Четвер, 23 липня 2015 09:24

Аналіз регуляторного впливу

Аналіз регуляторного впливу
до проекту рішення виконкому Уманської  міської ради
«Про затвердження Правил приймання стічних вод підприємств 
у систему каналізації міста Умань»


Цей аналіз регуляторного впливу (надалі - Аналіз) розроблено на виконання та з дотриманням вимог Закону України "Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності" від 11.09.2003 №1160-IV.

1. Визначення проблеми, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання

  Система каналізації м. Умань призначена для приймання, відводу і очистки стічних вод з подальшим випуском їх у водойму. Якість очистки стічних вод, що випускаються у водойму, повинна відповідати гранично допустимому скиду згідно затвердженого комунальному підприємству «Уманьводоканал» Уманської міської ради дозволу на спеціальне водокористування. До системи каналізації м. Умань приймаються стічні води від населення та стічні води від установ, організацій  і промислових підприємств (далі - Підприємства), які за якістю і режимом скиду відповідають вимогам місцевих Правил приймання стічних вод підприємств у комунальну каналізацію міста , затверджених місцевими органами виконавчої влади. Крім того, виникла нагальна потреба встановлення  процедури взаємовідносин між комунальним підприємством « Уманьводоканал» Уманської міської ради та Підприємствами міста щодо порядку відбору проб стічних вод Підприємств, їх оформлення та порядок проведення аналізу проб стічних вод Підприємств.

 Нормативно-правова основа даного рішення ґрунтується на Водному Кодексі України, Законах України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про питну воду та питне водопостачання», постанові Кабінету Міністрів України від 25.03.1999р. № 465 «Про затвердження Правил охорони поверхневих вод від забруднення зворотними водами», наказ Держбуду України 19.02.2002р. № 37 «Про затвердження Інструкції про встановлення та стягнення плати за скид промислових та інших стічних вод у системи каналізації населених пунктів та Правил приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України», наказі Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008р. № 190 «Про затвердження Правил користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах і селищах України», наказі Держжитлокомунгоспу України від 05.07.1995р. № 30 «Про затвердження Правил технічної експлуатації систем водопостачання та каналізації населених пунктів України затверджених наказом Держжитлокомунгоспу України від 05.07.1995 №30, і зареєстрованих Мінюстом України 21.07.1995 №231/767 із змінами і доповненнями,внесеними наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 04.01.2005 №2,методики розрахунку розмірів відшкодування збитків,заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону і раціональне використання водних ресурсів,затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 20.07.2009 №389,зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 14.08.2009 за №767/16783.

 2. Цілі державного   регулювання

   Ці Правила поширюються на всі підприємства, установи, організації, незалежно від форм власності й відомчої належності та фізичних осіб підприємців, які скидають свої стічні води у комунальну систему каналізації

м.Умань. Правила спрямовані на запобігання порушенням у роботі мереж і споруд міської каналізації, підвищення ефективності роботи цих споруд і безпеки їх експлуатації та забезпечення охорони навколишнього природного середовища від забруднення скидами стічних вод Підприємств.

Основними цілями розробки проекту є :

-  розробка у відповідності з діючим законодавством місцевих Правил приймання стічних вод підприємств у комунальну каналізацію міста;
- визначення умов приймання стічних вод Підприємств до каналізації міста, за яких не порушується робота комунальних каналізаційних мереж та споруд, забезпечується безпека їх експлуатації та знешкодження стічних вод на каналізаційних  очисних  спорудах ;
                                                
- встановлення допустимої концентрації для кожної забруднюючої речовини, що може скидатися Підприємствами в міську систему каналізації;

- забезпечення єдиного порядку проведення контролю за складом та властивостями стічних вод, що скидаються Підприємствами до системи каналізації міста, виконання вимірювань показників складу та властивостей стічних вод, що скидаються в систему централізованого водовідведення м.Умань.

3. Визначення та оцінка альтернативних способів досягнення      визначених цілей

  Перша альтернатива – неприйняття даного регуляторного акта, тобто збереження існуючого стану залишить не вирішеними проблеми, пов’язаної з  відсутністю єдиного порядку проведення контролю за складом та властивостями стічних вод, що скидаються Підприємствами до системи каналізації міста, виконання вимірювань показників складу та властивостей проб стічних вод як для Підприємств, так і для комунального підприємства «Уманьводоканал». Така альтернатива є неприйнятною.

  Друга альтернатива – прийняття рішення «Про затвердження Правил приймання стічних вод підприємств у систему каналізації м. Умань» створює єдиний порядок та умови для приймання стічних вод Підприємств до каналізації міста, за яких не порушується робота комунальних каналізаційних мереж та споруд, забезпечується безпека їх експлуатації та знешкодження стічних вод на каналізаційних очисних спорудах , забезпечує єдину процедуру проведення контролю за складом та властивостями стічних вод, що скидаються Підприємствами до системи каналізації міста, виконання вимірювань показників складу та властивостей проб стічних вод, приводить у відповідність до чинного законодавства місцеві Правила приймання стічних вод підприємств у комунальну каналізацію міста. 

4. Механізми та заходи, що пропонуються для розв’язання проблеми 

Вирішення проблеми, зазначеної у розділі 1 цього Аналізу повинно здійснюватися шляхом прийняття рішення виконавчим комітетом Уманської міської ради Черкаської області з дотриманням вимог чинного законодавства України в цій сфері та принципів державної регуляторної політики. 
Розробка вказаного рішення здійснюється за принципами: 
а) законності;
б) принципами державної регуляторної політики;
в) відкритості та загальнодоступності;
г) колегіальності;
д) урахування пропозицій суб’єктів підприємницької діяльності;
е) економічної та юридичної обґрунтованості.
Ступінь ефективності запропонованого виду правового регулювання вбачається достатньо високим. 

