П'ятниця, 31 серпня 2018 11:54

ПРОЕКТ РЕГУЛЯТОРНОГО АКТА рішення Уманської міської ради «Про обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових у нічний час на території міста Умань

gerbВідповідно до Закону України від 22 березня 2018 року № 2376-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових»

 

Відповідно до Закону України від 22 березня 2018 року № 2376-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових», підпункту 441 частини першої статті 26 розділу II Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», частини дев’ятої статті 153 розділу IV-1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», абзацу першого частини другої статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення, постанови Кабінету Міністрів України від 30.07.1996 року № 854 «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями», з метою усунення порушень громадського порядку у нічний час, зменшення кількості злочинів, скоєних у стані алкогольного сп’яніння, обмеження шкідливого впливу вживання алкогольних напоїв на здоров’я мешканців міста, підвищення ефективності реалізації державної політики у сфері профілактики вживання алкогольних напоїв неповнолітніми, зменшення шкідливого впливу алкоголю на підростаюче покоління, пропаганди та популяризації ідей тверезого способу життя як основи та ключової складової до побудови здорової нації, запровадження здорового способу життя на території міста Умань,

 міська рада ВИРІШИЛА:

  1. Обмежити продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових у стаціонарних об’єктах торгівлі, тимчасових спорудах, об’єктах дорожнього сервісу (в т.ч. комплекси автозаправних станцій), за винятком закладів ресторанного господарства (ресторанів, кафе, барів, інших підприємств ресторанного господарства) та спеціалізованих відділів, що мають статус суб’єктів господарювання ресторанного господарства, у нічний час з 23:00 год. до 08:00 год.
  2. Рекомендувати суб’єктам господарювання, які здійснюють продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, інформувати споживачів про заборону торгівлі у нічний час
    з 23:00 год. до 08:00 год. шляхом розміщенням на видному місці інформаційних табличок.
  3. Відділу освіти Уманської міської ради (Мельник О.І.), відділу у справах сім’ї та молоді (Вдовиченко Н.В.), службі у справах дітей (Декарчук О.С.), з метою формування відповідального ставлення неповнолітніх до власного здоров’я, усвідомлення його ціннісної значущості:

1) у місячний термін розробити та в установленому порядку подати на затвердження Уманської міської ради «Програму протидії вживання алкогольних та тютюнових виробів неповнолітніми, та пропагування здорового способу життя на 2018-2023 роки»;

2) систематично проводити у шкільних та вищих навчальних закладах міста всіх рівнів акредитації, інформаційну роботу стосовно роз’яснень про шкідливий вплив споживання алкогольних напоїв на організм дитини;

3) постійно здійснювати інформаційно - просвітницьку роботу серед неповнолітніх щодо переваг та престижу здорового способу життя;

  1. Відділу економічного розвитку (Бовгира С.І.) сприяти створенню ефективного організаційно – правового та соціально – економічного механізму впливу на діяльність суб’єктів господарювання у сфері профілактики та протидії проявам алкоголізму на території міста.
  2. Інспекції з благоустрою м. Умань (Васалатій А.В.) спільно з уповноваженими працівниками Головного управління Національної поліції України в Черкаській області забезпечити контроль за дотриманням вимог цього рішення у межах повноважень визначених чинним законодавством України.
  3. Відділу інформації та зв’язків з громадськістю виконавчого комітету Уманської міської ради (Ходаківська І.П.) довести дане рішення до відома суб’єктів підприємницької діяльності, громадян та інших зацікавлених осіб шляхом опублікування в газетах «Уманська зоря», «Рідна Умань» та оприлюднення на офіційному веб - сайті Уманської міської ради.
  4. Центру соціальних послуг Уманської міської ради (Ткаченко С.С.) посилити соціальне патрулювання з метою виявлення осіб із залежностями.
  5. Комплексу надання соціальних послуг бездомним, звільненим та особам із залежностями (Кокоєва Л.Г.) посилити роботу по виявленню осіб із залежностями і в межах своїх повноважень проводити заходи з метою пропаганди і популяризації здорового способу життя та допомоги особам позбутися різного роду залежностей.
  6. 9. Рішення набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування в газеті «Уманська зоря».
  7. 10. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Малішевську Ю.Ю., начальника відділу економічного розвитку БовгируС.І. та постійну комісію з питань розвитку виробництва, підприємництва, інвестиційної та зовнішньо - економічної політики (КислякС.Г.).

Міський голова                                                                                            О.В. Цебрій

Аналіз регуляторного впливу

до проекту рішення Уманської міської ради

«Про обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних напоїв, вин столових у нічний час на території міста Умань»

 

І. Визначення проблеми

Проект регуляторного акта – рішення Уманської міської ради «Про обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних напоїв, вин столових у нічний час на території міста Умань» розроблено відповідно до Закону України від 22 березня 2018 року № 2376-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових», підпункту 441 частини першої статті 26 розділу II Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», частини дев’ятої статті 153 розділу IV-1 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», абзацу першого частини другої статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення, постанови Кабінету Міністрів України від 30.07.1996 року № 854 «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями».

Так, відповідно до частини першої статті 26 розділу II Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до переліку питань, які вирішуються виключно на пленарних засіданнях міської ради, підпунктом 441 внесено доповнення щодо встановлення заборони продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарства) у визначений час доби в межах території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Проблема, яку планується розв’язати з прийняттям даного рішення, полягає у впорядкуванні продажу алкогольних напоїв у нічний час. Діяльність підприємств торгівлі з реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива у нічний час набуває небезпечних для суспільства форм та проявів. Наслідком реалізації та споживання алкогольних напоїв у нічний час є збільшення кількості злочинів та правопорушень, вчинених на ґрунті алкогольного сп’яніння, поширення алкогольної залежності серед населення, особливо підлітків та молоді.

Пияцтво це масштабна соціально - культурна проблема українського суспільства. Щороку в Україні ставлять на облік 100 тисяч алкозалежних, але насправді їх удесятеро більше, і це набуває ознак національної епідемії.

