Понеділок, 03 грудня 2018 12:55

Інклюзивна освіта: разом крок за кроком

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

 

27 листопада в залі засідань міського відділу освіти провели круглий стіл на тему: «Інклюзивна освіта: разом крок за кроком». Захід відбувся за участю заступників директорів шкіл, спеціалістів управління праці та соціального захисту населення, представників психіатричної лікарні та фахівців інклюзивно-ресурсного центру.

– Впевнена, що кожен з нас уже зрозумів, що інклюзивна освіта, яка добре впроваджена у найбільш розвинених країнах світу, набирає усе більших обертів і в нашому суспільстві. Лише сім відсотків навчальних закладів України надають освітні послуги дітям з особливими потребами. Добре, що розвиток інклюзивного навчання – один із пріоритетів нової української школи. Звісно, що під час становлення такої концепції виникають певні труднощі, але уже сьогодні ми бачимо позитивні результати – діти досить швидко адаптуються до звичайного освітнього середовища, – розповіла начальник міського відділу освіти Оксана Мельник.

Також вона зауважила, що уже дев’ять закладів загальної середньої освіти Умані долучилися до впровадження інклюзивного навчання. Вони надають послуги для двадцяти чотирьох дітей з особливими освітніми потребами. «Така система навчання змінюється заради дитини, а не навпаки», – відзначила головна освітянка міста.

– Ми з вами працюємо разом давно у цьому напрямку, адже ми розпочинали навчання з особливими освітніми потребами на базі Центру соціальної реабілітації дітей з інвалідністю. Сьогодні у нас 305 дітей з інвалідністю! Не всі вони можуть приходити навіть до нашого дитячого Центру реабілітації. Щоденно наші працівники відвідують на дому 19 діток, щоб підготувати їх до занять у Центрі, адже як би батьки не старалися, самостійно вони не зможуть забезпечити повноцінний розвиток для своїх дітей. І наша подальша співпраця полягатиме у тому, щоб кожну дитину підготувати до навчання у звичайній школі, – наголосила начальник управління праці та соціального захисту населення Галина Кучер.

Поділилася досвідом впровадження інклюзивної освіти заступник директора з навчально-виховної роботи НВК №17 Оксана Прокопенко, адже у їхньому закладі уже три роки надаються освітні послуги для дітей з особливими потребами.

– У нас дві дитини, які потребують інклюзивної форми навчання. До нашої команди супроводу входять заступник директора з навчально-виховної роботи, класні керівники, вчителі-предметники, асистенти учителя, психолог, соціальний педагог, дефектолог, логопед та батьки. Ми розробили індивідуальну програму розвитку для кожної дитини, визначаємо напрямок психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових занять, які можуть бути надані у межах нашого закладу, проводимо консультативну роботу з батьками та вчителями. Не буду приховувати, що на початку ми зіткнулися з деякими проблемами із запровадження інклюзивної форми освіти: не вистачало фахівців, бракувало навчальної літератури, але ми зуміли подолати ці труднощі і сьогодні уже бачимо результати нашої роботи, – розповіла освітянка.

Мати дитини з особливими освітніми потребами та водночас асистент вчителя Наталія Яросіченко переконана, що часто батькам дуже важко визнати, що їхня дитина відрізняється від інших та потребує додаткової допомоги.

– Перед тим, як батьки усвідомлюють цей факт, вони проходять важкий шлях боротьби. Ми намагаємося довести собі, що наша дитина така ж, як інші, навантажуємо її, а потім, коли розуміємо, що не даємо ради – починається паніка. І я вдячна тим людям, які у той період, коли у мене був такий стрес, підтримали мене і не дали опустити руки. Від нас – батьків – багато залежить, адже, якщо ми хочемо прийняти сторонню допомогу, то її легко дати. Я звертаюся до вас, педагоги, якщо вас відштовхують – звертайтеся знову, шукайте новий підхід, але дайте зрозуміти батькам важливість такої співпраці, – відзначила Наталія Яросіченко.

