Версія для друку
Понеділок, 03 липня 2017 14:38

Уманське об’єднане управління пенсійного фонду України Черкаської області інформує

Оцініть матеріал!
(0 голосів)


П А М ' Я Т К А

Ф І З И Ч Н І Й О С О Б І — П І Д П Р И Є М Ц Ю

З 1 січня 2017 року фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та віднесені до першої групи платників єдиного податку, зобов'язані сплатити єдиний внесок за місяць у сумі не менше половини  мінімального страхового внеску.

Мінімальний страховий внесок - сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановленого законом на місяць, за який нараховуються заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (згідно п.5 частини першої ст.1 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”);

Відповідні періоди здійснення підприємницької до страхового стажу зараховується пропорційно до сплаченого єдиного внеску.

Страховий стаж - це період , протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

У 2017 році мінімальний страховий внесок для фізичних осіб підприємців становить 704 грн. на місяць (3200грн х 22%).

Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, та віднесені до першої групи платників єдиного податку, обов'язковою є сплата єдиного внеску у сумі не менше 352 грн щомісяця.

Водночас, для зарахування періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу як повний місяць, необхідно сплатити за місяць єдиний внесок в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, тобто 704 грн.

У разі сплати єдиного внеску у сумі 352 грн. за місяць страховий стаж буде зараховано пропорційно, а саме пів місяця, що в подальшому може вплинути на визначення права на пенсію за віком та її розмір.

 

 

 

Прочитано 792 разів