Четвер, 29 березня 2012 11:10

Пропозиції до Комплексної програми з реалізації інфраструктурних проектів на 2012-2017 роки

         Наприкінці 2011 року відбулись візити Президента України Віктора  Януковича до Держави Ізраїль та делегації Черкаської області на чолі з головою ОДА Сергієм Тулубом (14-17 листопада).

         На виконання доручень Президента України, голови обласної державної адміністрації по результатам візитів, службами міської ради під керівництвом обласних фахівців було розроблено  інвестиційні пропозиції по реалізації інфраструктурних  проектів  розвитку м. Умань та Черкащини.

         В рамках домовленостей, досягнутих у ході  візиту голови ОДА Сергія Тулуба, 24 січня місто Умань відвідали ізраїльські спеціалісти на чолі з Алексом Віжніцером – головою Національної водної компанії Держави Ізраїль «Мекорот». Члени делегації були ознайомлені із проектами для реалізації, як в місті Умань, так і на території Черкаської області.

         За результатами зустрічі голови ОДА з послом Держави Ізраїль в Україні паном Реувеном Дін Елем,  паном Алексом Віжніцером та іншими членами делегації було підписано відповідний протокол, в якому було сформульовано конкретні завдання по  реалізації спільних інвестиційних проектів розвитку Черкаської області і міста Умань. Деталізація завдань відбулась на засіданні робочої групи, яке пройшло 4 лютого під головуванням першого заступника голови Черкаської облдержадміністрації Сергія Рябцева.

         5 березня відбулась зустріч з керівниками бізнесових структур міста, району, Черкас та Білої Церкви.

         Міськими спеціалістами сформовано і підготовлено пропозиції до Комплексної програми з реалізації інфраструктурних проектів на 2012-2017 роки:

         1.Капітальний ремонт та реконструкція автомобільних доріг.

         2.Комплексне забезпечення питною водою міста та інших регіонів Черкаської області.

         3.Транспортне забезпечення.

         4.Створення на базі міської лікарні «Сучасного медичного центру».

         5.Будівництво сміттєпереробного заводу.

         6.Створення туристичного центру по відвідуванню історичних місць Черкащини.

7.Будівництво «мікро-містечка» (або наметового містечка) для проживання паломників.

         8.Завершення будівництва синагоги

        

  Коротка характеристика інвестиційних пропозиції по розвитку інфраструктури міста Умань.

        

Капітальний ремонт та реконструкція шляхів.

        

Загальна довжина вулиць, провулків – 178,1 км.

Питома вага доріг з твердим покриттям – 75 відсотків.

Протяжність тротуарів – 350 км.

Площа зелених насаджень – 1239 га. Щорічно в місті проводяться роботи з комплексного благоустрою.

В минулому 2011 році, за рахунок міського і обласного бюджетів, інвестицій  з державного бюджету на ремонт доріг освоєно 18 млн. грн. Уманчани вдячні за допомогу Уряду держави та голові ОДА Тулубу С.Б.

Необхідно продовжити роботи по трьох напрямках:

-         Київський напрямок (вул. Київська, Шевченка, Садова, Леніна, Фрунзе, Зорге, Шкільна). Протяжність майже 9 км – сума 49 млн. грн.

-         Вінницький напрямок (вул. Тищика, Залізняка, Заводська, Героїв Сталінграда, Дерев’янка, Вокзальна, Енергетична, Залізнична, Жовтневої революції, Леваневського, Більшовицька).  Протяжність 13,1 км. сума – 64,5 млн. грн.

-         Черкаський напрямок (вул. Радянська, Р.Чорного, Праці, Тімірязєва, Артема). Протяжність 7,86 км. сума – 37,2 млн. грн.

Також необхідно виконати ремонт доріг мікрорайону вул. Пушкіна (вул. Пушкіна, С. Перовської, Островського, пров. Проїзний, Кулика (тротуар), Східна, Тургенєва, Прохожа, Некрасова, Енгельса, пров. Белінського). Протяжність – 4,7 км. сума – 13 млн. грн.

Загалом потреба в коштах складає 162,7 млн. грн.





Комплексне забезпечення питною водою.

В даний час водозабезпечення міста організовано за допомогою: питної води з річки «Рось» (КП «Київоблводоканал»); питної води з чотирьох власних підземних водозаборів; вода з Олександрівського поверхового водозабору.

В резерві 2 водозабори - Городецький та Осташівський.

Потреба води для міста - 24 тис. м , а на перспективу -36 тис. м .

В 1978 році НДІ «Укргіпроводопостач» було розроблено ТЕО «Вибір джерел водопостачання м. Умань Черкаської області» в якому розглянуто 3 варіанти водозабезпечення міста:

         -з системи водопостачання Дніпро -   Біла Церква - Умань;

         -з Гайворонського водосховища на р. Південний Буг;

         -з Новоархангельського водосховища на р. Синюха.

