Четвер, 18 січня 2018 13:47

В Умані призупинили нарахування плати за тепло в місцях загального користування

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Зі скаргами на отримані в першій половині січня квитанції від тепловиків щодень звертається до уманського міського голови чимало уманчан. У додаток до платіжок за «основне» тепло мешканці багатоквартирних будинків отримали нарахування за обігрів місць загального користування. А їх у будинках удосталь: сходові, вестибюлі, перехідні шлюзи, позаквартирні коридори, колясочні, комірчини, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери тощо. Тож і сума за температурний «комфорт» у допоміжних приміщеннях набігає для жильців солідна. Досить сказати, що, за підрахунками спеціалістів «Теплокомуненерго», уманчани мають сплатити вже за грудневе спільне тепло мало не 700 тисяч гривень.

Була б гарна фінансова підмога підприємству, яке відчайдушно прагне виборсатися з боргового полону: «на шиї» уманських теплопостачальників тягарем повисло мало не 150 мільйонів гривень. З них 22 мільйони - борги поточні, левову частку їх (21 млн.) створила держава, й досі не розрахувавшись за програмою надання субсидій у 2017 році.

- Розумію ваше бажання вивести з критичного стану підприємство, - звернувся до керівника «Теплокомуненерго» Володимира Христинця міський голова. - Але бюджет більшості споживачів не витримає такого навантаження. Я не хочу, щоб ці витрати лягали на плечі уманчан. Треба знайти можливість залучити до сплати даних послуг державні кошти.

 Таке завдання Олександр Володимирович поставив своєму першому заступнику Сергієві Клочку та начальнику управління праці й соцзахисту населення Галині Кучер.

Галина Михайлівна вкотре підтвердила, що субсидії є фінансовим порятунком для багатьох уманських родин. Та, на жаль, на утримання місць загального користування у «багатоквартирках» вони державою не передбачені…

Заради справедливості наголосимо, що нарахування оплати мешканцям за обігрів допоміжних приміщень – аж ніяк не «ноу-хау» наших теплоплостачальників. Зобов’язання брати участь у  загальних витратах, пов'язаних з утриманням будинку, законодавець поклав на жильців майже відразу після отримання нашою державою незалежності (Правила користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджені Постановою Кабміну від 08.10.1992 року, стаття 10 ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду» та інші документи).  А з початком двотисячних з’явився відповідний наказ Мінрегіону, на яке впродовж десятиліття «Уманьтеплокомуненерго» чомусь знаходило можливість не зважати.

З тяжким «посагом» у вигляді мільйонних боргів прийняла підприємство з постачання тепла нинішня влада. Торік за керівництво надто складною технічно, матеріально, фінансово кволою комунальною структурою взявся енергійний керівник-профі. Це вселяє надію, що нинішнього опалювального сезону ми отримаємо якісні безперебійні послуги з теплопостачання. І з нинішньої ситуації теж буде знайдено прийнятний вихід.

Наразі ж дію розпорядження директора КП «Уманьтеплокомуненерго» призупинено до вирішення питання. Відтак квитанції за загальне тепло нехай вас не бентежать.

За матеріалами загально-політичної газети «Рідна Умань»

 

Прочитано 817 разів