П'ятниця, 19 травня 2023 09:05

У разі пошкодження майна особи внаслідок ракетного удару

Оцініть матеріал!
(0 голосів)
Слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Черкаській області (м. Черкаси, вул. Гоголя, 240) здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22023250000000134 від 28.04.2023 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 438 КК України, а саме за фактом порушення звичаїв та умов війни військовослужбовцями збройних сил російської федерації, що поєднане з умисним вбивством людей, яке мало місце 28.04.2023 шляхом нанесення ракетних ударів по м. Умані Черкаської області.
 
У разі пошкодження майна особи (квартири, автомобіля, офісних/складських приміщень чи іншого майна), внаслідок ракетного удару збройними силами російської федерації по м. Умані 28.04.2023, така особа має права звернутися до правоохоронних органів (слідчого відділу УСБУ в Черкаській області або слідчого відділуУманського РУП ГУНП в Черкаській області) із відповідною заявою про визнання потерпілим (Додаток 1). До вказаної заявиособа зобов’язана долучити завірені копіїдокументів, які підтверджують її право власності на пошкоджене майно. У разі відсутності можливості надати такі документи на момент подачі заяви, особа зобов’язана  їх надати слідчому у подальшому.
Вказану заяву бажано подавати у 2х примірниках. На 2му примірнику  слідчий, який прийняв заяву, робить відмітку про її прийняття (посада, підпис, прізвище, дата). 
Також слідчий зобов’язаний надати потерпілому пам’ятку про процесуальні права та обов’язки потерпілого. Пам’ятка складається у 2х примірниках: 1 – до матеріалів кримінального провадження, 2 – потерпілому. На пам’ятці має бути підпис слідчого, який її вручив, а також прізвище і підпис потерпілого, який підтверджує отримання такої пам’ятки, та дата отримання потерпілим пам’ятки. Вказаний документ є підтвердженням того, що особа, яка отримала таку пам’ятку,є потерпілою у кримінальному провадженні.
 
ВАЖЛИВО: якщо особа вже зверталась до правоохоронних органів (або до органів поліції, або до органів СБУ) із відповідною заявою про визнання потерпілим у кримінальному провадженні № 22023250000000134 та отримала пам’ятку, то більше НЕ ПОТРІБНО повторно звертатися з подібними заявами. 
 
Особа, яка визнана потерпілим допитується слідчим про обставини вчинення злочину відносно неї, про що складається відповідний протокол допиту.
 
Також з метою фіксації пошкоджень слідчим здійснюється огляд із фото- або відеозйомкоюналежного потерпілому майна. У разі здійснення огляду квартири/офісу/іншого об’єкту нерухомості, власник майна повинен надати слідчому добровільну згоду на проникнення до його квартири/офісу/іншого об’єкту нерухомості для проведення огляду (Додаток 4). За результатами такого огляду складається відповідний протокол.
 
У подальшому потерпілий має право звернутися до слідчого відділу УСБУ в Черкаській області: м. Черкаси, вул. Гоголя, 240(саме там зберігаються усі матеріали кримінального провадження № 22023250000000134) із заявою про надання копій матеріалів провадження, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо нього кримінального правопорушення, а саме – щодо пошкодження належного потерпілому майна одаток 5), наприклад: протокол допиту потерпілого, протокол огляду квартири/авто/іншого майна, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Також потерпілий має право звернутися до слідчого із заявою про долучення до матеріалів провадження певних документів, які потерпілий вважає необхідним долучити (Додаток 3).

 

Прочитано 771 разів