На даний час найбільш перспективним є варіант водопостачання з р.Синюха. Якість, кількість води та її запаси є вагомим аргументами для того, щоб віддати перевагу даному варіанту. Відстань до річки 48 км.         Вартість проекту - біля 500 млн. грн., в т.ч. проектні роботи   5 млн. грн. Будівництво даного водогону дасть можливість забезпечити водою і прилеглі до міста населенні пункти. Крім того, ізраїльській делегації було запропоновано варіант і по відновленню зарезервованих свердловин та будівництво нових. Колеги з Уманського району пропонують до розгляду проект по виробництву питної води в с. Іванівка. Вода добувається з глибини 130 м.   

   

Транспортне забезпечення.

Дана інвестиційна  пропозиція розглядає питання по завершенню робіт на КП «Аеропорт Черкаси». Спільного використання аеродрому м. Умань та перевезення паломників автобусами та залізницею. Сюди входить  проведення робіт по відновленню та модернізації системи освітлення, реконструкція злітної смуги, будівництво готелю, терміналів та необхідної інфраструктури.

Також є потреба в комфортабельних автобусах.

Вартість всіх робіт – 11 млн. доларів.

 

        


Сучасний медичний центр.  

В місті  14 жовтня минулого року, з робочою поїздкою перебував Прем’єр міністр України Микола Азаров. Він відвідав міську лікарню.  По результатам поїздки Микола Янович дав відповідні доручення щодо реконструкції, модернізації міської лікарні і створення, враховуючи перспективу госпітальних  округів, на її базі сучасного медичного центру. Назвав суму – 40 млн. грн.

Фахівцями охорони здоров’я розроблена Програма модернізації закладу. Програма затверджена міською радою, направлена в Головне управління охорони та медицини  катастроф Черкаської ОДА та Міністерство охорони здоров’я України.


                 

Будівництво сміттєпереробного заводу.

Пропонується  будівництво сучасного сміттєпереробного заводу на території площею 5 га, яка  знаходиться біля міського сміттєзвалища,  на відстані 5 км від міста.

На І етапі планується впровадження роздільного збору відходів.

ІІ-ий етап – будівництво  сміттєпереробного заводу.

 

        

Створення туристичного центру по відвідуванню історичних місць Черкащини.        

Дана пропозиція має на меті два питання:

-створення комунального  підприємства «Туристичний центр» (1 млн. 200 тис. грн.);

-будівництво туристичного центру в м. Умань (третій вхід до дендропарку «Софіївка») з відповідною інфраструктурою (глядацька, спортивна зала, льодовий стадіон, представництво – діловий центр,  торгівельні заклади, автостоянка). Вартість – 105,9 млн.доларів

Інвестиційна  пропозиція щодо будівництва житлових комплексів передбачає насамперед  будівництво мікромістечка модульного типу для проживання паломників, завершення будівництва синагоги та житлове будівництво.

Будівництво мікромістечка модульного типу на (2,5-4 тис), можливе на земельній ділянці по вул. Визволителів, яка знаходиться в оренді. Розмір ділянки 1,7 га.

На ділянці є централізоване водопостачання та електропостачання необхідно будувати каналізацію (біля 1 млн. грн.).

Що стосується будівництва синагоги по вул. Пушкіна,43-а, то мова йде про його завершення. Будівництво розпочато в 1997 році. В даний час внесено зміни в документацію, яка пройшла експертизу. Необхідно отримати дозвіл на початок робіт і завершити будівництво. Замовник - Міжнародний Благодійний фонд ім. Рабі Нахмана.

Уманський район пропонує проект забудови житлового комплексу в адміністративних межах Піківецької сільської ради. Площа забудови 16,2 га.

Крім того, є напрацювання (проекти) по будівництву спортивної зали міської гімназії та басейну Уманського державного педагогічного університету.

Актуальним для великої кількості паломників є питання організації харчування. Дане питання має свою специфіку, оскільки продукти харчування мають відповідати вимогам кашруту.

Інвестиційна  пропозиція щодо організації виробництва та впровадження продуктів кошерного харчування. Вона має дві складові:

1.  Створення виробництва кошерного харчування.

Враховуючи, що м. Умань знаходиться в екологічно чистій зоні, на перехресті загальнодержавних магістралей, для забезпечення росту туристичного потоку, підвищення якості надання послуг передбачається один із варіантів виробництва кошерного харчування на базі підприємства ЗАТ «Лакталіс-Умань» (Умань, вул.І.Гонти,3).  Земельна ділянка 2,4985 га. Дане підприємство має всю необхідну інфраструктуру для налагодження виробництва. Також Уманський район пропонує земельну ділянку в с. Ладижинка для будівництва заводу по вирощуванню та переробці птиці. Це на відстані 30 км від міста.

2. Вирощування овочів.

Запропоновано земельні ділянки в селах Гереженівка, Піківець, Пугачівка, що неподалік від м. Умань. Пропонуються для оренди водойми для вирощування форелі - це с. Піківець. Готові співпрацювати по вирощуванню овочів ТОВ «Деметра» (с. Ропотуха») та ТОВ «Аграрій СВ ПП» (с. Краснопілка).

Необхідно зазначити те, що всі ці пропозиції  мають бути опрацьовані фахівцями та вивчені потенційними інвесторами. 

Прочитано 4541 разів