Середа, 03 лютого 2016 11:35

Про діяльність органу опіки та піклування щодо роботи з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування

 

a gerb

УМАНСЬКА МІСЬКА РАДА

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

Р І Ш Е Н Н Я

 ___________________ № ____________

 Про діяльність органу опіки та піклування

щодо роботи з дітьми-сиротами та дітьми,

позбавленими батьківського піклування

        Відповідно до підпунктів 7,8 пункту «б» статті 32, підпункту 4 пункту  «б»  частини 1, статті 34, статті 40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», законів України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» та «Про охорону дитинства», заслухавши інформацію начальника служби у справах дітей Уманської міської ради Декарчука О.С. про діяльність органу опіки та піклування виконавчого комітету Уманської міської ради щодо роботи з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування,

 виконавчий комітет міської ради ВИРІШИВ:

         1. Інформацію начальника служби у справах дітей Уманської міської ради взяти до відома (додається).

        2. З метою соціального захисту дітей, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:

         1) інформувати населення через засоби масової  інформації щодо розвитку сімейних  форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

        2) продовжити роботу з контролю за станом утримання та виховання, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають в сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях;

         3)своєчасно вирішувати питання щодо захисту житлових, майнових прав  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

        4) своєчасно розглядати питання для реєстрації народження підкинутої, знайденої дитини.

        3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів та начальника служби у справах дітей Уманської міської ради Декарчука О.С.

 Міський голова                                                                     О.В. Цебрій  

Заступник міського голови,

секретар виконавчого комітету                                            Л.П. Плотнікова

 

ІНФОРМАЦІЯ

про діяльність органу опіки та піклування

щодо роботи з дітьми-сиротами та дітьми,

позбавленими батьківського піклування.

В Україні протягом останніх років відбуваються системні позитивні зрушення у вирішенні питань захисту прав дітей, які базуються на принципі першочергової турботи про дітей, пріоритетності прав дитини. Державна політика у сфері дитинства спрямована на реформування державної системи влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; впровадження нового механізму виплати державної соціальної допомоги дітям – сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування за принципом «гроші ходять за дитиною», посилення державного контролю  і захисту дітей від жорстокого поводження, насильства і експлуатації.

Орган опіки та піклування в м. Умані є виконком Уманської міської ради, який відповідно до законодавства проводить діяльність з надання статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, встановлення опіки та піклування над дітьми з відповідним статусом, із захисту особистих, майнових та житлових прав дітей, зокрема дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, покладається на службу у справах дітей.

Основним показником  роботи органу опіки та піклування є співвідношення влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання чи до державних закладів.

Станом на 01.01.2016  року на території міста проживає 17 тис. 704 дітей, в тому числі на первинному обліку в службі у справах дітей перебуває 84 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: 22 дитини -сироти, 62 – дітей, позбавлених батьківського піклування. Із них 3 перебувають на утриманні та вихованні в державних закладах, під опікою та піклуванням 73 дітей, проживають в ПС 6 дітей.

Усиновлення є приоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За підсумками 2015 року в місті усиновлено  2  дітей  громадянами України.  В порівнянні з минулими роками національне усиновлення стало пріоритетним ніж міждержавне.

За останній рік в місті збільшилася кількість кандидатів в усиновлювачі, банк даних нараховує  4  подружніх пари. На   обліку з усиновлення перебуває 8 дітей. У 2015 році поставлено на облік 2 - це ті діти, яким потрібна сім’я.

Як свідчить аналіз щодо виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в Уманському НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ім. Ю.О. Гагаріна – педагогічний ліцей» дітей вказаної категорії, які були б на повному державному утримані відсутні, в сім’ях опікунів виховується  73  дітей, в прийомних сім’ях 8 дітей, 3 дітей перебуває на повному державному утримані.  Органом опіки та піклування, службою у справах дітей приймаються всі міри для забезпечення права дітей на сімейне виховання. Із 12 дітей в 2015 році, які набули статусу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на даний час лише одна дитина не влаштована в сім’ю.

В місті проводиться робота спрямована на підтримку національного усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Відповідно до статтей 13, 14 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», постанов Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування пов’язаної із захистом прав дитини», від 08.10.2008 № 905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей» передбачено ведення Єдиного банку даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сім’ї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів.

З боку органу опіки та піклування велика увага приділяється забезпеченню дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування  щодо комфортного проживання, належних умов виховання, навчанні та відпочинку. З цією метою щорічно приймаються рішення виконкому «Про організацію оздоровлення, відпочинку та зайнятості дітей, підлітків». Діти мають змогу відпочити та оздоровитися як за межами області так і за межами держави. З метою покращення забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в закладах освіти, повноцінним харчуванням, умовами проживання, навчання, міським головою підписано розпорядження від 15.10.2010 № 49р «Про створення громадської ради сприяння розвитку навчальних закладів», затверджено склад комісії. Згідно з розпорядженням керівники шефських організацій здійснюють систематичне надання допомоги  закладам, зокрема, у зміцненні матеріально-технічної бази та забезпечують особисте відвідування підшефних установ з нагоди  різних свят.