Майже 40% українських підлітків віком від 14 до 18 років регулярно вживають спиртні напої. Алкоголь є причиною передчасної смерті майже 30% українських чоловіків. Всесвітня організація охорони здоров’я провела опитування школярів у 41 країні світу, чи вживають вони спиртне. Україна в списку перша. Крім того, вживання пива в Україні серед підлітків за останні чотири роки зросло вдвічі. Окрім горілчаного алкоголізму в Україні велику загрозу несе також пивний алкоголізм. За останні десять років кількість пивних осіб із залежностями в Україні зросла в 10 разів. Частка тих, хто проживає в мегаполісах складає 10%-15%. Однією з основних причин виникнення залежності є міф про нешкідливість пива. За даними відділу охорони здоров’я Уманської міської ради, станом на 01.06.2018 р., на обліку у лікаря-нарколога перебувають 1147 осіб із розладами психіки та поведінки внаслідок вживання алкоголю.

Вживання алкоголю призводить до:

- розвитку захворювань серця, печінки, нирок, раку;

- зниження працездатності;

- похмілля;

- зневаги моральними цінностями;

- зміни в зовнішності (особи із залежностями виглядають старшими за свої роки);

- неохайності;

- зміни поведінки (агресії, злості);

- погіршення матеріального достатку;

- проблем в родинах;

- нервових розладів у близьких людей.

Алкогольні напої та пиво реалізуються у місті Умані через численні заклади роздрібної торгівлі: стаціонарні об’єкти торгівлі та тимчасові споруди, окремі з яких працюють цілодобово без обмежень. Це зумовлює виникнення на території міста окремих торгових точок, де щоденно уманці підривають своє здоров’я.

Відповідно до інформації, яка розміщена у відкритому доступі на сайті Головного управління державної фіскальної служби України, реєстру Держархбудінспекції України, даних Уманської ОДПІ (лист від 04.06.2018 року № 679/01/135), станом на 01.06.2018 року Державною фіскальною службою України Головного Управління ДФС у Черкаській області на місто Умань видано – 191 ліцензію на право роздрібної торгівлі (в т.ч. 60 закладам ресторанного господарства). На оптову торгівлю алкогольними напоями видано 2 ліценції.

Цілодобову діяльність з продажу алкогольних напоїв за погодженням з власниками згідно рішень виконавчого комітету Уманської міської ради здійснюють 9 об’єктів торгівлі, які підпадають під дію регулювання.

До Уманської міської ради та її виконавчого комітету надходять скарги від мешканців міста про порушення тиші і громадського порядку у нічний час біля житлових будинків, поблизу яких діють магазини з цілодобовим продажем алкогольних напоїв, слабоалкогольних напоїв і пива (крім безалкогольного).

Вищезазначена ситуація негативно впливає на якість життя громадян: спричиняє значному порушенні тиші у нічний час; сприяє росту чисельності громадян, а особливо серед молоді, які постійно вживають алкогольні, слабоалкогольні напої та пиво, що призводить до скоєння злочинів у стані алкогольного сп’яніння.

За даними Уманського Відокремленого підрозділу Головного управління Національної поліції в Черкаській області (лист від 30.07.2018 року №7569/01/13) за статтею 178 КУпАП до адміністративної відповідальності за скоєння правопорушень в стані алкогольного сп’яніння у вечірній та нічний час на території міста Умані притягнуто до відповідальності за 2017 рік 483 особи, за І півріччя 2018 року - 193 особи.

За даними Уманського Відокремленого підрозділу Головного управління Національної поліції в Черкаській області (лист від 22.08.2018 року № 8375), за період з 01.01.2017 року по 31.12.2017 року на території м. Умань сталось 343 дорожньо-транспортні пригоди, із них 22 ДТП сталося із вини водіїв, які перебували в стані сп’яніння; за період з 01.01.2018 року по 30.06.2018 року – 163 дорожньо-транспортні пригоди, із них 8 ДТП сталося із вини водіїв, які перебували в стані сп’яніння.

За даними Головного управління статистики у Черкаській області, кількість облікованих кримінальних правопорушень, скоєних групою осіб за 2017 рік складає 12 випадків або 70,6% у порівнянні до 2016 року.

На первинному обліку служби у справах дітей Уманської міської ради перебуває 80 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, із них 63 %, де основною причиною посиротіння дітей є позбавлення батьків батьківських прав за злісне вживання алкогольних напоїв.

В 2018 році посиротіло 5 дітей, із них 2 дітей, позбавлених батьківського піклування, батьки яких були хронічними алкоголіками, що є тяжким наслідком в житті кожної дитини.

На комісію з питань захисту прав дитини, яка діє при виконавчому комітеті Уманської міської ради, постійно виносяться питання щодо неналежного виконання батьками їх батьківських обов’язків, зокрема із за вживання алкогольних напоїв батьками.

За поданням служби до Уманського Відокремленого підрозділу Головного управління Національної поліції в Черкаській області за статею184 частини I Кодексу України про адміністративні правопорушення в 2017 та 2018 роках за неналежне виконання батьками їх батьківських обов’язків були направлені матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності
6 батьків.

Службою ведеться облік дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Станом на 01.08.2018 року на обліку перебуває 3 дітей, батьки яких вживають алкогольні напої, що є недопустимим в родинах, де виховуються неповнолітні діти.

Зважаючи на складну суспільно - політичну ситуацію в країні, негативну статистику відділу охорони здоров’я Уманської міської ради, правоохоронних органів щодо скоєння правопорушень та неправомірних дій відносно громадян, які сталися у нічний час, на виконання Закону України від 22 березня 2018 року №2376- VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових» існує необхідність вжиття комплексу заходів на місцевому рівні, спрямованих на досягнення балансу інтересів сфери підприємництва та населення у частині профілактики та протидії проявам пияцтва на території міста, забезпечення громадського порядку у нічний час, пропаганди здорового способу життя та прийняття рішення Уманської міської ради «Про обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних напоїв, вин столових у нічний час на території міста Умань».

Дане рішення покликане активізувати громаду міста на допомогу виявлення випадків порушень та спонукати приватний бізнес з розумінням і усвідомленням ставитись до виконання нового документу.

На деякий час можливий супротив з боку приватного бізнесу проти запропонованих обмежень у зв’язку з недоотриманням частки прибутку від торгівлі алкоголем у нічний час, проте, в подальшому, соціально-економічна вигода буде неоціненна.

