Вівторок, 25 серпня 2015 16:28

Протокол №7 засідання громадської ради при виконкомі Уманської міської ради.

Протокол №7

засідання громадської ради  при виконкомі Уманської міської ради.

м.Умань 20.08.2015 року.

На обліку громадської ради-  53 члени ради.

Присутні -37 членів  ради.

Відсутні –16  членів ради: (Алексійчук Ю.В., БабенкоВ.В..  Бобко Н.Д., Дунаєв В.Г. , Заблоцька Т.Г., Кирилюк П.І.,  Мельник С.М., Кокоева Л.Г.,Музиченко Л.В. –в лікарні, Скус В.С., Солдатова Л.Т.- хворіє, Теличко В.А., Тульчинська Н.С., Цуркань М.С.,  Черчук В.І.,  Яремчук Р.А. – прийшов на засідання ради із запізненням на  три години і без попередження  ).

Збори громадської ради – легітимні.    

Запрошені представники ТРК «Умань».

Регламент : - доповідь запрошених – до 7 хв.;

- виступ представника Уманської єврейської ассоціації –до 15 хв.;

- інформація членів ради – до 5 хв.;

- запитання-  1хв. ;

- виступи при  обговоренні -2хв.

- різне -3 хв.

Проект порядку денного висвітлювався на сайті громадської ради.

Порядок денний.

1. Виступ  заступника в.о. міського голови  Кирилюк Л.М.

2. Виступ  головного державного санітарного лікаря Качанової  Л.П.

3. Про виконання Плану роботи громадської ради станом на 20.08.2015 року відповідно за номерацією питань , які виносяться на розгляд ради.

Інформацію по даних питаннях надають:

- пункт №5- Пухальський Є.М.;

- пункт №6 - Пухальський Є.М.;

- пункт №7-  Рахматулін Г.М.;

- пункт №20- Шовкеник В.М.;

- пункт №31- Волошин О.М.;

- пункт №34- Савченко О.К.;

- пункт №36- Вдовенко В.П.;

4.  Про виконання попередніх рішень зборів громадської ради:

- ( протокол № 5 від 04.06.2015 року - інформує Осокін І.В.);

- ( протокол № 6 від 30.06.2015 року – інформує Осокін І.В.);

- ( протокол № 6 від 30.06.2015 року – інформує Вдовенко В.П.).

5. Різне:

- інформація голови громадської ради Сивака В.М.;

- інформацію про відвідування зборів громадської ради членами ради

надає секретар громадської ради Волошина Л.Є.

Після оголошення порядку денного роботи громадської ради  головою ради Сиваком В.М., поступила пропозиція члена громадської ради Рахматуліна Г.М., про внесення до порядку денного питання   недотримання норм українського законодавства під час  перебування хасидів в м.Умані.

Голова громадської ради Сивак В.М.виносить порядок денний з доповненням пункту порядку денного членом ради Рахматуліним Г.М. на голосування та затвердження  членами ради.

Ухвалили: проводити роботу громадської ради відповідно порядку денного з доповненням .

Голосували: за-37, проти-, утримались-. 

Слухали – 1:

по першому питанню порядку денного виступила заступник в.о. міського голови Кирилюк Л.М., яка повідомила , що на  виконання закону  «Про декомунізацію України» виконавчим комітетом Уманської міської ради 11.07.2014 року прийнято рішення про найменування та перенайменування вулиць , парків та скверів міста. Створена відповідна комісія по даному питанню із залученням до комісії всіх представників верств населення міста, депутатів, представників засобів масової інформації. Головою комісії обрано Чорномаза Б.Д.  доцента УДПУ.  До комісії також  ввійшли історики та краєзнавці міста.

На засіданні комісії прийнято також рішення про встановлення меморіальних дощок про загиблих уманчан- воїнів АТО.