 Для поліпшення соціального та правового захисту дітей, розв’язання проблем дитячої бездоглядності та безпритульності, створення належних умов для соціальнопсихологічної адаптації дітей, щорічно у вересні місяці в усіх дошкільних та загальоноосвітніх закладах проходить громадський огляд умов утримання, виховання, навчання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Всі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування забезпечені гарячим харчуванням.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008    № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування пов’язаної із захистом прав дитин» рішенням виконкому Уманської міської ради створено комісію з питань захисту прав дитини, затверджено положення про комісію та її склад. За  2015 рік  Комісією було розглянуто всього 175 (за 2014 рік 224)  питань різного плану: питання опіки та піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування; про участь батьків у вихованні дітей, батьки яких проживають окремо від дітей; про оформлення спадщини дітям та відчудження житла від імені дітей; заслуховувалася інформація служби у справах дітей про виховання, утримання, навчання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в прийомних сім’ях та сім’ях опікунів, піклувальників, про зміну прізвища дитині, про направлення дитини на повне державне утримання, про реєстрацію народженої дитини та інші. Як результат, виходячи із інтересів дітей, органом опіки та піклування у 2015 році  прийнято більше 328 рішень, що торкалися дітей, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 50 із яких було підготовлено службою у справах дітей.

З метою захисту житлових прав дітей до різних інстанцій направлено: 2 звернення до Уманського міськвідділу ДВС Уманського міськрайонного управління юстиції, 2  звернення до прокуратури міста Умані, 9 звернень до служб у справах дітей інших регіонів та 48 запитів до реєстраційної служби. Із 74  звернень громадян щодо надання дозволу на укладення  угод, що потребують нотаріального посвідчення дозвіл було надано 72  особам, 2  громадянам відмовлено щодо надання дозволу на відчуження житла в якому мають право на проживання  діти в зв’язку із порушенням прав та інтересів дітей.

З метою забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на сімейне виховання, за поданням служби у справах дітей, Комісією розглянуто 9 звернень громадян про призначення опіки та піклування над такими дітьми, 1 питання щодо реєстрації новонародженої дитини.

Значна  увага приділяється захисту прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях. У 2015 році на засіданні Комісії заслухано інформацію про  підсумки   міського  щорічного огляду стану утримання,  навчання,   виховання, оздоровлення та працевлаштування дітей – сиріт та дітей,  позбавлених  батьківського піклування, які влаштовані в  сім’ї  опікунів,  піклувальників та відзначено кращих опікунів за підсумками року. Затверджено 85 індивідуальних планів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866 «питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини». Заслухано звіти про стан утримання, виховання і розвитку дітей, які виховуються в 3  прийомних сім’ях.

Проблемним питанням є забезпечення житлом дітей даної категорії. Відповідно до змін у законодавстві, діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування із 16 років ставляться на пільговий квартирний облік, а орган опіки та піклування забезпечує отримання дітьми житла. Станом на 01.01.2015 рік на первинному обліку служби у справах дітей перебуває 43 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у яких відсутнє житло.

У 2013-2015 роках  робота служби у справах дітей Уманської міської ради особливо зосереджена на питанні захисту житлових та майнових прав дітей. На виконання Указу Президента України «Про питання щодо забезпечення прав дітей в Україні» , Закону України « Про Загальнодержавну програму «Національного плану дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період до 2016 року», обласної програми з забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2013-2015 роки, в місті була прийнята міська програма щодо забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2013-2015 роки. Міська програма передбачала протягом 2013 -2015 років забезпечити соціальним житлом троє осіб пільгових категорій за кошти з міського бюджету. Заплановано виділення коштів в сумі 600 тис. грн.. для придбання житла дітям пільгових категорій. Відповідно до рішення сесії Уманської міської ради від 20.08.2013 року № 3.1-37/6 із бюджету розвитку міського бюджету виділено 150 тис. грн. для придбання житла особі з числа дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Службою у справах дітей було підготовлено розпорядження першого заступника міського голови  «Про проведення у 2013 році конкурсу з закупівлі квартири для осіб з числа дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування за кошти міського бюджету». Як результат у 2014 році придбано одну однокімнатну квартиру для особи з числа дітей позбавлених батьківського піклування. З метою забезпечення виконання міської програми щодо забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2013-2015 роки, рішенням сесії міської ради були внесені зміни, якими передбачено реконструкцію житла та передача його особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавленим батьківського піклування. Завдяки внесеним змінам у 2015 році було забезпечено 3 осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування житлом: 2 однокімнатних та 1 двокімнатна квартири. Таким чином міська програма перевиконана.

На персоніфікаваному обліку нерухомого майна служби у справах дітей Уманської міської ради перебуває 41 дитина. Ведеться реєстр наявного у таких дітей житла, в тому числі:

-         на праві власності 11;

-         на праві користування 30. Відсутнє житло у 43 дітей.

За сприянням служби у 2015 році поставлено на квартирний облік 5 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли віку відповідно до чинного законодавства для постановки на квартирний облік.

           З метою захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування службою справах дітей вирішується питання щодо призначення опікунів над житлом та майном дітей даної категорії. Над нерухомим майном кожної дитини призначена опіка. Службою ведеться контроль за збереженням належного підопічним майна та житла. Опікуни щорічно подають до служби у справах дітей звіт про свою діяльність за минулий рік щодо захисту майнових прав та інтересів підопічних.

 Щорічно в місті проводяться міські заходи до Дня захисту дітей, Святого Миколая, свято 1 вересня, останнього дзвоника, Уманські дзвіночки та інші до яких залучаються діти різних пільгових категорій та обдаровані діти.

Вся ця робота не зупиняється, а з кожним днем розвивається, хоч і невеликими кроками, і маю надію, що в найближчому майбутньому ми зможемо створити для наших дітей найкращі умови для життя і всебічного розвитку.

Начальник служби у справах

дітей                                                                             О.С. Декарчук

   

                                                                     

Прочитано 6655 разів