Так, за даними Товариства з обмеженої відповідальністю «СОКАР ПЕТРОЛІУМ» сума недоотриманого прибутку у разі прийняття регуляторного акта складатиме у нічний час 12000,00 грн. на місяць по кожному автозаправному комплексу. Сума недоотриманого акцизного податку до місцевого бюджету може скласти 2250 грн. в місяць.

ТОВ «СОКАР ПЕТРОЛІУМ» здійснює експлуатацію двох автозаправних комплексів в територіальних межах міста Умані :

1) АЗС №06/3 за адресою: вул. Київська, 25 А;

2) АЗС№06/4 за адресою: вул. Незалежності, 4.

За даними ТОВ «АТБ - маркет» сума недотриманого прибутку у разі прийняття регуляторного акта складатиме 708600 грн. на місяць. Сума недоотриманого акцизного податку до місцевого бюджету складе 35430 грн. на місяць. Торгівельна мережа ТОВ «АТБ – маркет» на території міста Умань налічує чотири магазини:

1) магазин ТОВ «АТБ – маркет» «Продукти 828» за адресою: вул. Тищика, 6;

2) магазин ТОВ «АТБ – маркет» «Продукти 472» за адресою: вул. Тищика, 35;

3) магазин ТОВ «АТБ – маркет» «Продукти 442» за адресою: вул. Небесної Сотні, 7;

4) магазин ТОВ «АТБ – маркет» «Продукти 319» за адресою: вул. Мазепи, 1.

По інших об’єктах торгівлі, які підпадають під дію регуляторного акта підрахувати витрати від можливого зменшення виручки не можливе із-за відсутності отримання обґрунтованих даних від суб’єктів господарювання, але вони частково підтримують обмеження щодо торгівлі алкогольними напоями у нічний час.

Основні групи, на які проблема справляє вплив:

Групи (підгрупи)

Так

Ні

Громадяни

так

-

Держава, у т.ч.:

орган місцевого самоврядування

так

-

Суб’єкти господарювання

так

-

Врегулювання зазначених питань не може бути здійснено за допомогою:

– ринкових механізмів, оскільки відповідно до Закону України
від 22 березня 2018 року № 2376-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових», повноваження встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових надано органам місцевого самоврядування, але не встановлено часового обмеження продажу алкогольних напоїв в нічний час;

– діючих регуляторних актів, оскільки були відсутні повноваження для прийняття Уманської міської ради відповідного обмеження щодо продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових.

Таким чином, з метою реалізації наданих повноважень та приведення нормативно-правових актів Уманської міської ради у відповідності до Закону України від 22 березня 2018 року № 2376-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових» виникає необхідність у прийнятті регуляторного акта – рішення Уманської міської ради «Про обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних напоїв, вин столових у нічний час на території міста Умань».

ІІ. Цілі державного регулювання

Основними цілями регулювання цього проекту рішення є:

1) упорядкування обігу алкогольних напоїв у нічний час шляхом вжиття заходів з обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних напоїв, вин столових у нічний час на території міста Умань у стаціонарних об’єктах торгівлі та тимчасових спорудах, крім закладів ресторанного господарства, за часовими ознаками, а саме: з 23:00 до 08:00 години щоденно, враховуючи вихідні дні та свята;

2) запобігання зростанню алкогольної залежності серед населення, особливо молоді; зниження споживання алкогольних напоїв; збереження репродуктивного здоров’я населення міста; попередження правопорушень, пов’язаних із зловживанням алкоголю; мінімізація соціальних наслідків від вживання алкоголю;

3) привернення уваги громадськості до проблеми сприяння формуванню у мешканців міста суспільної моралі щодо особистої відповідальності за здоров’я молодого покоління, пріоритету здорового, тверезого способу життя;

4) зниження рівня злочинності, а також забезпечення громадського спокою, правопорядку у вечірній та нічний час.

 

ІІІ. Визначення та оцінка альтернативних способів досягнення цілей

  1. Визначення альтернативних способів.

У ході визначення альтернативних способів досягнення встановлених цілей державного регулювання доцільно розглянути наступні прийнятні альтернативи:

Вид альтернативи

Опис альтернативи

Альтернатива 1

Прийняття відповідного регуляторного акта надасть можливість органам місцевого самоврядування  реалізувати наданні повноваження встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових відповідно до Закону України від 22 березня 2018 року №2376 – VІІІ дозволить підвищити ефективність заходів з обмеження шкідливого впливу споживання алкоголю, зменшити кількість злочинів та ДТП у стані алкогольного сп’яніння у нічний час, насильства над жінками і дітьми. забезпечить дотримання тиші у громадських місцях.

Альтернатива 2

Залишити дану ситуацію без змін та не приймати даний проект рішення. Дана альтернатива є неприйнятною, адже зазначені вище цілі регулювання потребують нагального вирішення аби не допустити руйнівного впливу на моральне і матеріальне становище як самого алкоголезалежного так і його родинного оточення, не допустити спивання нації.

  1. Оцінка вибраних альтернативних способів досягнення цілей

Оцінка впливу на сферу інтересів держави, зокрема органів місцевого самоврядування

Вид альтернативи

Вигоди

Витрати

Альтернатива 1

Введення в дію запропонованого регуляторного акта є єдино можливим та максимально ефективним для досягнення цілій регулювання, позитивно вплине:

- на запобігання зростанню алкогольної залежності серед населення, особливо молоді;

- на захист фізичного та психологічного здоров’я підлітків;

- на зменшення скоєння насильства в сім’ї;

- на зниження рівня злочинів, скоєних в стані алкогольного сп’яніння;

- на запобігання смертельних випадків, в т.ч. ДТП;

- на захист населення від шкідливого впливу шуму;

- на забезпечення громадського спокою;

- на зменшення звернень громадян з приводу порушень правопорядку у нічний час.

