Версія для друку
Понеділок, 22 липня 2019 16:32

В Умані створять «МУНІЦИПАЛЬНУ ВАРТУ»

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Члени Уманської міськрайонної спілки учасників АТО запропонували міській владі створити громадське формування, яке б сприяло поліції та органам місцевого самоврядування у припиненні правопорушень та злочинів на території міста, посилило заходи безпеки громадян та охорону важливих об’єктів комунальної власності. Ініціативу обговорили під час робочої наради міського голови Олександра Цебрія за участю керівництва поліції міста, працівників міської ради, учасників АТО.

Зробити Умань комфортним та безпечним містом — одне із завдань міської влади. Тож в цьому напрямку вже є чимало напрацювань:

— Коли я став міським головою, одразу поставив завдання для себе та своїх колег: зробити Умань безпечним містом для містян та гостей. Для цього розробили та затвердили міську програму «Безпечне місто», в рамках якої встановили  відеокамери. Наноситься розмітка на пішохідних переходах; встановлюються протипожежні системи в навчальних закладах. Також міська рада схвалила рішення про заборону торгівлі алкогольними напоями після 22 години. В місті створена і працює Інспекція з благоустрою, — нагадав Олександр Цебрій.

Однак цього замало, аби уманчани і гості почувалися в безпеці. Сьогодні, на жаль, поліція не встигає опрацьовувати деякі моменти, наприклад, з суспільної безпеки, профілактики.

— На таке місто, як Умань, не вистачає поліцейських, які б відпрацьовували в нічний час вулиці, магазини. На добу заступає 20 співробітників поліції. Маємо 2 патрулі, 2 слідчо-оперативні групи, які в середньому реагують на 50 повідомлень жителів міста. Тому одночасно проводити і реагування, і патрулювання — не ефективно і майже неможливо, — ділиться наболілим начальник Уманського відділу поліції Сергій Завальний. — В той же час співробітники поліції за рахунок особистого часу патрулюють міські вулиці. А ще у місті відбувається велика кількість масових заходів. Тому було б доречним, аби громадськість допомогла нам в патрулюванні і чергуванні.

Тож ініціатива представників ГО «Уманська міськрайонна спілка учасників АТО» щодо створення в місті нового формування «Уманська муніципальна варта» актуальна, як ніколи.

— Серед членів спілки є чимало хлопців, які підтримали нашу ідею. Вони зацікавлені в тому, щоб допомагати поліції, місту і насамперед собі. Адже в кожного з нас є сім’ї, діти. І деякі речі, які відбуваються в Умані, нам не зовсім до вподоби. А тому ми виступили з пропозицією і готові підставити плече поліції і міській владі в питанні наведення порядку, — зазначив голова ГО «Уманська міськрайонна спілка учасників АТО» Костянтин Аксамітний.

Та перш ніж щось запропонувати, атовці вивчали досвід роботи столичних формувань з охорони суспільного порядку. Більшість з них працюють на громадських засадах у тісній співпраці з представниками підрозділів Національної поліції. Окремі започаткували комунальні підприємства.

Як вважають в мерії, створення «Уманської муніципальної варти» є одним з найкращих способів врегулювання питань міського побуту. Та підготовка до початку роботи додаткового органу охорони потребуватиме чимало зусиль. Адже поки що громада не спроможна утримувати цю структуру.

— Зі свого боку ми також вивчали це питання. Звісно, основна проблема — це відсутність «вільних» коштів у міському бюджеті, бо цей «проект» потребує виділення додаткових коштів. Відомо, яка зараз непроста ситуація в державі й в нашому місті в сфері охорони здоров’я: держава «забула» дати кошти на виплату заробітної плати працівникам. Тому ми вимушені їх виділяти з міського бюджету. Якщо все ж в Кабміні почують наші звернення і держава візьме на себе свої ж зобов’язання, то ситуація може кардинально змінитись, — зауважив Олександр Цебрій.

По завершенню зібрання очільник міста доручив відповідним фахівцям міської ради: надати повний юридичний супровід щодо створення громадського формування «Уманська муніципальна варта»; скоординувати роботу з міським відділом поліції, міською владою та громадським формуванням; напрацювати пропозиції щодо фінансової підтримки роботи громадського формування тощо.

С. КОЗІЄНКО.

За матеріалами газети «Уманська Зоря»

Yes

Прочитано 1228 разів