П'ятниця, 19 травня 2023 09:13

Щодо пошкоджених автомобілів

Оцініть матеріал!
(0 голосів)
 
Власник автомобіля, знищеного внаслідок описаних вище подій, і який визнаний потерпілим у кримінальному провадженні № 22023250000000134має право забрати рештки такого автомобіля (попередньо перебувають на звалищі твердих побутових відходів м. Умані), написавши відповідну заяву (Додаток 2, 1 сторінка) до слідчого відділу УСБУ в Черкаській області або слідчого відділуУманського РУП ГУНП в Черкаській області. Заява подається у 2х примірниках. На 2му примірнику слідчий, який прийняв заяву ставить відмітку про її прийняття (посада, підпис, прізвище, дата) та повертає його власнику. Із вказаним примірником заяви власник іде на звалище ТПВ, де на підставі цього документу йому повинні повернути залишки належного йому автомобіля. Після отримання авто власник пише розписку (Додаток 2, 2 сторінка) танадає її слідчому, який прийняв заяву.
 
Щодо всіх інших авто, які отримали пошкодження і підлягають ремонту, то стосовно кожного з них буде призначено окрему автотоварознавчу експертизу (з приводу визначення розміру завданої шкоди), яка буде проводитися експертами Черкаського науково-дослідчого експертно-криміналістичного центру МВС України. Попередньо визначено, що експерти будуть самостійно виїжджати та здійснювати огляд автомобілів з добровільної згоди власників (орієнтовні строки таких виїздів точно визначити неможливо, у зв’язку з великоюкількістю пошкоджених автомобілів). У випадках, коли експерт не зможе зафіксувати пошкодження автомобілів особисто (відсутність власника, відмова останнім від надання свого авто для огляду, проведення власником ремонту до огляду експертом), то в такому випадку експерт буде проводити дослідження за наявними у матеріалах кримінального провадження фото та відео. При цьому кожен автомобіль уже повинен бути оглянутий слідчим поліції або СБУ, про що складається відповідний протокол з долученням до нього фотографій виявлених пошкоджень. 
У разі, якщо пошкоджений автомобіль не оглядавсяслідчим, власник, який визнаний потерпілим, має право звернутися до слідчого відділу УСБУ в Черкаській області або слідчого відділуУманського РУП ГУНП в Черкаській областіз проханням провести такий огляд із фотофіксацією.
 
Щодо знищених автомобілів будуть призначені аналогічні автотоварознавчіекспертизи, для проведення яких експертам достатньо копії техпаспорта на вказане авто.
 
Власник автомобіля самостійно приймає рішенняпро ремонт належного йому транспортного засобу ДО його огляду експертом або ПІСЛЯ такого огляду. На сьогоднішній день жоден автомобіль експертом НЕ оглядався, бо відповідні експертизи ще не були призначені.
 
Питання відшкодування збитків власникампошкоджених автомобілів буде вирішувати відповідно до вимог Кримінального процесуального законодавства (після встановлення причетних до скоєння злочину осіб та притягнення їх до кримінальної відповідальності).

 

Прочитано 464 разів