Реалізація проекту регуляторного акта не потребує додаткових витрат міського бюджету, але запропоновані обмеження можуть привести до витрат пов’язаних:

- зі зменшенням надходжень від сплати акцизного податку до місцевого бюджету;

- із витратами часу, які пов’язані зі здійсненням контролю з боку контролюючих і правоохоронних органів за дотриманням суб’єктами підприємницької діяльності рішення Уманської міської ради «Про обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних напоїв, вин столових у нічний час на території міста Умань»;

- процедурою розробки і підготовки  регуляторного акта у частині витрат робочого часу спеціалістів занятих розробкою документа.

Оцінка впливу на сферу інтересів громадян

Вид альтернативи

Вигоди

Витрати

Альтернатива 1

Введення в дію запропонованого регуляторного акта сприятиме:

- запобіганню зростання алкогольної залежності серед населення, особливо молоді;

- захисту фізичного та психологічного здоров’я підлітків;

- зниженню рівня злочинності;

- зменшенню кількості випадків насильства в сім’ї, cкоєних в стані алкогольного сп’яніння;

- зменшенню кількості випадків смертельних ДТП;

- створення належних умов для відпочинку громадян у нічний час;

- забезпеченню громадського спокою та правопорядку у вечірній та нічний час.

Відсутні

Оцінка впливу на сферу інтересів суб’єктів господарювання

Вид альтернативи

Вигоди

Витрати

Альтернатива 1

Введення в дію запропонованого регуляторного акта сприятиме:

- забезпеченню добросовісної конкуренції на ринку роздрібного продажу алкогольної продукції;

- участі у формуванні здорового способу життя;

- підвищенню соціальної відповідальності бізнесу перед суспільством;

- прозорості порядку провадження роздрібної торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом;

- встановленню єдиних вимог до обов’язків у сфері торговельної діяльності алкогольними напоями, пивом, винами столовими;

- досягненню балансу інтересів підприємництва та населення у сфері профілактики і протидії проявам пияцтва і алкоголізму на території міста;

- створенню умов для усунення порушень громадського правопорядку у нічний час доби.

Через обмеження продажу алкогольної продукції можливий невеликий відтік продажів цих товарів у розмірі 3-5% від товарообігу та недоотриманням частини прибутку від продажу пива, алкогольних напоїв, вин столових у нічний час, але після того, як споживач адаптуються до нововведень, ефект зниження продажів має нівелюватися. Та й далеко не всі торговельні мережі та супермаркети продають спиртне в ночі. А тому суттєвих витрат не передбачається.

Альтернатива 2

Стан справ залишається без змін. Вигоди відсутні.

Відсутні

 

Суб’єкти господарювання які здійснюють торгівлю алкогольними напоями у нічний час

Показник

Великі

Середні

Малі

Мікро

Разом

Кількість суб’єктів господарювання, що підпадають під дію регулювання, одиниць (суб’єкти господарювання які здійснюють торгівлю алкогольними напоями у нічний час)

-

-

5

4

9

Питома вага групи у загальній кількості, %

-

-

56

44

100

Відповідно до інформації, наданої Головним Управлінням статистики у Черкаській області (лист від 19.06.2018 року №08-13/1914), уточненні статистичні дані щодо показників діяльності підприємств і показників діяльності суб’єктів господарювання за 2017 рік відповідно до Технологічної програми державних статистичних спостережень на 2018 рік, будуть оприлюднені у ІІІ декаді жовтня 2018 року.

За попередніми даними, кількість малих підприємств у місті Умані складає 428 од., що у відсотках до загальної кількості підприємств суб’єктів господарювання міста складає 94,9%, з них 354 од .– мікропідприємств, що у відсотках до загальної кількості підприємств суб’єктів господарювання міста складає 78,5%.

Під дію регулювання підпадають 9 об’єктів торгівлі, які здійснюють торгівлю алкогольними напоями у нічний час, у т.ч.: 5 малих та 4 мікро підприємства.

Класифікацію поділу суб’єктів господарювання за критерієм їх розмірів: мікропідприємства, малі, середні, великі підприємства об’єктів торгівлі, які підпадають під дію регулювання, проведено згідно Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (щодо удосконалення деяких положень)» від 05 жовтня 2017 року № 2164-VІІ, який введено в дію з 01 січня 2018 року.

Сумарні витрати за альтернативами*

Сума витрат, грн

Альтернатива 1*

-

Альтернатива 2*

-

*Сумарні витрати для суб’єктів господарювання великого і середнього підприємництва згідно з додатком 2 до Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта (рядок 11 таблиці «Витрати на одного суб’єкта господарювання великого і середнього підприємництва, які виникають внаслідок дії регуляторного акта»).

 

ВИТРАТИ

на одного суб’єкта господарювання великого і середнього підприємництва, які виникають внаслідок дії регуляторного акта «Про обмеження часу реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива (окрім безалкогольного) у нічний час у м. Умань

Відповідно до листа Головного управління статистики у Черкаській області від 19.06.2018 року № 08-131914 в місті зареєстровано 428 малих підприємств, з них: 354 мікропідприємств. Суб’єкти господарювання великого і середнього підприємництва, які будуть підпадати під дію регуляторного акта «Про обмеження часу реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива (окрім безалкогольного) у нічний час на території міста Умань відсутні.

Порядковий номер

Витрати

За перший рік

За 5 років

1.

Витрати на придбання основних фондів, обладнання та приладів, сервісне обслуговування, навчання/ підвищення кваліфікації персоналу тощо, грн.

0

0

2.

Податки та збори (зміна розміру податків/зборів, виникнення необхідності у сплаті податків/зборів), грн.

0

0

3.

Витрати, пов’язані із веденням обліку, підготовкою та поданням звітності державним органам, грн.

0

0

4.

Витрати, пов’язані з адмініструванням заходів державного нагляду (контролю) (перевірок, штрафних санкцій, виконання рішень/ приписів тощо), грн.

0

0

5.

Витрати на отримання адміністративних послуг (дозволів, ліцензій, сертифікатів, атестатів, погоджень, висновків, проведення незалежних/обов’язкових експертиз, сертифікації, атестації тощо) та інших послуг (проведення наукових, інших експертиз, страхування тощо), грн.

0

0

6.

Витрати на оборотні активи (матеріали, канцелярські товари тощо), грн.

0

0

7.

Витрати, пов’язані із наймом додаткового персоналу, грн

0

0

8.

Інше (уточнити), грн.