У першу чергу будуть змінені назви площ , парків, скверів, але фінансове навантаження несе тільки перенайменування площі Леніна.  Дане фінансове навантаження ляже на ті установи, які розміщені  на цій території .  По вулицям міста  є реєстр, комісія попрацювала, рішення буде прийматись. Зміні назв вулиць підлягають вулиці , де назва пов’язана  з колишнім тоталітарним режимом.

Виступала: Бялик О.П., яка запитала, хто буде фінансувати людей при зміні назви вулиці?

Кирилюк Л.М. надала роз’яснення, що при перейменуванні вулиці комісією буде прийматись  рішення, проводитись громадські слухання, і людям не потрібно буде терміново змінювати все в документах, зміна буде потрібна

лише тоді ,коли мешканець вулиці буде продавати квартиру або ж будинок.  

Виступив: Сивак В.М., який запропонував рекомендувати виконавчому комітету в комісію по декомунізації  включити трьох членів громадської ради( фахівців в галузі  історії, права, та ін.), всі рішення даної комісії висвітлювати в засобах масової інформації.

Увалили:   прийняти до відома, рекомендувати виконавчому комітету в комісію по декомунізації  включити трьох членів громадської ради( фахівців  в  галузі  історії, права, та ін.), рішення  комісії висвітлювати в засобах масової   інформації.

Голосували: за-37, проти-, утримались-.

Слухали-2:

Виступ  головного державного санітарного лікаря Качанової  Л.П., яка детально розповіла  про  забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення,  про якість та безпеку харчових продуктів,  які реалізуються в місті. Санітарний стан питної води .

Ухвалили: прийняти до відома.

Голосували: за-37, проти-, утримались-.

Слухали-3:

 виконання Плану роботи громадської ради станом на 20.08.2015року, інформацію по даних питаннях надають:

- ( план роботи- пункт №5,  пункт №6) - Пухальський Є.М.

Ухвалили:  продовжити  діяльність, роботу схвалити.

Голосували: : за-37, проти-, утримались-.

 - ( план роботи -пункт №7) -  Рахматулін Г.М.

Ухвалили: робота по наданню психологічноі  підтримки воїнам АТО та їх

сім’ям  проводиться, удосконалювати дану роботу.

Голосували: : за-37, проти-, утримались-.

- ( план роботи -пункт №20) - Шовкеник В.М.

Ухвалили: питання тримати  на контролі.

Голосували: : за-37, проти-, утримались-.

-( план роботи- пункт №31)- Волошин О.М.

Ухвалили:  владою робота проведена , постійна комісія громадської ради буде тримати це питання на контролі.

Голосували: : за-37, проти-, утримались-.

-(план роботи-пункт №34)- Савченко О.К.

Савченко О.К сказала, що неорганізована стихійна змішана   торгівля продуктами харчування у невідведених для цього місцях становить загрозу здоров’ю та життю уманчан та гостей міста. Місця на критому ринку заповнені на 50%. Тому слід вимагати від органів МВС виконання своїх прямих обов’язків  по впорядкуванню неорганізованої торгівлі на території міста.

Виступив: Осокін І.В., який повідомив , що необхідно звернутись до міліції і до виконкому та санстанції. Для селян на торгівлю  в критому ринку є пільгові ціни. Це не проста ситуація для людей.  А як уберегти дітей від різного роду інфекцій?

Виступив: Скрипник Є.А. , він сказав, що серед селян стареньких бабусь є підприємці, які  за продаж своїх овочів  не сплачують  податків у міську  казну, 50%  є перекупщики.  Підприємці маскуються під селян, продаючи товар малими партіями і тільки підносять товар, а міліція нічого не робить, а потрібно  впроваджувати штрафні санкції за такі дії.  

Виступив: Столяр А.М., сказав, що прості люди не винні, вони виживають, як можуть. Їм потрібно створити умови.

