Середа, 27 жовтня 2021 15:13

Щоб уникнути маніпуляцій, надаємо розгорнуту інформацію щодо повірки лічильників води, тепла та тих, хто платить за повірку

Оцініть матеріал!
(0 голосів)
Останнім часом у соціальних мережах поширюється питання щодо повірки водолічильників та за чий рахунок здійснюється ця повірка. Щоб уникнути маніпуляцій, надаємо розгорнуту інформацію щодо повірки лічильників води, тепла та тих, хто платить за повірку.
 
З набранням чинності Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» (2 серпня 2017 року), а також Закону України «Про житлово-комунальні послуги», змінились підходи до обслуговування засобів обліку води і теплової енергії. Тепер періодична повірка, обслуговування та ремонт індивідуальних лічильників здійснюється за рахунок їх власників (стаття 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність»).

Як часто потрібно проводити повірку лічильників?
 
Відповідно до наказу Мінекономрозвитку від 13.10.2016 № 1747, міжповірочні інтервали для лічильників води та лічильників тепла складає 4 роки.
До моменту прийняття Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», частиною четвертою статті 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» було передбачено, що періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) квартирних лічильників здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання. Але в новому Законі виключеновимогу щодо здійснення періодичної повірки, обслуговування та ремонту лічильників за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з тепло- і водопостачання.
 
Згідно частини другої статті 6 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», обслуговування та заміна вузлів розподільного обліку/приладів-розподілювачів теплової енергії здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено законом або договором, тобто: періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування і монтаж) лічильників води та теплової енергії, що забезпечують індивідуальний облік в квартирах за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено договором.
 
Слід зазначити, що вартість повірки засобів обліку води для абонентів комунального підприємства «Уманьводоканал» Уманської міської ради розрахована за собівартістю послуги.
Також відзначимо, що справа 235/499/17 була зареєстрована (подана до суду) 30.01.2017 року, до моменту набрання чинності Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», і рішення Верховного Суду ґрунтується на нормах законодавства, що діяло на момент виникнення предмету спору.
Зауважимо, що взаємовідносини між споживачем та надавачем послуг з водопостачання регулюються Законодавством України і безпосередньо заключенням договору між сторанами, тому міська влада не має впливу на Законодавство України та цивільно-правові відносин між цими суб’єктами!
 
КП «Уманьводоканал» просить абонентів не поширювати фейки, неправдиву, застарілу інформацію та звертатись за роз’ясненнями до відповідних організацій та служб

 

Прочитано 580 разів