П'ятниця, 23 жовтня 2015 13:29

16 жовтня 2015 року № 2.4-77/6 - Про міську цільову соціальну програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки

 

a gerb

УМАНСЬКА МІСЬКА РАДА

VІ скликання

77 сесія

Р І Ш Е Н Н Я

16 жовтня 2015 року № 2.4-77/6

Про міську цільову соціальну

програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу

на 2015-2018 роки

         Відповідно до пункту 22 частини першої статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Закону України "Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки", рішення Черкаської обласної ради від 28.08.2015 року № 42-4/VI, з метою підвищення ефективності протидії захворюванню на ВІЛ-інфекцію/СНІД в місті,

міська рада   В И Р І Ш И Л А:

1.Затвердити міську цільову соціальну програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки (далі Програма) згідно з додатком.

2. Фінансовому управлінню Уманської міської ради (Петриченко А.В.) при формуванні бюджету на відповідні роки передбачити кошти на  реалізацію  заходів Програми.

3.Відділам охорони  здоров’я Уманської міської ради (Клименко І.М.),  освіти Уманської міської ради (Мельник О.І),  у справах сім’ї і молоді Уманської міської ради (Вдовиченко Н.В.), інформаційного забезпечення (Бардецький Р.Б.), управлінню праці та соціального захисту населення (Кучер Г.М.) забезпечити виконання заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу.

4.Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Кирилюк Л.М. та постійну комісію міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення (Качанова Л.П.).

В.о. міського голови,

секретар міської ради                                                 О.В.Цебрій

 ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення міської ради

16 жовтня 2015 року № 2.4-77/6

МІСЬКА ЦІЛЬОВА СОЦІАЛЬНА ПРОГРАМА
протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015 - 2018 роки

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Міська цільова соціальна програма протидії   ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки  (далі - Програма) розроблена на виконання Закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки».

 Питання протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу є одним із пріоритетних напрямів державної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку та предметом міжнародних зобов’язань України у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, зокрема щодо досягнення цілей розвитку, проголошених у Декларації тисячоліття Організації Об’єднаних Націй, та виконання Політичної декларації 2011 року Організації Об’єднаних Націй з активізації зусиль для викорінення ВІЛ-інфекції/СНІДу.

На сьогодні епідемічна ситуація характеризується високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції серед представників різних груп населення, насамперед осіб, які належать до групи підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, переважним ураженням осіб працездатного віку, нерівномірним поширенням та зміною основного шляху передачі ВІЛ з парентерального на статевий. За останні 5 років частка осіб із встановленим статевим шляхом інфікування збільшилась з 43,2% у 2009 році до 54,2% у 2014 році, що є свідченням виходу епідемії у широкі верстви населення та ознаками до генералізації епідемічного процесу. Епідемія ВІЛ-інфекції є чинником негативного впливу на працездатне населення України та призводить до негативних соціально-економічних наслідків.

Проблеми, пов’язані з поширенням ВІЛ-інфекції/СНІДу, залишаються гострими, незважаючи на зусилля регіону. Так, за період від реєстрації першого випадку ВІЛ-інфекції у 1988 році до 01 січня 2015 року в Черкаській області зареєстровано 6025 випадків ВІЛ-інфекції (з них 79 дітей до 14 років), зокрема 2080 осіб із захворюванням на СНІД (з них 24 дитини до 14 років). Кількість людей, які живуть з ВІЛ та перебувають під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я, становить 3121 особа, показник поширеності ВІЛ-інфекції — 248,4 особи на 100 тис. населення, у 895 людей, які живуть з ВІЛ, хвороба досягла кінцевої стадії — СНІДу. Показник поширеності СНІДу становить 71,2 особи на 100 тис. населення. За період спостереження з 1988 року до 2014 року 893 особи померли від захворювань, зумовлених СНІДом.

В м. Умань за період від реєстрації першого випадку ВІЛ – інфекції у 1990 році до 01 січня 2015 року зареєстровано 233 випадків ВІЛ – інфекції           (з них 1 дитина до 14 років), зокрема – 68 осіб із захворюванням на СНІД. Кількість людей, які живуть з ВІЛ та перебувають під медичним наглядом становить 107 осіб, показник поширеності ВІЛ – інфекції  - 124 особи на 100 тис. населення. У 32 людей , які живуть з ВІЛ, хвороба досягла кінцевої стадії СНІДу. Показник поширеності СНІДу становить 37 осіб на 100 тис. населення. За період спостереження з 1990 до 2014 рр. 38 осіб померли від захворювань, зумовлених СНІДом.

Кількість зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції щороку збільшується, при цьому рівень доступу до послуг з лікування, особливо серед представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, є низьким, а отже, рівень смертності від СНІДу залишається високим.

Паспорт  до Програми наведений у додатку 1 до Програми.

МЕТА ПРОГРАМИ

Метою Програми є зниження рівня захворюваності і смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу, надання якісних і доступних послуг з профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції, насамперед представникам груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, послуг з лікування, медичної допомоги, догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ, у рамках реформування системи охорони здоров’я.