Виступив : Томасевич О.В.висловив свою думку , що міська влада повинна

вирішити питання в подальшому, щоб забрати ринок у комунальну власність від Черкас. Кошти від торгівлі на ринку будуть залишатись в місті, і не малі кошти. На даний час в місцевий бюджет надхотить тільки 1 мл. 300 тис. грн.

Виступила : Волошина Л.Є. яка сказала, що необхідно в подальшій роботі виконавчому  комітету разом з депутатським корпусом, підприємцями та бізнесовими структурами вирішити питання стихійної торгівлі в місті повернувшись до часів СССР, коли діяли овочеві бази та   магазини з продажу овочів.

Необхідно у місті побудувати овочеву базу, яка б проводила закупівлю сільгосппродуктів  у селян та фермерів, база повинна зберігати,сортувати та продавати в роздріб і оптом овочі, мати відділ доставки.  Далі на базі повинен бути відділ засолки овочів, відділ заморозки овочів на зимовий період, має бути і невеликий консерний завод по переробці та консервації овочів та фруктів. Все це повинно бути за сучасними стандартами.

При базі має бути декілька магазинів у різних районах міста. Такий магазин, наприклад , як був розміщений колись у місті по вул. Леніна  і мав назву  «Кооператор», він був розташований,  де зараз є аптека « Іллічівець».

Тільки збудувавши всю цю мережу, місто позбудеться стихійної торгівлі. Овочі та фрукти будуть у магазинах і набагато дешевші, як в АТБ та «Кишені»,а залишиться м’ясо-молочнапродукція, мед, олія , яку легко  буде  перевести  в  уже  створені облаштоваті  для такої торгівлі місця. Ми розуміємо , що це все дуже складно, але без цього, питання не вирішиться.

Виступив: Волошин О.М. повідомив , що ринок податок в місцевий бюджет платить. Необхідно  виконавчому комітету запланувати на подальше створення мережі магазинів по закупівлі та продажу сільгосппродуктів, це дуже слушне питання, і воно вирішить проблему стихійної торгівлі в місті . 

Ухвалили: неорганізована стихійна  торгівля продуктами харчування  у невід-ведених для цього місцях, не повинна існувати в нашому затишному , старовинному та  туристичному  гарному місті. Тому необхідно Савченко О.К. підготувати терміново звернення від громадської ради  до   в.о. міського голови 

Цебрія О.В. з проханням  розібратись з цим кричущим питанням, вказати керівництву МВС про виконання ними прямих обов’язків по наведенню порядку на ринку та на проїзджій частині дороги біля ринку та у сквері. Міська влада повинна вирішити питання повернення ринку міста в комунальну власність.

Голосували: за-34, проти-1, утримався-1.

На засіданні громадської ради постійно порушував ведення зборів член ради Козоріз Микола Володимирович.  Козоріз М.В. викрикував з місця , ображав членів ради , які сиділи поряд  нього, задавав питання, які не відносились до порядку денного, тому голова ради Сивак В.М. неодноразово попереджував його і проінформував, що за такі дії в подальшому він вимушений буде запропонувати йому покинути залу засідання громадської ради.  А якщо це буде систематично, то дане питання головою громадської ради буде винесено на раду про виключення його зі складу ради відповідно Положення громадської ради ( пунк 4.5- як крайній спосіб впливу до порушника громадська рада може ставити питання про припинення його повноважень , як члена громадської ради).

Ухвалили:  оголосити Козорізу М.В.  перше попередження, і прийняти дане питання  до відома.

Голосували: за-34, проти-2, утримались-.

Слухали-4:

- ( протокол № 5 від 04.06.2015 року - інформує Осокін І.В.).

Ухвалили:  постійна комісія працювала, було  направлено лист до виконавчого комітету Уманської міської ради про надання права на підприємницьку діяльність  на прибережній території осташівського ставу підприємцю Степаню-ку О.В. Виконавчий комітет Степанюку О.В. відмовив, зіславшись на те , що прибережна територія  є зоною відпочинку.

