Версія для друку
Понеділок, 09 грудня 2019 15:20

В Умані навчали гідів розповідати про складні питання спільної історії

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

5 та 6 грудня в Умані проходив воркшоп для гідів «Умань (не)відома: нові підходи, формати та теми у розповіді про знану і приховану спадщину міста». Воркшоп було організовано в рамках проекту «ReHerit: спільна відповідальність за спільну спадщину», в якому беруть участь міста Львів і Умань.

Серед 45 учасників воркшопу – гіди Умані, Києва, Черкас, історики, краєзнавці, працівники музеїв – ті, хто проводять екскурсії містом або розробляють різного типу історичні матеріали.

Протягом двох днів гідів знайомили з новими підходами до проведення екскурсій і з різними форматами залучення аудиторії. Зокрема вчилися вибудовувати комунікацію з туристичною групою, коли це стосується історії тих спільнот, які внаслідок певних подій були переселені чи винищені і спадщина яких затерта в публічному просторі міста.

Під час воркшопу було презентовано два маршрути: «Прогулянка єврейською Уманню», яку розробила львівська дослідниця і гід Олена Андронатій, і «Подорож  вулицями старої та нової Умані», автором якої є викладач УДПУ імені Павла Тичини Зоя Возна.

З харківським істориком Артемом Харченком обговорювали проблемні історичні наративи «Як розказати про українців/ поляків/ євреїв в Умані і про Умань в імперіях».

Львівський гід Інна Золотар поділилась досвідом про те, як працювати з аудиторією, як говорити про «складні» теми.

Учасники воркшопу залучались до інтерактивних занять в групах, де їм пропонували розробити маршрут з урахуванням особливостей аудиторії (група науковців, іноземні туристи, родина з дітьми, люди з інвалідністю тощо).

По завершенню воркшопу усі учасники отримали сертифікати. А 7 грудня усі бажаючі мали змогу прогулятися єврейською Уманню і почути з вуст Олени Андронатій, як змінювалася Умань, починаючи з 17 ст. до 20-х років 20 ст., і яка частка у цьому єврейської спільноти.

YesYes

YesYes

Прочитано 627 разів