0

0

9.

РАЗОМ (сума рядків: 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + + 7 + 8), грн.

0

0

10.

Кількість суб’єктів господарювання великого та  середнього підприємництва, на яких буде поширено регулювання, одиниць

0

0

11.

Сумарні витрати суб’єктів господарювання великого та середнього підприємництва, на виконання регулювання (вартість регулювання) (рядок 9 х рядок 10), грн.

0

0

Розрахунок відповідних витрат на одного суб’єкта господарювання

Вид витрат

У перший рік

Періодичні (за рік)

Витрати за п’ять років

Витрати на придбання основних фондів, обладнання та приладів, сервісне обслуговування, навчання, навчання/підвищення кваліфікації персоналу, тощо

0

0

0

 

Вид витрат

Витрати на сплату податків

та зборів (змінених /нововведених) (за рік)

Витрати за п’ять років

Податки та збори (зміна розміру податків/зборів,виникнення необхідності у сплаті податків/зборів)

0

0

     

Вид витрат

Витрати* на ведення обліку, підготовку та подання звітності  (за рік)

Витрати на оплату штрафних санкцій за рік

Разом за рік

Витрати за п’ять років

Витрати, пов’язані із веденням обліку, підготовкою та поданням звітності державним органам (витрати часу персоналу)

0

0

0

0

           

* Вартість витрат, пов’язаних із підготовкою та поданням звітності державним органам, визначається шляхом множення фактичних витрат часу персоналу на заробітну плату спеціаліста відповідної кваліфікації).

 

Вид витрат

Витрати* на адміністрування заходів державного нагляду (контролю) (за рік)

Витрати на оплату штрафних санкцій та усунення виявлених порушень (за рік)

Разом за рік

Витрати за п’ять років

Витрати, пов’язані з адмініструванням заходів державного нагляду (контролю) (перевірок, штрафних санкцій, виконання рішень/приписів тощо)

0

0

0

0

* Вартість витрат, пов’язаних з адмініструванням заходів державного нагляду (контролю), визначається шляхом множення фактичних витрат часу персоналу на заробітну плату спеціаліста відповідної кваліфікації.

Вид витрат

Витрати на проходження відповідних процедур (витрати часу, витрати на експертизи, тощо)

Витрати безпосередньо на дозволи, ліцензії, сертифікати, страхові поліси
(за рік — стартовий)

Разом за рік (стартовий)

Витрати за
п’ять років

Витрати на отримання адміністративних послуг (дозволів, ліцензій, сертифікатів, атестатів, погоджень, висновків, проведення незалежних обов’язкових експертиз, сертифікації, атестації тощо) та інших послуг проведення наукових, інших експертиз, страхування тощо)

0

0

0

0

 

Вид витрат

За рік (стартовий)

Періодичні (за наступний рік)

Витрати за п’ять років

Витрати на оборотні активи (матеріали, канцелярські товари тощо)

0

0

0

             

Вид витрат

Витрати на оплату праці додатково найманого персоналу (за рік)

Витрати за п’ять років

Витрати, пов’язані із наймом додаткового персоналу

0

0

 

ІV. Вибір найбільш оптимального альтернативного способу досягнення цілей

 

У ході визначення альтернативних способів досягнення встановлених цілей розглянуто наступні:

1) ввести в дію запропонований регуляторний акт;

2) зберегти чинне регулювання, тобто залишити наявний стан справ без змін;

На підставі проведеного аналізу вищезазначених альтернативних способів за допомогою нижченаведених таблиць здійснено вибір оптимального альтернативного способу з урахуванням системи бальної оцінки ступеня досягнення визначених цілей.

Вартість балів визначається за чотирибальною системою оцінки ступеня досягнення визначених цілей, де:

4 — цілі прийняття регуляторного акта, які можуть бути досягнуті повною мірою (проблема більше існувати не буде);

3 — цілі прийняття регуляторного акта, які можуть бути досягнуті майже повною мірою (усі важливі аспекти проблеми існувати не будуть);

2 — цілі прийняття регуляторного акта, які можуть бути досягнуті частково (проблема значно зменшиться, деякі важливі та критичні аспекти проблеми залишаться невирішеними);

1 — цілі прийняття регуляторного акта, які не можуть бути досягнуті (проблема продовжує існувати).

Рейтинг результативності (досягнення цілей під час вирішення проблеми)

Бал результативності (за 4-бальною системою оцінки)

Коментарі щодо присвоєння відповідного бала

Альтернатива 1

4

Цілі прийняття регуляторного акта можуть бути досягнуті повною мірою та у найкоротший час (проблема більше існувати не буде), прийняття регуляторного акта надасть можливість запобіганню зростанню алкогольної залежності серед населення, особливо молоді, зниження рівня злочинності, смертельних ДТП, насильства в сім’ях, зменшить сирітство, а також забезпечить громадський правопорядок у вечірній і нічний час.

Крім того, реалізації прав та державних гарантій громадян на захист фізичного та психологічного здоров’я підлітків, а також здійснення контролю за дотриманням правопорядку в місцях розміщення об’єктів торгівлі, прийняття регуляторного акта надасть можливість встановлення єдиних вимог до обов’язків у сфері торгівельної діяльності алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом.

Рейтинг результативності

Вигоди (підсумок)

Витрати (підсумок)

Обґрунтування відповідного місця альтернативи у рейтингу

Альтернатива 1

Введення в дію даного регуляторного акта позитивно вплине на умови життя мешканців міста завдяки поліпшенню криміногенної ситуації у місті та зменшенню проявів пияцтва та набуття алкогольної залежності.

Додаткові витрати, окрім наявних сьогодні відсутні.

Прийняття даного регуляторного акта надасть можливість впорядкувати роздрібний продаж алкогольної продукції у нічний час шляхом вжиття заходів з обмеження продажу алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива (крім безалкогольного) на території міста Умані у стаціонарних об’єктах торгівлі та тимчасових спорудах, крім закладів ресторанного господарства за часовими ознаками, а саме: з 23:00 вечора до 08:00 години ранку.

Альтернатива 2

Відсутні

Відсутні

Альтернатива 2 не вирішує поставлених цілей.