Ухвалили: дане питання прийняти до відома.

Голосували: за- 33, проти-2, утримались-1.

- ( протокол № 6 від 30.06.2015 року – інформує Осокін І.В.).

Виступив: Волошин О.М. який повідомив, що нічний магазин має право торгувати вночі. Але ,якщо  власник магазину , який розміщений в багатоповерховому будинку магазин здав в оренду, то орендатор не може проводити  торгівлю спиртними напоями без погодження з жителями будинку. Коли 50 % жильців підписали угоду, то право є, а в іншому випадку -ні.  

Є відповідний реєстр, де і як може працювати нічний заклад. Нічний клуб «Сага» розміщений у п’ятиповерховому будинку в нічний час працювати не має права. Повинна бути відповідна відстань між нічним  закладом і будинком( кафе, нічний клуб, магазин). Влада не реагує і міліція не може вирішити цю проблему.

Пропозиція – вимагати від виконавчої влади, якщо  в закладах, які розміщені в будинках ,проводиться  нічна торгівля спиртними напоями  , і це  питання не погоджені із жителями будинку, зупинити торгівлю спиртними напоями  до погодження із жителями.

Виступила : Кучер Г.М. вона сказала, що необхідно звернутись з пропозицією до торгового відділу виконкому із зазначенням торгівельних точок  в житлових будинках з нічною формою  торгівлі і чи є порушення з цього питання. Нехай дадуть ґрунтовну відповідь, направити офіційний лист від громадської ради.  

Ухвалили: питання торгівлі спиртними напоями в магазинах, які розміщені в житлових будинках та на території житлових будинків недоопрацьоване.   Постановили – вимагати від виконавчої влади, якщо  в закладах ,які розміщені в будинках, проводиться  нічна торгівля спиртними напоями  , і це  питання  не погоджене  із жителями будинку, зупинити торгівлю спиртними напоями  до погодження із жителями.

Необхідно звернутись з пропозицією до торгового відділу виконкому із зазначенням торгівельних точок  в житлових будинках з нічною формою  торгівлі і чи є порушення з цього питання. Нехай дадуть ґрунтовну відповідь, направити офіційний лист від громадської ради. 

Зобов’язати голову постійної комісії Осокіна І.В. досконало вивчити дане питання, підготувати листи від громадської ради виконавчому комітету та відділу торгівлі при виконавчому комітеті. 

Голосували: за-35, проти-, утримався-1.

- ( протокол № 6 від 30.06.2015 року – інформує Вдовенко В.П.).

Голова постійної комісії Вдовенко В.П повідомив, що справа Шульги Євгена  знаходиться на стадії розслідування в органах МВС.

Ухвалили: . громадська  рада  зобов’язує  Вдовенка В.П.  виконати  рішення  протоколу № 6 від 30.06.2015 року та надати  інформацію про виконання на наступному засіданні громадської ради.

Голосували: за-36, проти-,утримався-.

Слухали-5:

інформацію голови громадської ради Сивака В.М., який повідомив, що   з міськвиконкомом погоджено  про те , що  громадська рада матиме  бланк ради, печатку та члени ради - відповідні посвідчення.

Ухвалили: голові громадської ради та заступнику голови ради провести роботу по отриманню бланку ради, печатки та посвідчень членам ради до жовтня місяця 2015 року.

Голосували: за-36, проти-, утримались-.