5.Можливість досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

Документ направлений на стимулювання суб’єктів господарювання до більш чіткого виконання умов чинного законодавства та сприятиме більш швидкому досягненню цілей регулювання. 

З прийняттям запропонованого регуляторного акта суб’єкти господарювання керуватимуться Правилами, в яких встановлено допустимі концентрації для кожної забруднюючої речовини, що може скидатися Підприємствами в міську систему каналізації, визначено умови приймання стічних вод Підприємств до каналізації міста, за яких не порушується робота комунальних каналізаційних мереж та споруд, забезпечується безпека їх експлуатації та знешкодження стічних вод на каналізаційних очисних спорудах, встановлено єдину процедуру проведення контролю за складом та властивостями стічних вод, що скидаються Підприємствами до системи каналізації міста, виконання вимірювань показників складу та властивостей проб стічних вод. 
Можливої шкоди від наслідків дії акта не вбачається.
Зовнішніх факторів, які б могли вплинути на дію акта, не вбачається.

6. Очікувані результати від прийняття регуляторного акта. Аналіз вигод та витрат

Запропонований проект рішення виконавчого комітету Уміської  міської ради не потребує додаткових фінансових витрат на його впровадження з боку громадян. 

Сфери та види впливу регулювання.

Сфери впливу

 

Вид впливу

Інтереси громадян

1. Забезпечення охорони навколишнього природного середовища від забруднення скидами стічних вод Підприємств.

Інтереси суб’єктів господарювання

1. Забезпечення єдиного порядку проведення контролю за складом та властивостями стічних вод, що скидаються Підприємствами до системи каналізації міста, виконання вимірювань показників складу та властивостей проб стічних вод.

2. Встановлення та стягнення плати за скид промислових та інших стічних вод у систему міської каналізації.

Інтереси держави

1. Приведення у відповідність з діючим законодавством місцевих Правил приймання стічних вод підприємств у комунальну каналізацію міста.

2. Визначення умови приймання стічних вод Підприємств до каналізації міста, за яких не порушується робота комунальних каналізаційних мереж та споруд, забезпечується безпека їх експлуатації та знешкодження стічних вод на каналізаційних очисних спорудах.

3. Створення чітких умов для контролю у даній сфері діяльності.

4. Забезпечення утримання території міста у належному санітарному стані.

5. Забезпечення охорони навколишнього природного середовища від забруднення скидами стічних вод Підприємств.

Вигоди

Витрати

 

 

                            Сфера інтересів держави

 

1. Приведення у відповідність з діючим законодавством місцевих Правил приймання стічних вод підприємств у комунальну каналізацію міста.

2. Підвищення рівня контролю за станом справ у даній сфері.

3. Забезпечення безаварійної роботи комунальних каналізаційних мереж та споруд, безпеки їх експлуатації та знешкодження стічних вод на каналізаційних очисних спорудах.

 

1. Витрати, пов'язані з прийняттям регуляторного акту (рішення) - відсутні.
2. Витрати, пов'язані з впровадженням та контролем за дотриманням вимог регуляторного акту.

 

Сфера інтересів суб’єктів господарювання

 

1. Забезпечення єдиних умов проведення контролю за складом та властивостями стічних вод, що скидаються Підприємствами до системи каналізації міста, виконання вимірювань показників складу та властивостей проб стічних вод.

 

1. Витрати, пов’язані з  виконанням договірних зобов’язань щодо плати за скид промислових та інших стічних вод у систему міської каналізації

 

Сфера інтересів громадян

 

 1. Забезпечення належного санітарного стану території міста.

2. Забезпечення охорони навколишнього природного середовища від забруднення скидами стічних вод Підприємств.

 

1. Витрати на прийняття рішення відсутні.

 


7. Обґрунтування строку чинності регуляторного акта 

Строк чинності регуляторного акта обумовлений терміном дії існуючої правової бази та може бути переглянутий чи скасований при її зміні.

8. Показники результативності регуляторного акта 

Для оцінки результативності даного регуляторного рішення визначаються наступні показники:
1. Кількість Підприємств м. Умань, які підключені до централізованої системи питного водопостачання і здійснюють скид стічних вод до міської системи каналізації. 
2. Кількість Підприємств м. Умань, стічні води яких підлягають контролю.
3. Кількість здійснених відборів проб.
4. Кількість відібраних проб, в яких виявлено перевищення гранично допустимих скидів забруднюючих речовин.
5. Розмір надходжень до місцевого бюджету та бюджету КП "Уманьводоканал" від сплати суб’єктами господарювання через недотриманням умов даного регуляторного акта.
6. Ступінь інформованості суб’єктів господарювання про існування даного регуляторного акта. 

9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта

Згідно з процедурою, передбаченою чинним законодавством, контроль за результативністю даного регуляторного акта буде здійснюватися шляхом проведення базового відстеження - до вступу в дію даного рішення, повторного відстеження дії - через рік після прийняття даного рішення та періодичні відстеження дії раз на кожні три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження, відповідно до ст. 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», якщо даний регуляторний акт не буде відмінено до зазначеного періоду.

 

Прочитано 2002 разів