Також вона запропонувала організовувати зустрічі батьків дітей з особливими освітніми процесами під час яких вони б обговорювали процеси навчання своєї малечі, обмінювалися порадами, врешті-решт, підтримували один одного, допомагали відкритися.

Після цього освітянам влаштували екскурсію до інклюзивно-ресурсного центру під час якої вони змогли переконатися, що у нашому місті зроблені вагомі кроки на підтримку дітей з особливими освітніми потребами.

– Ми забезпечуємо системний кваліфікований супровід для дітей віком від 2 до 18 років шляхом проведення комплексної оцінки розвитку дитини, надання психолого-педагогічних та корекційнорозвиткових послуг, – розповіла в.о. директора новоствореного закладу Юлія Алєксєєнко.

Вона зауважила, що центр умовно розділений на три зони. Тут з дітьми проводять індивідуальні, підгрупові та групові заняття відповідні спеціалісти. Після цього фахівці центру продемонстрували практичні вправи, які вони проводять з дітьми.

Так, вчителі-дефектологи Анжела Музичук та Оксана Вдовиченко запропонували присутнім виконати декілька ефективних вправ стимулюючого пальчикового масажу за допомогою олівця.

– Така гра стимулює мовленнєвий розвиток дитини, сприяє оволодінню рухами пальців, покращує кровопостачання пальців рук, – зазначили фахівці.

Ірина Ткачук та Людмила Бондаренко розповіли про специфіку роботи вчителя-логопеда.

– Подолання порушень писемного та усного мовлення, розвиток усіх видів мовленнєвої діяльності, розвиток загальної та дрібної моторики, збагачення словникового запасу та психічних процесів – наші пріоритетні завдання, – наголосила Ірина Ткачук.

Вона зазначила, що порушення письма – найбільш поширена патологія серед учнів. Саме тому її колега Людмила Бондаренко показала кілька завдань, які спрямовані на подолання порушень читання і письма.

Практичний психолог Ольга Федоренко показала куточок, де вона разом з дітками вивчає різні види емоцій, вчить їх розуміти свій внутрішній стан. Також звернула особливу увагу на важливість для дітей ігор з піском.

– У нас є пісок звичайний кольоровий та ще кінетичний. Ми даємо дітям відчути його на дотик, просимо їх розповісти про те, який він, з чим асоціюється, які враження викликає. За допомогою таких вправ можна вчити кольори, розвивати дрібну моторику рук, – відзначила фахівець.

Також спеціалісти розповіли про переваги використання арт-терапії в роботі з дітьми з особливими освітніми потребами.

Після екскурсії освітяни міста не приховували свої приємні враження.

– Після побаченого можу сказати, що велике діло ми робимо для наших дітей. Які чудові умови створені для навчання! Відзначу, що й у нашому закладі ми уже досить довго працюємо над запровадженням інклюзивної освіти, – наголосила заступник директора школи №9 Оксана Орлик.

В.о. директора інклюзивно-ресурсного центру Юлія Алєксєєнко подякувала усім, хто долучився та підтримав ідею створення у нашому місті осередку, який надає освітні послуги дітям з особливими освітніми потребами.

– Дякуємо вам за те, що наші дітки можуть розкрити себе, показати свої можливості, адже вони всі неповторні та унікальні. Завдяки такій чудовій матеріальній базі та створеним умовам наші фахівці можуть якісно проводити заняття відповідно до сучасних вимог реформування системи освіти, – зазначила Юлія Алєксєєнко.

Нагадаємо, що інклюзивно-ресурсний центр знаходиться за адресою вул. Костельна, 12. Телефон для довідок: (04744)34757, електронна адреса: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

За матеріалами загальнополітичної газети "Рідна Умань"

Yes Yes Yes

Прочитано 1198 разів