Рейтинг

Аргументи щодо переваги обраної альтернативи/причини відмови

від альтернативи

Оцінка ризику зовнішніх чинників на дію запропонованого регуляторного акта

Альтернатива 1

Перевагою обраної альтернативи
є можливість запобіганню зростанню алкогольної залежності серед населення, особливо молоді, зниження рівня злочинності, а також забезпечення громадського порядку та благоустрою у місті в нічний час. Крім того, реалізації прав та державних гарантій громадян на захист фізичного та психологічного здоров’я підлітків, а також здійснення контролю за дотриманням правопорядку в місцях розміщення об’єктів торгівлі, завдяки обмеженню часу продажу алкогольної продукції у нічний час.

На дію даного регуляторного акта негативно може плинути нескоординована належним чином робота правоохоронних та відповідних контролюючих органів.

Альтернатива 2

Залишення ситуації, що склалась без змін, не забезпечить досягнення поставленої цілі. Отже, така альтернатива є неприйнятною.

 -

 

  1. V. Механізми та заходи, які забезпечать розв’язання визначеної проблеми

 

На підставі проведеного вище аналізу регуляторного впливу найбільш оптимальним способом досягнення встановлених цілей є Альтернатива 1, тобто для реалізації прав та законних інтересів територіальної громади міста Умані шляхом покращення стану громадського порядку, що полегшить роботу правоохоронних органів, а також зменшить вплив алкоголю на стан здоров’я молодого покоління, сприятиме зменшенню кількості злочинів, вчинених особами у стані алкогольного сп’яніння, ДТП та насильства, пропонується прийняти запропонований регуляторний акт.

Для впровадження цього регуляторного акта, на виконання
та у відповідності до вимог законодавства України про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності, органом місцевого самоврядування передбачається здійснення певних організаційних заходів:

1) складання структурним підрозділом міської ради, який відповідає
за впровадження цього регуляторного акта, відповідного проекту рішення (внесеного до плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів)
та аналізу його регуляторного впливу (АРВ);

2) оприлюднення проекту регуляторного акта разом з АРВ з метою обговорення та одержання зауважень та пропозицій від фізичних та юридичних осіб;

3) отримання від постійної комісії з питань розвитку виробництва, підприємництва, інвестиційної та зовнішньо - економічної політики висновку про відповідність проекту регуляторного акта засадам державної регуляторної політики;

4) отримання пропозицій від Державної регуляторної служби України щодо удосконалення проекту регуляторного акта (обґрунтовані зауваження
та рекомендації);

5) розгляд проекту регуляторного акта на інших депутатських комісіях;

6) винесення проекту регуляторного акта з урахуванням пропозицій та зауважень, які надійшли протягом встановленого строку з моменту опублікування проекту регуляторного акта на розгляд Уманської міської ради;

7) у разі прийняття регуляторного акта, направлення копії рішення до Уманського відділу поліції ГУ Національної поліції України в Черкаській області та Уманської ОДПІ ГУ ДФС у Черкаській області у строки, встановлені законодавством, інформування суб’єктів господарювання та громадськості міста про прийняття регуляторного акта;

8) здійснення відстеження результативності дії даного регуляторного акта.

 

  1. VI. Оцінка виконання вимог регуляторного акта залежно від ресурсів, якими розпоряджаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи, які повинні проваджувати або виконувати ці вимоги

Для впровадження вимог цього регуляторного акта не потрібно додаткових витрат з бюджету. Здійснення планових заходів з державного нагляду (контролю) та прийняття звітності вже віднесено до компетенції відповідних органів державної влади. Введення в дію регуляторного акта не потребує збільшення штату посадових осіб органів місцевого самоврядування, а лише упорядковує вже існуючу діяльність із зазначеного питання.

Питома вага суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія регуляторного акта у загальній кількості суб’єктів господарювання, що підпадають під дію регулювання даного рішення міської ради перевищує 10 відсотків, розрахунок витрат на запровадження державного регулювання для суб’єктів малого підприємництва згідно з додатком 4 до Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта (Тест малого підприємництва) проводиться.

Спеціалісти органу місцевого самоврядування несуть витрати пов’язані з розробкою регуляторного акта, контролем за його виконанням, проведенням аналізу та заходів по відстеженню результативності.

Строк, який займають усі етапи прийняття регуляторного акта (розробка, оприлюднення, аналіз та інші регуляторні процедури) відповідно до плану діяльності Уманської міської ради та її виконавчого комітету, становить 2 місяці. При витрачанні 2 годин повного робочого дня в тиждень на кожний етап, за весь термін матимемо – 16 годин на регуляторні процедури. Заробітна плата розробника регуляторного акта за 1 год. становить 28,90 грн. (для розрахунку використовувалась схема посадових окладів згідно додатків до постанови Кабінету Міністрів України від 09 березня 2006 року №268, зі змінами та доповненнями, та розмір місячного посадового окладу спеціаліста відповідної категорії).

Здійснення контролю з боку контролюючих органів за дотриманням суб’єктами підприємницької діяльності рішення Уманської міської ради «Про обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних напоїв, вин столових у нічний час на території міста Умань» та складання протоколів про адміністративні правопорушення» відповідно до статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення, проводитиметься співробітниками Інспекції з благоустрою м. Умань, які уповноважені на складання протоколів про адміністративні правопорушення на виконання рішення виконавчого комітету Уманської міської ради від 14 червня 2018 року №228 «Про уповноваження посадових осіб на складання протоколів про адміністративні правопорушення» будуть нести відповідні витрати:

1) виконання поточного контролю за суб’єктом господарювання, складання, розгляд адміністративних протоколів (при проведенні рейдових перевірок у нічний час 9 об’єктів контролю періодичністю 1 раз на місяць кожний об’єкт з використанням службового автомобілю у складі двох груп по чотири чоловіка під керівництвом начальника Інспекції з благоустрою
м. Умань) середні витрати часу на 1 перевірку без складання протоколу будуть складати 1,5 години та 2 години середніх витрат часу при складанні протоколу;

2) затвердження адміністративних рішень про порушення вимог регуляторного акта, участь у досудових і судових процедурах складатимуть 1 годину.

Середні розрахункові витрати на оплату праці за 1 годину складатимуть 103,6 грн.