Для досягнення визначеної Програмою мети слід забезпечити реалізацію комплексу заходів щодо створення системи безперервного надання якісних і доступних послуг з профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції, насамперед представникам груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, послуг з лікування, догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ, у рамках реформування системи охорони здоров’я шляхом:

  1. оптимізації системи надання медичної допомоги і соціальних послуг, забезпечення професійної підготовки кадрів (сімейних лікарів, працівників установ і закладів, які надають послуги представникам груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ та їх партнерам, людей, які живуть з ВІЛ);
  2. дотримання прав людей, які живуть з ВІЛ;
  3. забезпечення доступу населення до послуг з консультування, тестування на ВІЛ-інфекцію та проведення її діагностики;
  4. дотримання прав медичних працівників на здорові і безпечні умови праці;
  5. забезпечення, в рамках виконання Програми, пріоритетності охоплення лікуванням, доглядом і підтримкою людей, які живуть з ВІЛ, та їх оточення;
  6. підвищення ефективності профілактичних заходів стосовно представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ з метою зниження темпів поширення ВІЛ-інфекції;
  7. формування толерантного ставлення населення до людей, які живуть з ВІЛ, з метою подолання їх дискримінації;
  8. застосування гендерно орієнтованого підходу під час планування та здійснення заходів у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу;
  9. забезпечення взаємодії центральних та місцевих органів виконавчої влади під час реалізації державної політики у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу;
  10. залучення громадських об’єднань до надання представникам груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ і людям, які живуть з ВІЛ, послуг з профілактики, лікування, догляду та підтримки;
  11. розроблення та здійснення заходів щодо продовження виконання ефективних програм протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, в тому числі тих, що виконуються за рахунок благодійних внесків;
  12. запровадження постійного соціального діалогу у сфері трудових відносин між органами виконавчої влади, роботодавцями і профспілками щодо людей, які живуть з ВІЛ, та хворих на СНІД (запобігання дискримінації, формування толерантного ставлення до людей, які живуть з ВІЛ, та дотримання їх прав, безпечних щодо інфікування ВІЛ умов праці).

ЗАВДАННЯ ТА ЗАХОДИ ПРОГРАМИ

Завдання та заходи з виконання Програми наведені у додатку 2 до Програми.

ОБСЯГИ ТА ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ ПРОГРАМИ

Розрахунки Програми базуються на Законі України «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки» та розраховані за допомогою електронного інструменту наданого Державною службою України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань і Державною установою «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я України». 

Фінансування виконання Програми здійснюватиметься у межах асигнувань, передбачених у державному, обласному і місцевих бюджетах для відповідних галузей, Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією, а також інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

Обсяг фінансування Програми за рахунок коштів державного бюджету визначається, відповідно до Закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки», щороку виходячи з конкретних завдань та можливостей фінансового забезпечення у відповідному бюджетному періоді.

Розрахунки фінансового забезпечення Програми наведені у    додатках 3, 4, 5 до Програми

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ПРОГРАМИ

Виконання Програми дасть змогу:

  1. значно зменшити кількість нових випадків інфікування ВІЛ серед населення з поступовим унеможливленням інфікування;
  2. зменшити на 50 відсотків ризик інфікування ВІЛ медичних працівників під час надання медичної допомоги пацієнтам;
  3. зменшити на 50 відсотків кількість нових випадків інфікування ВІЛ серед представників груп підвищеного ризику;
  4. зменшити до 1 відсотка кількість випадків інфікування внаслідок передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини;
  5. забезпечити доступ представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ до участі у профілактичних програмах;
  6. охопити 100 відсотків учнів та студентів під час виконання програм профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу та формування здорового способу життя;
  7. забезпечити людей, які живуть з ВІЛ та перебувають під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я, медичною допомогою та соціальними послугами з догляду та підтримки;
  8. забезпечити доступ до безперервного лікування препаратами антиретровірусної терапії людей, які живуть з ВІЛ, та хворих на СНІД, які цього потребують;
  9. зменшити на 50 відсотків смертність від туберкульозу серед хворих з поєднаною інфекцією ВІЛ/туберкульоз;
  10. залучити до постійної участі у програмах замісної підтримувальної терапії не менш як 35 відсотків споживачів опіоїдних ін’єкційних наркотиків, які цього потребують, а також до участі у програмах їх реабілітації;
  11. сформувати у населення толерантне ставлення до людей, які живуть з ВІЛ, та представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ і знизити на 50 відсотків рівень їх дискримінації.

Очікувані результати виконання Програми наведені у додатку 6 до Програми.

КООРДИНАЦІЯ ТА КОНТРОЛЬ ЗА ХОДОМ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

Координація заходів, передбачених Програмою покладається на відділ охорони здоров’я Уманської міської ради.

Виконавці заходів зазначені у Програмі інформують відділ охорони здоров’я про хід виконання щорічно до 10 липня, 10 січня на період до 2019 року.

Узагальнену інформацію про хід та результати виконання заходів Програми відділ охорони здоров’я Уманської міської ради подає щорічно до 15 липня, 15 січня Департаменту охорони здоров’я Черкаської обласної державної адміністрації.

Виконуючий обов’язки міського голови,

секретар міської ради                                                        О.В.Цебрій

Прочитано 1099 разів