П'ятниця, 14 вересня 2018 09:26

Міський голова Олександр Цебрій провів брифінг щодо паломництва хасидів в Умані

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

13 вересня  очільник міста Олександр Цебрій провів брифінг щодо підсумків паломництва хасидів у 2018 році.

За офіційними даними, цьогоріч на святкування Рош-га-Шана до Умані прибуло майже 28 тисяч паломників-хасидів з 22 країн світу. Найбільша кількість паломників (27 тисяч) з Ізраїлю. Порівняно з минулим роком кількість паломників менша на 5 тисяч.

Олександр Володимирович зазначив, що в цілому святкування Рош-га-Шана пройшло спокійно, без ексцесів та надзвичайних ситуацій. В першу чергу, це завдяки правоохоронцям та рятувальникам, які цілодобово несли службу в районі паломництва.

Публічний порядок в місті забезпечував зведений загін у складі 546 працівників поліції. Також для безпеки дорожнього руху було залучено 60 працівників патрульної поліції. Нашим правоохоронцям допомагали 20 поліцейських з Ізраїлю.

Цього року за кошти міського бюджету було встановлено додатково 4 відеокамери зовнішнього відеоспостереження в районі масового перебування паломників.

За медичною допомогою до Уманської міської лікарні звернулося 6 паломників-хасидів, яким була надана відповідна амбулаторна допомога. Крім того, в районі компактного проживання паломників діяли 4 пункти надання безоплатної медичної допомоги.

Для допомоги громадянам Ізраїлю в розв’язанні непередбачуваних ситуацій (втрата паспорта тощо) з 6 по 13 вересня в нашому місті діяв виїзний офіс Консульського відділу Посольства Держави Ізраїль в Україні.

З метою покращення стану розрахунків за комунальні послуги в районі паломництва було встановлено мобільний пункт прийому платежів за спожиті комунальні послуги. Завдяки цьому почали сплачуватися борги, які були накопичені у попередні роки.

Також Олександр Цебрій озвучив ряд проблемних питань щодо прийому та перебування паломників хасидів в місті Умань нинішнього року.

Зокрема йшлося проте, що минулих років фінансові витрати за комунальні послуги на себе брав Міжнародний благодійний фонд ім. рабі Нахмана. Цього ж року Фонд відмовився укладати додаткові договори. Тому витрати з вивезення сміття, прибирання прибудинкових територій, тротуарів, вулиць району паломництва на загальну суму близько 700 тисяч гривень лягли додатковим тягарем на міський бюджет.

«Багато питань щодо прийому в Умані паломників було б врегульовано у разі прийняття Закону «Про паломництво» або іншого законодавчого акту. На нещодавній нараді в Києві Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко запевнив, що невдовзі буде розроблено державну програму, в якій будуть прописані основні організаційні та фінансові моменти прийому паломників», - зазначив міський голова Олександр Цебрій під час брифінгу.

Також очільник міста подякував усім працівникам поліції, служби надзвичайних ситуацій, медичних закладів, комунальних служб міста за злагоджену, скоординовану, професійну роботу під час масового візиту до нашого міста паломників.

 

Прочитано 840 разів