Вплив зовнішніх факторів виключений, за винятком випадку внесення змін до чинного законодавства України у сфері регулювання цього питання.

 

ТЕСТ

малого підприємництва (М – Тест)

 

  1. Консультації з представниками середнього, малого та мікро підприємництва щодо оцінки впливу регулювання.

Консультації щодо визначення впливу запропонованого регулювання на суб’єктів середнього, малого та мікро підприємництва, та визначення детального переліку процедур, виконання яких необхідно для здійснення регулювання, проведено розробником у період з 10 липня 2018 року по 10 вересня 2018 року.

№ п/п

Вид консультації (публічні консультації прямі (круглі столи, наради, робочі зустрічі тощо), інтернет-консультації прямі (інтернет-форуми, соціальні мережі тощо), запити (до підприємців, експертів, науковців тощо)

Кількість учасників консультацій, осіб

Основні результати консультацій (опис)

1.

Робочі зустрічі

9

Надано пропозиції щодо вдосконалення розробленого проекту акта

2.

Інтернет-консультації, письмові запити до суб’єктів підприємницької діяльності

42

Запропоноване регулювання підтримується

3.

Телефонні консультації та письмові запити до Головного управління Національної поліції м.Умань, Уманської ОДПІ ГУ ДФС у Черкаській області

2

Позитивно оцінюють та підтримують запропоноване регулювання

4.

Нормативні консультації

38

Проведено обговорення основних аспектів проекту регуляторного акта, підприємців проінформовано щодо запровадження регуляторного акта. Надано консультації про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно обмеження продажу алкогольних напоїв у закладах торгівлі в нічний час. Запропоноване регулювання сприймається.

Суб’єкти господарювання, які прийняли участь в обговоренні, погоджуються з необхідністю прийняття запропонованого проекту регуляторного акта.

  1. Вимірювання впливу регулювання на суб’єктів підприємництва (мікро -та малі):

- кількість суб’єктів підприємництва, на яких поширюється регулювання: всього - 9 (одиниць), у тому числі: малого підприємництва - 5 (одиниць), мікропідприємництва - 4;

- питома вага суб’єктів малого підприємництва, мікропідприємництва у загальній кількості суб’єктів господарювання, на яких проблема справляє вплив відповідно 56%, 44% (відповідно до таблиці «Оцінка впливу на сферу інтересів суб’єктів господарювання» додатка 1 Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта).

  1. Розрахунок витрат суб’єктів малого підприємництва на виконання вимог регулювання (грн.)

Порядковий номер

Найменування оцінки

У перший рік (стартовий рік впровадження регулювання)

Періодичні (за наступний рік)

Витрати за п’ять років

Оцінка «прямих» витрат суб’єктів малого підприємництва на виконання вимог регулювання

1.

Придбання необхідного обладнання (пристроїв, машин, механізмів)

Формула:

кількість необхідних одиниць обладнання Х вартість одиниці

0

0

0

2.

Процедури повірки та/або постановки на відповідний облік у визначеному органі державної влади чи місцевого самоврядування

Формула:

прямі витрати на процедури повірки (проведення первинного обстеження) в органі державної влади + витрати часу на процедуру обліку (на одиницю обладнання) Х вартість часу суб’єкта малого підприємництва (заробітна плата) Х оціночна кількість процедур обліку за рік) Х кількість необхідних одиниць обладнання одному суб’єкту малого підприємництва

0

0

0

3.

Процедури експлуатації обладнання (експлуатаційні витрати - витратні матеріали)

Формула:

оцінка витрат на експлуатацію обладнання (витратні матеріали та ресурси на одиницю обладнання на рік) Х кількість необхідних одиниць обладнання одному суб’єкту малого підприємництва

0

0

0

4.

Процедури обслуговування обладнання (технічне обслуговування)

Формула:

оцінка вартості процедури обслуговування обладнання (на одиницю обладнання) Х кількість процедур технічного обслуговування на рік на одиницю обладнання Х кількість необхідних одиниць обладнання одному суб’єкту малого підприємництва

0

0

0

5.

*Інші процедури (уточнити)

0

0

0

6.

Разом, гривень

Формула:

(сума рядків 1 + 2 + 3 + 4 + 5)

0

0

0

7.

Кількість суб’єктів господарювання, що повинні виконати вимоги регулювання, одиниць

9

0

9

8.

Сумарно, гривень

Формула:

відповідний стовпчик «разом» Х кількість суб’єктів малого підприємництва, що повинні виконати вимоги регулювання (рядок 6 Х рядок 7)

0

0

0

Оцінка вартості адміністративних процедур суб’єктів, малого підприємництва щодо виконання регулювання та звітування (грн.)

9.

Процедури отримання первинної інформації про вимоги регулювання

Формула:

витрати часу на отримання інформації про регулювання (0,5 год.) + отримання необхідних форм та заявок(0,5 год.) Х вартість часу суб’єкта малого підприємництва (заробітна плата). Норма робочого часу на 2018 рік становить при 40-годинному робочому тижні – 1993,0 годин, що складає 166 годин на місяць (Норми тривалості робочого часу на 2018 рік у відповідності до листа Міністерства соціальної політики України «Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2018 рік»). Для розрахунку використовується розмір мінімальної заробітної плати станом на 01.01.2018 року – 3723,0 грн. У погодинному визначенні розмір становить 22,4 грн. (ст.8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» ).

11,2

0

56,0

10.

Процедури організації виконання вимог регулювання

Формула:

витрати часу на розроблення та організацію внутрішніх для суб’єкта господарювання процедур впровадження вимог регулювання (2 год. Х 22,43 грн.)

44,9

0

224,5

11.

Процедури офіційного звітування

Формула:

витрати часу на отримання інформації про порядок звітування щодо регулювання, отримання необхідних форм та визначення органу, що приймає звіти та місця звітності + витрати часу на заповнення звітних форм + витрати часу на передачу звітних форм (окремо за засобами передачі інформації з оцінкою кількості суб’єктів, що користуються формами засобів – окремо електронна звітність, звітність до органу, поштовим зв’язком тощо) + оцінка витрат часу на корегування (оцінка природного рівня помилок)) Х вартість часу суб’єкта малого підприємництва (заробітна плата) Х оціночна кількість оригінальних звітів Х кількість періодів звітності за рік

0

0

0

12.

