Версія для друку
Четвер, 29 жовтня 2020 16:28

Уманська міська централізована система бібліотек

фото бібліотека.jpg

Уманська міська централізована система бібліотек

Юридична адреса:

Адреса: 20300, Черкаська обл., 
м. Умань, вул. Незалежності, 1
Телефон: 3-29-68,

ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

На центральній площі міста, поряд з новими світло-музичними фонтанами знаходиться приміщення Уманської центральної бібліотеки, яка є візитівкою громадської культури, родзинкою архітектурного ансамблю старого міста. Ця бібліотека є початком для всіх міських книгозбірень Уманської міської централізованої системи бібліотек. Вона є найдавнішою в Черкаській області, й однією з найстаріших в Україні.

Історія створення бібліотеки в місті Умані дуже цікава, насичена різними подіями. Це книга культурного життя уманчан. В серпні 1897 року на пожертвування, кошти активістів та місцевих жителів, відкрито першу міську публічну бібліотеку в Умані.

Для неї виписували 7 назв газет і скільки ж журналів. Вхід в бібліотеку коштував 3 копійки, бібліотека обслуговувала 585 читачів. Навколо неї об’єднується найбільш активна частина інтелігенції, її очільником стає дружина Юрія Крамаренка Олександра Олександрівна Ісаєва (Крамаренко). До приїзду в Умань вона жила в Москві і працювала в редакції «Русскихведомостей». Олександра Олександрівна поставила роботу бібліотеки на рівень, якому могли б позаздрити міста більш багаті за наше. Бібліотека мала хороший актив. Особливо помітний слід в її історії залишив міський лікар Юрій Львович Крамаренко, який був відповідальним членом бібліотеки з дня її заснування до 1909 року.

В 1941 році, гітлерівці майже повністю знищили фонди уманських книгозбірень. 16 підвід книг було вивезені в «Софіївку» і там спалені. Залишилися лише ті видання, які зуміли заховати, врятувати і зберегти істинні патріоти, серед них була і лаборантка учительського інституту, яка під час війни виконувала обов’язки завідуючої бібліотеки Людмила Славиковська, і яка за свою діяльність була розстріляна нацистськими окупантами. Щоб зберегти літературу працівники переклеювали палітурки на цінні книги з тих видань, що були дозволені «новим» режимом і ховали в підвали, де зберігались архіви.

Уманська міська централізована система бібліотек була створена в 1976 році і об’єднує 10 бібліотек, в тому числі 3 бібліотеки для дітей. Є структурним підрозділом Відділу культури Уманської міської ради.

Бібліотека сьогодні – це інформаційний, культурно-просвітницький заклад, що не лише видає у тимчасове користування документи, а й надає консультації, методичну й практичну допомогу жителям міста. Є центром духовної культури і популяризації загальнолюдських цінностей, організовує роботу інтернет-центрів, клубів за інтересами, навчання, дозвілля, тренінги, займається проектною діяльністю.

Книгозбірні Уманської міської ЦСБ являються одними з найавторитетніших закладів культури міста. Серед пріоритетних напрямків діяльності: приділення значної уваги роботі з молоддю,утвердження моральних цінностей, естетичне виховання, краєзнавча робота, пропаганда економічних, екологічних та правових знань.

Бібліотекарі збирають та накопичують різноманітні ресурси, що відповідають запитам користувачів, знаходяться в постійному пошуку, формують позитивний імідж, генерують нові ідеї, які відповідають потребам сучасного, «цифрового покоління».

Крім основних напрямків роботи бібліотеки зосереджують свою увагу на зростанні соціальної функції:

-         створення комфортного, інформаційного центру для різних вікових та соціальних груп населення;

-         формування документного фонду, що відповідає інтересам користувачів;

-         вивчення потреб населення і орієнтування на їх якісне задоволення;

-         розвиток і надання соціальних послуг;

-         організація культурного дозвілля;

-         надання всебічної допомоги у пошуку та підборі потрібних документів, інформації.

В своїй діяльності бібліотечні працівники використовували поряд з традиційними формами роботи – інноваційні, такі як квест, флешмоб, бібліофреш, тощо.

Першочергове завдання книгозбірень системи – популяризувати літературу, що сприяє прищепленню почуття патріотизму, причетності до історичної долі України, висвітлює події, котрі відбуваються на сході країни, вшановує героїв-захисників.

Фонд бібліотечної системи багатий та різноплановий.Серед рідкісних книг бібліотеки є видання «Кобзаря» Тараса Шевченка 1956 року, всі енциклопедичного словника Брокгауза і Єфрона, архів номерів місцевої газети «Уманська зоря» починаючи з 50-х років ХХ століття.

Користувачі, відвідавши бібліотеку, мають змогу поповнити свої знання і задовольнити різноманітні читацькі вподобання, зустрітися з місцевими письменниками і поетами, істориками та юристами, психологами та соціологами, акторами та неординарними людьми.

В бібліотеках системи вже стало доброю традицією проводити курси англійської мови та комп’ютерної грамотності для користувачів третього віку.

Тож бібліотека в місті Умані – це світоч життя, центр інтелектуального і духовного спілкування.

Yes

Yes

Yes

фото чорна.JPG

Прочитано 1828 разів