П'ятниця, 28 серпня 2020 11:46

Уманський міський центр зайнятості наголошує: легальні трудові відносини – це надійно та вигідно

Через тіньовий ринок зайнятості держава втрачає мільйони гривень несплачених податків, а громадяни позбуваються законних соціальних гарантій.

Незадекларована праця не тільки обмежує можливості держави проводити сучасну соціальну політику, вона створює недобросовісну конкуренцію щодо тих суб’єктів господарювання, які повністю забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці і соціального забезпечення працівників.

У будь-який спосіб незадекларована праця має негативні наслідки як для працівників, так і для роботодавців. Працівник без офіційного оформлення на роботу позбавляє себе гарантованого державою розміру заробітної плати; виплати своєчасно та не нижче мінімальної заробітної плати, офіційної відпустки, відпустки по догляду за дитиною тощо; виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю; допомоги у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу; соціального страхування. До того ж неоформлений офіційно працівник втрачає трудовий та страховий стаж при розрахунку розміру пенсії.

Роботодавець, який не оформляє офіційно працівників, провокує безвідповідальне ставлення їх до роботи, ухиляння від поставлених завдань, неетичну поведінку.

Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики, пов’язані з захистом своїх трудових прав. Роботодавці, порушуючи вимоги чинного трудового законодавства, повинні чітко усвідомлювати відповідальність за порушення законодавства про працю.

Ви власник бізнесу і наймаєте працівників без трудового договору? Пам’ятайте:

- через несплату податків та єдиного соціального внеску держава змушена підвищувати податки для бізнесу, щоб виплачувати пенсії, лікарняні, утримувати школи, лікарні, ремонтувати дороги тощо;

- незадекларована праця не захищає від штрафу (з 1 вересня посилюється контроль за оформленням трудових відносин із працівниками. Розмір штрафу за використання одного незадекларованого працівника може становити 141 тис. грн. Тобто, замість сплати штрафу за 1 неоформленого працівника роботодавець може сплачувати єдиний соціальний внесок цілий рік за 11 працівників із розрахунку мінімальної заробітної плати або ж за 4 працівників із розрахунку середньої заробітної плати по Україні).

Уманський міський центр зайнятості орієнтує своїх клієнтів на легальні трудові відносини та пропонує скористатися найбільшою базою вакансій та резюме в межах країни, яка знаходиться у вільному доступі на порталі державної служби зайнятості www.dcz.gov.ua .

Довідково:

З початку року, станом на 27.08.2020, заявлено про потребу та подано до центру зайнятості 1665 вакансій від 272 роботодавців. Середній розмір оплати праці у розрахунку на вакансію становив 5614,20 грн. Найбільший розмір заробітної плати (12500,00 - 20000,00 грн) пропонувався за посадами: головного інженера, інженера-будівельника, бухгалтера, менеджера із збуту, складальника металопластикових конструкцій, машиністам дорожньо-будівельних машин, фрезерувальнику. Укомплектовано з початку року 1349 вакансій, в тому числі за направленням Уманського міського центру зайнятості знайшли роботу 434 безробітні особи.  Найбільша питома вага працевлаштованих в сфері торгівлі та наданні послуг (29%). Станом на 27.08.2020 налічується 138 актуальних вакансій. Роботодавці міста потребують в працівниках за посадами: бухгалтер, водій, машиніст дорожньо-будівельних машин, тракторист, кухар, пекар, кондитер, продавець продовольчих товарів, продавець непродовольчих товарів, електрогазозварник, дорожні робітники тощо.

Докладнішу інформацію і конкретні пропозиції щодо  працевлаштування та послуг служби зайнятості  можна отримати за адресою: м.Умань, вул. Горького, 35 Уманський міський центр зайнятості. Контакти Уманського міського центру зайнятості: - для роботодавців - +38(04744)34123,  - для шукачів роботи та безробітних - +38(04744)34998, - телефон «гарячої лінії» - +38(04744)34989, - адреса електронної пошти - Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Прочитано 437 разів