 Інформацію про відвідування зборів громадської ради членами ради надає секретар громадської ради Волошина Л.Є. Інформує, що станом на 20.08.2015 року , відповідно списків відвідувань засідань громадської ради по три  і більше пропущень зборів ради мають: Бобко Н.Д.- 3 ( хворіє внук), Заблоцька Т.Г.-3 без поважних причин), Кирилюк П.І. -4 ( без поважних причин), Козоріз М.В- 3 ( без поважних причин), Мельник С.М.-3 ( без поважних причин), Скус В.С.-3 ( без поважних причин), Солдатова Л.Т.-3 ( хворіє), Теличко В.А. -3( без поважних причин), Яремчук Р.А.-3( без поважних причин). Якщо у даних членів ради є документ, яких підтверджує причину відсутності , прошу принести його  голові громадської ради. Відповідно Положення громадської ради, якщо

член ради з поважних причин не може бути  присутнім на засіданні ради ,то тоді  він  подає письмову заяву, секретар оприлюднює її на засіданні та заносить в протокол засідання.

Ухвалили: попередити членів ради, які систематично пропускають  засідання громадської ради без поважних причин.

Голосували: за-36, проти-, утримались-.

Слухали -6:

Виступив:  Волошин О.М., який проінформував, що відповідно питання недотримання норм українського законодавства хасидами під час перебування в м.Умані в 2013році, в 2014 році, в 2015 році  радою громадських організацій направлялись листи у вищі структури влади, у виконавчий комітет, але і на сьогодні хасиди хазяйнують на нашій землі , як нібито її власники і не думають виправляти свої помилки. Скільки років триває це свавілля, а держава дає хасидам на це добро, а місцева влада також не бориться з порушеннями наших законів і хасиди і далі паплюжать уманські землі. В червні 2015 року знову направлено лист на Президента України в, якому зазначено ,що  поломники-хасиди  в м. Умані захоплюють  ділянки  землі, які  приватизували незаконно, документи на дані ділянки оформлені тимчасово, попередні рішення скасовано. На тих ділянках ведеться бізнесова діяльність за рахунок нашої землі. Захоплено незаконно русло річки, засипана прибережна смуга  і залита бетоном. По цьому видно, що все робиться  не тимчасово, а для постійного користування з  порушенням всіх норм українського законодавства користування землею. Хасиди бажають, щоб оренда землі була на довгий термін, тоді будуть робити все за українським законодавством. Незаконно на нашій уманській землі ведеться будівництво готелей, їдалень. Ведеться наруга над нашою землею і нами,  уманчанами, і знову є нові факти захвату землі.  Уманчани  вимагають ,щоб влада вирішила  за  українським законодавством нагальні питання по поломникам-хасидам та надала оцінку бездіяльності посадовим особам , які займались питаннями хасидів в м.Умані   і притягнула їх до відповідальності. Уманчани залишають за собою право наводити порядок  на нашій землі.

Виступив: Олексієнко С.І., який сказав , якщо я поїду в Ізраїль і буду порушувати Ваші закони ,то Ви мене з 24 годи депортуєте, а  у нас Ви спаплюжили річку Уманку ,засипали її прибережну зону. Порушуючи цим наші українські закони. Ми, громадськість, довго з Вами дискотувала, і Ви погодились заплатити 200 тис.грн. у міський  бюджет, дали слово ,що все виправите, то що варте Ваше слово? Ви у нас гості і ведіть себе, як гості. Маю пропозицію- нехай забирають викуплену землю, але захвачену нехай повернуть , всі свої гріхи виправлять і ми завжди будемо раді зустрічати їх в Умані.

Голова громадської ради, враховуючи складність питання, продовжує регламент засідання громадської ради на 30 хв.

Виступив: радник головного равіна України Геннадій Белоріцький від Уманської єврейської асоціації дав пояснення, що він від духовної сторони, а не від підприємницької  діяльності.

Кожного року виникає питання щодо меж, де проживають хасиди, до наметового містечка по вул.Щорса та по вул.Челюскінців. Там проживають хасиди 3-4 дні без комфорту. Часткова територія, що належить до комунальної власності , договір підписаний, паркан приведений в норму, хасиди сплачують всі податки і кошти. Є уманчани , які уклали договори з Уманською єврейською асоціацією, їм сплачена сума коштів, є дозвіл,встановлюються намети ,а після демонтуються.

