П'ятниця, 18 червня 2021 14:29

Етапи конкурсу

Конкурс проходить в три етапи. Результати кожного етапу заносяться до індивідуального оціночного листа кожного з конкурсантів. Після оголошення результатів кількість набраних балів заноситься секретарем до підсумкового оціночного листа кожного закладу освіти. Результати з підсумкового оціночного листа дублюються у протоколі.

І. Перевірка кандидатів на посаду керівника закладу загальної середньої освіти на знання законодавства України у сфері загальної середньої освіти.

 Конкурсантам пропонуються тестові завдання по 30 питань, на виконання яких відводиться 30 хвилин. Кожне питання має чотири варіанти відповіді, одна з яких правильна.

Для визначення результатів тестових завдань пропонується така система оцінювання: за кожну правильну відповідь виставляється 1 бал. Результати тестування вважаються позитивними, якщо учасник набрав пороговий рівень 15 балів. Результати оцінювання кожен член комісії вносить до власного оціночного листа І етапу конкурсу.

Кандидати, які за результатами тестування не набрали пороговий рівень 15 балів, вважаються такими, що не пройшли тестування та не можуть бути допущені до чергового етапу конкурсу – вирішення ситуаційних завдань.

ІІ. Розгляд ситуаційного завдання.

Конкурсантам пропонується ситуаційне завдання із шкільного життя. Завдання розв’язуються письмово, необхідно озвучити модель поведінки керівника у запропонованій ситуації. Ситуація однакова для всіх учасників. На виконання ситуаційного завдання відводиться 25 хвилин.

Зміст відповіді на ситуаційне завдання оцінюється відповідно до реалізації наступних компетентностей:

  • нормативно-правова компетентність (здатність реалізовувати освітню політику навчального закладу відповідно до вимог і стандартів державної політики в сфері освіти);
  • управлінська компетентність (здатність ефективно здійснювати управлінську діяльність в умовах закладу загальної середньої освіти);
  • психологічна компетентність (здатність створювати сприятливий психологічний клімат у колективі, формувати атмосферу відданості справі, ініціативи та відповідальності);
  • лідерська компетентність (здатність впливати на людей і формувати команду своїх послідовників);
  • комунікативна компетентність (здатність забезпечувати ефективні комунікації в колективі).

Під час оцінювання компетентності кандидатів за результатами розв’язання ситуаційного завдання за кожною окремою вимогою виставляються такі бали:

  • 3-4 бали – кандидатам, які виявили достатній рівень знань, умінь, компетенцій, необхідних для ефективного виконання посадових обов’язків;
  • 1-2 бали – кандидатам, які виявили середній рівень знань, умінь, компетенцій, необхідних для виконання посадових обов’язків;
  • 0 балів – кандидатам, які виявили низький рівень знань, умінь, компетенцій, необхідних для виконання посадових обов’язків;

Результати оцінювання кожен член комісії вносить до власного оціночного листа ІІ етапу конкурсу.

Кандидати, які під час розв’язання ситуаційного завдання отримали нижче 10 балів, вважаються такими, що не пройшли цей етап конкурсу. Такі кандидати не допускаються до чергового етапу конкурсу.

ІІІ.Публічна та відкрита презентація державною мовою Перспективного плану розвитку закладу освіти та надання відповідей на запитання членів конкурсної комісії щодо проведеної презентації.

Регламент етапу:

- виступ претендентадо 5 хв.;

- запитання та обговорення до 5 хв.

Захист Перспективного плану розвитку закладу освіти претендентом оцінюється комісією за чотирма критеріями:

  1. Ступінь володіння змістом презентованої програми розвитку закладу.
  2. Культура мовлення і ведення дискусії.
  3. Повнота й адекватність відповідей на питання.
  4. Продемонстрований рівень спеціальних психолого-педагогічних знань.

Кожен із критеріїв оцінюється за 5-бальною шкалою. Результати оцінювання кожен член комісії вносить до власного оціночного листа ІІІ етапу конкурсу.

 

Прочитано 433 разів