Процедури щодо забезпечення процесу перевірок

Формула:

витрати часу на забезпечення процесу перевірок з боку контролюючих органів (1,5 год.)(103,6 грн. /год)

 вартість часу суб’єкта малого підприємництва (1,5 год) (22,4 грн./год.)

155,4

33,6

0

777,0

168,0

13.

Інші процедури (уточнити)

0

0

0

14.

Разом, гривень

Формула:

(сума рядків 9 + 10 + 11 + 12 + 13)

245,1

0

1225,5

15.

Кількість суб’єктів малого, підприємництва, що повинні виконати вимоги регулювання, (одиниць)

5

0

5

16.

Сумарно, гривень

Формула:

відповідний стовпчик «разом» Х кількість суб’єктів малого підприємництва, що повинні виконати вимоги регулювання (рядок 14 Х рядок 15)

1225,5

0

6127,5

 

Бюджетні витрати

на адміністрування регулювання суб’єктів малого підприємництва

 

Розрахунок бюджетних витрат Уманської міської ради на адміністрування регулювання суб’єктів малого підприємництва

Процедура регулювання суб’єктів малого підприємництва (розрахунок на одного типового суб’єкта господарювання малого підприємництва за потреби окремо для суб’єктів малого та мікро-підприємництв)

Планові витрати часу на процедуру

Вартість часу співробітника органу державної влади відповідної категорії (заробітна плата),

грн./год.

Оцінка кількості процедур за рік, що припадають на одного суб’єкта

Оцінка кількості  суб’єктів, що підпадають під дію процедури регулювання

Витрати на адміністрування регулювання* (за рік), гривень

1. Облік суб’єкта господарювання, що перебуває у сфері регулювання

0,5 год.

28,9

(середня заробітна плата спеціаліста відповідної категорії)

1

5

72,25

(середня заробітна плата Х на кількість витрат часу на процедуру Х кількість суб’єктів господарювання, що підпадають під дію регулювання)

2. Поточний контроль за суб’єктом господарювання, що перебуває у сфері регулювання, у тому числі:

камеральні виїзні

-

1,5 год.

103,6

(середня заробітна плата контролюючого органу в нічний час з використанням службового автомобіля)

12 разів

5 об’єктів

9324,0 грн.

3. Підготовка, затвердження та опрацювання одного окремого акта про порушення вимог регулювання

2 год.

103,6 грн.

12 разів

5 об’єктів

12432,0 грн.

4. Реалізація одного окремого рішення щодо порушення вимог регулювання

1,5 год.

28,9 грн.

-

-

43,35 грн.

5. Оскарження одного окремого рішення суб’єктами господарювання

2 год.

28,9 грн.

-

-

57,8 грн.

6. Підготовка звітності за результатами регулювання

2 год.

28,9 грн.

1

-

57,8 грн.

7. Інші адміністративні процедури (уточнити): - підготовка рішення міської ради;

- відстеження результативності регуляторного акта

3 год.

28,9 грн.

-

-

86,7 грн.

Разом за рік

12,5 год.

Х

Х

Х

22073,9 грн.

Сумарно за п’ять років

62,5 год.

Х

Х

Х

110369,5 грн.

  1. Розрахунок сумарних витрат суб’єктів малого підприємництва, що виникають на виконання вимог регулювання

Порядко-вий номер

Показник

Перший рік регулювання (стартовий), грн.

За п’ять років, грн.

1.

Оцінка «прямих» витрат суб’єктів малого підприємництва на виконання регулювання

0

0

2.

Оцінка вартості адміністративних процедур для суб’єктів середнього, макро, мікро малого підприємництва щодо виконання регулювання

1225,5

6127,5

3.

Сумарні витрати середнього, малого та мікро підприємництва на виконання запланованого  регулювання

1225,5

6127,5

4.

Бюджетні витрати на адміністрування регулювання суб’єктів малого підприємництва

22073,9

110369,5

5.

Сумарні витрати на виконання запланованого регулювання

23299,4

116497

  1. Розроблення корегуючих (пом’якшувальних) заходів для малого підприємництва щодо запропонованого регулювання

Показник

Сумарні витрати малого підприємництва на виконання запланованого регулювання за перший рік, грн.

Сумарні витрати малого підприємництва на виконання запланованого регулювання за п’ять років, грн.

Заплановане регулювання

-

-

За умов застосування компенсаторних механізмів для малого підприємництва

-

-

Сумарно: зміна вартості регулювання малого підприємництва

-

-

 

VII. Обґрунтування запропонованого строку дії регуляторного акта

Обмеження строку дії акта немає.

Структура запропонованого проекту рішення розроблена з урахуванням можливості доповнення або внесення змін до нього у разі внесення змін до чинного законодавства України.

Регуляторний акт набирає чинності з дня його оприлюднення у друкованих засобах масової інформації.

Доповнення до рішення будуть вноситись за підсумками аналізу відстеження його результативності, внесення змін до чинного законодавства України тощо.

VIII. Визначення показників результативності дії регуляторного акта

Кількісними показниками результативності дії регуляторного акта є:

- кількість суб’єктів господарювання на яких поширюється дія регуляторного акта;

- кількість звернень мешканців міста щодо порушення тиші у нічний час біля об’єктів торгівлі;

- рівень проінформованості суб’єктів господарювання з основними вимогами регуляторного акта.

 

  1. IX. Визначення заходів, за допомогою яких здійснюватиметься відстеження результативності дії регуляторного акта

 

У разі прийняття регуляторного акта послідовно буде здійснюватись базове, повторне та періодичне відстеження його результативності згідно зі статтею 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Методикою відстеження результативності регуляторного акта, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2004 року № 308 зі змінами.

Базове відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься через 6 місяців після набрання чинності цього рішення.

Повторне відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься через рік з дня набрання чинності даного рішення міської ради.

Періодичні відстеження будуть проводитися раз на три роки після проведення повторного відстеження.

Метод проведення відстеження результативності – статистичний. Відстеження результативності здійснюватиметься на підставі статистичних даних.

Прочитано 2263 разів