В 2015 році на виконання меморандуму до 7 місяців звертались до в. о. міського голови Цебрія О.В. з пропозицією і надали 4 варіанти:

1- викупити;  2- брати в оренду;  3-по закону України отримати земельну ділянку; 4- для релігійних проведень. Ми готові вирішити це питання в переговорному форматі і в судовому порядку. Н а загальному плані благоустрою території міста  вирішення цього питання немає, а потрібно в 30денний термін отримати відповідь.

Хасиди ведуть діалог з громадскістю, владою і Києвом. Тільки для того, щоб було вирішено питання, ми приїхали з Києва і з Ізраїля.

Виступив: Гончарук В.В., який сказав, що Ви самовільно встановили на прива

тизованій ділянці намети без обговорення з громадкістю, незаконно утримуєте все наметове містечко. Є намети, зроблені стаціонарно із залитим фундаменттом, т о де справедливість з Вашої сторони? Ми разом поміряємо терторію , якщо буде все добре, ми Вас перепросимо, а якщо ні, то Ви заплатите кошти в міський бюджет. Ми по відношенню до Вас завжди йшли на уступки.

Виступив: Беларіцький Г. Мені важко коментувати несправедливість, у мене є акти на землю, а де ті акти у людей, що захватили ці землі?

Посол Ізраїлю не має повноважень депортувати хасидів, тільки з подачі служби безпеки України.

Виступив: Сивак В.М., який зачитав лист Чукаль,який надійшов до громадської ради про свавілля хасида Бергера.

Виступив: Беларіцький Г. , він повідомив ,що  не має повноважень відповідно Бергера. Сказав, якщо є непорозуміння між українцем і хасидом , то потрібно звертатись до правоохоронних органів. Якщо звернення правдиве , то вирішуйте в правовому полі.

Виступив: Волошин О.М.  – не захватили приватну власність , а Ви захватили комунальну власність. По комунальній власності ми звернулись до влади , в тому числі по річці Уманці.

Виступила:Савченко О.К. – хасиди в Україні ще не мають визначеного статуса, вони є гості, а не поломники. Треба домовлятися і все буде добре.

Виступив: Яремчук Р.А.- детальний план з дозволу влади. Комунальна власність після хасидів не отримує зиску.

Виступив: Беларіцький Г.- ми хочемо діалогу і все робимо , щоб впорядкувати всі питання в цивільному порядку. Якщо ми хочемо працювати по закону , то будемо працювати без вандалізму. Хочу Вас всіх при сутніх запросити до Ізраїлю.

Виступив: Рахматулін Г.М. він сказав, як нас відвели від великих проблем  до паркану та наметового містечка.

Виступив: Сивак В.М. який зачитав звернення до в.о. міського голови Цебрія

О.В. від громадської ради  по хасидських питаннях.

Виступив: Шовкеник В.М. який запропонував створити робочу групу від громадської ради і надати їй повновавження .

Виступив: Сивак В.М. , який сказав, хто за те , щоб до листа додати пропозицію створити від громадської ради комісію по питанню перевірки дії хасидів на нашій землі. До складу комісії пропоную включити:

Гончарука В.В.- голова комісії, Волошин О.М.-заступник голови комісії;

члени комісії: - Вдовенко В.П., Осокін І.В., Гончарук В.В., Бабенко В.В., Парфьонова Р.В., Скрипник Е.А. та Шовкеник В.М.

Виступив: Волошин О.М. – влада з 01.09. 2015 року все це може вирішити. Зустрітися з в.о. міського голови Цебрієм О.М.

Ухвалили: направити звернення до в. о міського голови Цебрія О.В., та створити тимчасову комісію у складі  семи членів громадської ради.

Голосували: за-29, проти-, утримались -2.

Голова громадської ради                                      Сивак В.М.

Секретар громадської ради                                 Волошина Л.Є.

 

Прочитано 1750 разів