможців обласних, всеукраїнських етапів олімпіад, конкурсів - 43 000 гривень.    

З метою підтримки родин переселенців у школах проводяться акції «Милосердя». 55 дітей, батьки яких загинули або є учасниками антитерористичної операції у східних регіонах України, та 45 дітей, які тимчасово переміщені із зони АТО, отримують безкоштовне харчування.

На оздоровлення та відпочинок дітей використано 421243 грн., із них: з державного бюджету - 142689 грн., з місцевого бюджету - 42084 грн., за батьківські  кошти - 278554 грн.

   У загальноосвітніх навчальних закладах всіма видами харчування охоплено 7593дітей, що становить 100 % від загальної кількості учнів 1-11 класів,   гарячим харчуванням  охоплено   6985 учнів - 92 %.

            За рахунок міського бюджету безкоштовно харчуються 3289  учнів   1-4 класів, 216 дітей з малозабезпечених сімей, 86 дітей із сімей з важкими умовами життя та 69 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

   За кошти бюджету розвитку у 2015 році для загальноосвітніх навчальних закладів придбано техніку на суму 119000 грн. Оновлено технологічне обладнання господарської групи відділу освіти; відремонтовано вхід до спортивної зали Уманської міської гімназії; здійснено частковий капітальний ремонт покрівлі ДНЗ №12; проводиться капітальний ремонт будівель шкіл №№3,5,8,14, покрівлі Уманської дитячо - юнацької спортивної школи №1; продовжується будівництво дитячого фізкультурно – оздоровчого майданчика школи №9.

Охорона здоров’я        

       Заклади охорони здоров’я міста виконують функції міжрайонних центрів. У галузі працює 280 лікарів, 669 осіб середнього медичного персоналу, 345 молодшого медичного персоналу, 318 інших спеціалістів.  Усі медичні заклади акредитовані.

       За звітний період з бюджету розвитку міста на галузь охорони здоров’я було виділено 5,2 млн. гривень на капітальні ремонти:КП «Уманська міська лікарня»(рентгенологічне відділення; патанатомічне відділення;  хоспісне відділення), міська лікарня № 3 (дитяче інфекційне відділення), Дитяча лікарня (клініко-діагностична лабораторія), КП «Уманська стоматологічна поліклініка» (ремонт покрівлі). У поточному році планується завершити реконструкцію приміщень лікарні № 3 та відкрити сучасний корпус інфекційного відділення, де передбачено освоїти у 2015 році до 900 тис.грн.

            Разом з тим, потребує вирішення питання приведення мережі закладів охорони здоров’я у відповідність до вимог Бюджетного Кодексу України із розмежуванням структури і фінансування первинного, вторинного і третинного рівнів. Стоїть завдання зберегти обсяги надання медичної допомоги жителям міста, покращити якість надання медичної допомоги та забезпечити виплату заробітної плати медичним працівникам у повному обсязі.

У сфері сім’ї, спорту та роботи з молоддю

   Право на здобуття вищої освіти, розвитку інтелектуального і творчого потенціалу  реалізовують 17,5 тис. студентів у 10 вищих навчальних закладах міста І-ІV рівнів акредитації.

            Активно діє Рада студентського самоврядування, доскладу якої входять 25 лідерів студентських рад.       Реалізовано міський проект «Академія молодіжного лідера», продовженням якого стало створення молодіжного виконкому, що дає можливість постійно підтримувати ініціативи молодих людей і вести з ними діалог.

Уже традиційним став конкурс бізнес-планів підприємницької діяльності серед молоді. 16 авторів кращих проектів стали учасниками міського етапу Конкурсу.

Молодь міста постійно залучається до конкурсів, концертів, фестивалів,  загальноміського, обласного та всеукраїнського рівнів.

У місті прийнята та реалізовується програма «Молодій родині – доступне житло» на 2004-2017 роки. У 2014 році молода сім’я науковців УНУС  отримала кредит у сумі 236 тис.грн за рахунок коштів міського та обласного бюджетів. Разом з тим, цього не достатньо, щоб вирішити проблему забезпечення молоді житлом.

Вагоме місце займає розвиток фізичної культури і спорту. Всього за звітний період  у місті проведено 79  спортивних змагань та заходів, у яких взяли участь понад 6500  уманчан,  культивуються 22 види спорту.

            Підготовлено: майстрів спорту України – 5; кандидатів у майстри спорту – 23; спортсменів першого  розряду – 26.

            Уманський міський центр фізичного здоров’я населення „Спорт для всіх” визнано кращим центром  в області. За звітний період  ним проведено 26 спортивно – масових та фізкультурно – оздоровчих  заходів. 

                                    Соціальна сфера міста

Основним завданням міської влади у реалізації усіх державних, обласних та міських програм є гарантія та підтримка соціального захисту тих категорій громадян, які найбільше цього потребують.

Для виплати громадянам пільг, соціальних допомог та компенсацій використано коштів у сумі 142,0 млн. грн..

Відповідно до обласної програми «Турбота» реабілітованим особам надається щомісячна стипендія - 300 грн. Збільшено кошти на медикаменти для постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС до 202,0 тис. грн.

