Понеділок, 21 травня 2018 13:51

Нова програма у порядку надання житлових субсидій

Оцініть матеріал!
(0 голосів)
З 1 травня 2018 року почала діяти нова програма у порядку надання житлових субсидій.

Встановлено, що у складі домогосподарства (д/г) при визначенні права на субсидію та обчисленні доходів при її розрахунку враховуються також члени сім'ї особи зі складу домогосподарства. Тобто, якщо чоловік/дружина, особи із складу домогосподарства зареєстровані за іншою адресою, їхнє майно (транспортні засоби) та доходи також враховуються при призначенні субсидії.

Визначено, кому не призначається субсидія.

Крім уже названих власників відносно нових машин, великих квартир та будинків, якщо:

- у складі д/г або у складі сім’ї члена д/г є особи, що досягли 18-річного віку, і у них відсутні доходи, або середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, або вони не сплатили ЄСВ у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців періоду, за який враховуються доходи;

- будь-хто зі складу д/г протягом 12 місяців перед призначенням житлової субсидії здійснив купівлю або оплатив послуги на суму, яка перевищує 50 тис. гривень;

- органом соціального захисту отримано інформацію про наявність у д/г, що одержувало житлову субсидію у попередньому сезоні, простроченої понад два місяці заборгованості з оплати обов’язкової частки платежу, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день призначення житлової субсидії на наступний опалювальний (неопалювальний) сезон.

Зміни для безробітних, які не стоять на обліку в Центрі зайнятості.

Запропоновано два варіанти: чесно декларувати свої доходи, отримані за кордоном, та сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду, або орган соцзахисту автоматично рахувати таким людям працездатного віку в дохід три прожиткові мінімуми – 5286 грн. Також слід буде сплатити єдиний соціальний внесок за три місяці у розмірі, що не менший від мінімального.

Тим же, хто перебуває на обліку в Центрі зайнятості й отримує допомогу по безробіттю, рахуватимуть у дохід лише її.

Можуть втратити відшкодування від держави родини, які отримують дохід від оренди майна, приміром, від здачі в оренду квартири. Про це треба буде зазначати у деклараціях про доходи у графі «інші доходи».

Важливо знати і те, що внутрішньо переміщені особи відтепер зможуть оформити субсидію без договору оренди житла – на підставі заяви та декларації, із зазначенням складу домогосподарства. Заява стане приводом для обстеження матеріально-побутових умов, а сам акт про обстеження – підставою для призначення субсидії.

До слова, з приводу декларацій та заяв. У міському управлінні праці й соцзахисту населення наголошують, що для отримання субсидії на неопалювальний період доведеться писати нову заяву та заповнювати декларацію. Затверджені мінсоцполітики нові зразки цих документів повинні надійти на місця. На їх оформлення дається двомісячний термін.

- Новий порядок призначення субсидій покладає багато відповідальності на заявника, в першу чергу щодо його легального працевлаштування, сплати ЄСВ (єдиний соціальний внесок), складу сім'ї і тих з членів родини, хто перебуває за кордоном, - пояснює зміст нових вимог начальник управління Галина Кучер. – Ми постараємось організувати роботу так, щоб дійти до кожного мешканця: працюватимуть виїзні мобільні офіси, про час прийому заяв попереджуватимемо заздалегідь. Попрацюємо з керівниками ОСББ, ЖБК, старшими будинків, у гуртожитках, щоб попередньо узгодити дату прийому документів, - зауважує Галина Михайлівна.

До нинішнього травня 22,5 тисячі сімей Умані були одержувачами субсидій, нова постанова Кабміну може суттєво зменшити цю кількість. Соціальні нормативи наближено до реальності.

Соціальна норма на газове опалення наближена до реальних обсягів споживання, вважають в Уряді. Газова норма складе 4,5 м3 на 1 м кв. площі, електроопалення – 30 кВт на 1 м кв. площі. В минулому опалювальному сезоні субсидія покривала 5 кубометрів газу на опалення одного квадратного метра житла. При призначенні субсидії на понаднормову площу житла норма може бути збільшена не більше як на 30 відсотків.

У Мінсоцполітики переконані, що новий порядок нарахування субсидій стимулюватиме українців до офіційного працевлаштування, вирівняє соціальну несправедливість, врегулює відносини між сусідами та спонукатиме усіх декларувати зароблені за кордоном кошти.

За роз’ясненням можна звертатись по телефонах: 3-68-42, 3-45-26.

За матеріалами загально-політичної газети «Рідна Умань»

 

Прочитано 1119 разів