Версія для друку
П'ятниця, 03 грудня 2021 14:34

Як влаштуватися на роботу людині з інвалідністю

Багато людей з інвалідністю прагнуть отримати роботу, яка дасть їм можливість отримувати задоволення, розвиток і, звичайно ж, фінансовий дохід. Але для людини з інвалідністю пошук, зазвичай, стає досить складним процесом, який вимагає чимало зусиль і часу.

Пропонуємо 5 основних рекомендацій:

1. Визначте перелік посад, які ви можете обіймати за станом здоров’я.

У визначенні посад вам допоможуть інформація з ІПР (індивідуальної програми реабілітації ), дані про освіту та власні таланти. Випишіть на аркуші паперу, які посади ви можете обіймати, скільки годин можете присвятити роботі й скільки днів на тиждень. Порівняйте ці посади з медичними показниками та власними можливостями, виберіть ті, що підходять вам найбільше — 2-3 посади. Якщо вам складно самостійно визначитися щодо майбутньої професії, або ви бажає взагалі змінити сферу діяльності, скористайтесь можливістю пройти спеціальні профорієнтаційні тести та отримати фахову консультацію фахівців служби зайнятості. А за потреби – пройдіть професійне навчання. Для підвищення конкурентоспроможності громадян на ринку праці, служба зайнятості пропонує безкоштовно і встислі терміни здобути затребувану на ринку праці професію чи підвищити кваліфікацію. У системі державної служби зайнятості діють 11 центрів прпофесіно-технічної освіти, які здійснюють професійну підготовку за 95 ліцензованими робітничими професіями.

2. Складіть резюме.

Складіть резюме за 2-3 спеціальностями, на яких ви готові працювати.

Де шукати допомогу? – Ви можете скористатися інформаційними інтернет-ресурсами, де є певні шаблони для створення резюме, або ж разом із фахівцем служби зайнятості створити індивідуальне резюме, яке буде лише у вас.

На сайті з працевлаштування, або на сайті державної служби зайнятості (dcz.gov.ua) знайдіть пропозиції роботодавців, яким відповідає ваше резюме. Надішліть резюме роботодавцю. За відгуками на ваші резюме ви зрозумієте, яка з вибраних спеціальностей найбільш актуальна та затребувана на цей час.Розмістити резюме на сайті служби зайнятості - теж чудова ідея. Переконайтесь, що маєте активований персональний кабінет шукача роботи на офіційному сайті служби зайнятості:  https://www.dcz.gov.ua/cabinet. Якщо ж ви ще не маєте цього зручного додатка, створіть кабінет просто зараз. Інструкція за покликанням: https://is.gd/BoHiia .

4. Підготуйтеся до співбесіди.

На співбесіді розповідайте про свої сильні сторони, вміння та навички. Покажіть роботодавцю, що ваша інвалідність не є перешкодою для якісного виконання роботи за обраною спеціальністю. Оскільки роботодавець може наймати людину з інвалідністю вперше, надайте йому перелік необхідних облаштувань та обладнання, яке знадобиться для виконання вами роботи онлайн або в офісі. Це підтвердить серйозність ваших намірів та професійний підхід до роботи. Також нагадуємо, що в службі зайнятості ви можете отримати фахові поради і рекомендації щодо успішної самопрезентації.

5. Адаптуйтеся до колективу.

Колектив може спочатку напружено сприйняти людину з інвалідністю. Це пов’язано з соціальними стереотипами. Це не залежить від вас. Людям потрібен деякий час, який може займати декілька хвилин або декілька днів.

Надайте пояснення: як колективу буде зручніше з вами взаємодіяти. Повідомте, що безпечно для вас, а що — ні (наприклад, якщо ви пересуваєтесь на візку). Заздалегідь підготуйте відповіді на незручні для вас запитання. Це створить довіру між вами та колективом і зніме напругу.

Сектор інформаційної роботи ОЦЗ

Прочитано 314 разів