На жаль, минулий рік вніс великі корективи у діяльність міської влади. У минулому  і нинішньому  роках в м. Умань приходили сумні звістки зі сходу України, де в боротьбі за єдність України гинули уманчани. У зв’язку з цим відбулись певні зміни у політиці соціального захисту, що здійснюється Уманською міською радою. Внесені зміни до міських, обласних програм, складено «Соціальний паспорт» на кожного військовослужбовця з метою вивчення стану соціально-побутових проблем цих сімей.  Особливу увагу міська влада приділяє соціальній підтримці сімей загиблих військовослужбовців – уманчан. На сьогодні їх кількість становить уже 7чоловік - молодих хлопців, наших Героїв. Усі витрати на поховання бійців міська громада міста та  міська влада взяли на себе.

            Відповідно до обласної програми «Турбота» сім”ї  загиблих учасників АТО  отримують з обласного бюджету одноразову допомогу в сумі 50,0 тис. грн., від  держави - 609,0 тис. грн.; 5 сім’ям  загиблих та 160 родинам учасників АТО  надається 100-відсоткова знижка на оплату житлово-комунальних послуг у межах норм споживання, відшкодування коштів за поховання загиблих  учасників АТО та спорудження надгробку (по 10,9 тис. грн. на кожне поховання). Членам сімей загиблих учасників АТО  надається безкоштовний проїзд на всіх без винятку міських автобусах. Сім поранених учасників АТО пройшли медичне обстеження та лікування в госпіталях та медичних закладах України.         

         Культурний потенціал міста

     Багатий потенціал Умані, її культура, зберігається і сьогодні  як  запорука майбутнього, тривалого, надійного, сталого розвитку, адже унікальна історико-культурна спадщина Умані – це основа нашої культури, яка  спонукає до творчості. Мережа закладів культури складається з                2клубних та 10 бібліотечних установ, 2-х  шкіл естетичного виховання дітей  та 5 музеїв.

     Усі заклади культури міста повноцінно функціонують, випадків перепрофілювання чи використання не за призначенням не було. Заробітна плата   працівникам виплачувалася вчасно. 

   Продовжуються  роботи з   реконструкції  міського Будинку культури.  Виділено з бюджету розвитку міського бюджету 1 403100 тис.грн. Після капітального ремонту прийняв учнів ІІІ корпус Дитячої школи мистецтв. На даний час у двох школах естетичного виховання навчається 554 учні, з них 96 учнів пільгових категорій навчається безкоштовно.

          В Уманському краєзнавчому музеї здійснено часткову переекспозицію виставкових залівна суму 21 102 тис. грн.

          Десять бібліотек міста розширили мережу своїх послуг та надають читачам можливість безкоштовно користуватися Інтернет - ресурсом, що є неабиякою допомогою для малозабезпечених верств населення.

 Умань -  місто туристичне.  Кількість обслугованих туристів, яким було надано екскурсійні послуги:Дендропарк «Софіївка» НАН України -  137  тис. чол.;ДІАЗ «Стара Умань» -   4500 чол.;Уманський краєзнавчий музей – 52, 2 тис.чол.

       Відкритість і гласніть у діяльності, співпраця із громадськістю

Діяльність органів виконавчої влади м. Умань є прозорою і відкритою для уманчан.

Співпраця із громадськістю міста відбувається через залучення її представників до роботи у комітетах, комісіях, радах, робочих групах, які утворюються при виконавчому органі з різних питань життєдіяльності міста.

З метою забезпечення участі громадськості Умані у питаннях життєдіяльності та розвитку міста, здійснення громадського контролю за роботою органів виконавчої влади у квітні поточного року при виконавчому комітеті Уманської міської ради було створено Громадську раду, до якої увійшли представники 53 інститути громадянського суспільства.

Мас-медіа мають вільний доступ до всіх заходів, які проводяться владою, і є незалежними, як і передбачає державна політика у цій сфері.

У зв’язку з проведення антитерористичної операції на сході України в Умані, як і в цілому країною, широкого розповсюдження набув волонтерський рух.  В Умані діє три волонтерські організації: «Разом», «До Перемоги» та центр надання допомоги бійцям АТО, що займаються питанням забезпечення усім необхідним військовослужбовців, які перебувають у зоні АТО. Міська влада також не стоїть осторонь цієї проблеми. У 2014 році при виконавчому комітеті Уманської міської влади було створено цільовий фонд для забезпечення мобілізаційної готовності та мобілізації. За цей час на рахунок надійшло більше 255 тис.грн., які спрямовані на потреби АТО.

Місто Умань є центром паломництва брацлавських хасидів. Щороку до нашого міста приїжджає велика кількість паломників, щоб помолитися намогилі свого духовного лідера цадика Нахмана. У 2014 році з цією метою Умань відвідало понад 20 тисяч хасидів із 9 країн світу.

Спільними зусиллями  міській раді, виконавчим органам, Уманській територіальній громаді вдалося зробити чимало, а ще більше ми зможемо реалізувати вже найближчим часом і гідно зустріти 400-річницю з дня першої згадки про Умань.

Головне, щоб ми жили у мирі, в єдиній і незалежній, квітучій Україні.

Прочитано 1497 разів