Понеділок, 16 жовтня 2023 10:21

Умань стала єдиним містом в Україні, з яким Південна Корея почала співпрацю

Оцініть матеріал!
(0 голосів)
 
В рамках проєкту, який триватиме з вересня 2023 по квітень 2024 року, в Умані за участі корейських та українських експертів буде розроблений Master Plan розумного міста, який буде стосуватися різних галузей. Мова йде про створення «Генерального плану розумного міста Умань», який буде стосуватися різних галузей – туризм, інфраструктура, транспорт, безпека.  
 
Уманський міський голова Ірина Плетньова дала інтервʼю журналістам телемарафону «Суспільне.Спротив» про перемогу міста в глобальній програмі співробітництва K-City Network 2023, ініційованої Міністерством землі, інфраструктури та транспорту Республіки Корея (MOLIT).
 
 - Чому саме Умань обрали для відбудови?         Люди хочуть реального розвитку та покращення життя. Але треба розуміти, що мало хто в Україні знає, як на практиці залучати міжнародні ресурси в розвиток міст. Робота з великими міжнародними фінансовими центрами потребує іншого мислення та навіть стану душі.       Рік тому нам вдалося познайомитися з українською командою, які вміє працювати з міжнародним капіталом. Нам сказали, що уряд Південної Кореї вже давно пропонує українським містам взяти участь в програмі розвитку міст за кошти Південної Кореї. Я сказала, що Умань готова до розвитку!        Отже, щоб стати переможцем в конкурсі глобальної програми співробітництва K-City Network 2023, ініційованої Міністерством землі, інфраструктури та транспорту Республіки Корея (MOLIT), ми працювали цілий рік. Працювали та вчились працювати…         Наші партнери допомогли нам із розробкою конкурсної заявки. Заявка була підготовлена експертами, залученими громадською спілкою «Хай-Тек Офіс Україна». У 2023 році  у конкурсі K-City Network взяли участь 18 країн, було подано 30 конкурсних заявок. І українське місто Умань отримало перемогу! Зауважу, що ми стали першим та до цих пір єдиним містом в Україні, з яким Південна Корея почала реальну роботу.          Саме після нашої перемоги корейці повірили в те, що з Україною можна працювати. Упродовж 11 та 12 жовтня 2023 року наші партнери запропонували 1250 громадам України отримати гранти від 20 до 100 мільйонів доларів США на проекти послявоєнної відбудови. Це фантастичні ресурси. І як доказ реальності своїх намірів, наші партнери наводять нашим колегам по всій Україні саме приклад нашого міста - Умані. Це дуже приємно.       Можливості приходять, коли ти не просто очікуєш, а робиш все, щоб довести українським та іноземним партнерам, що місцева влада – відкрита, відповідальна, має нульову толерантність к корупції (це сьогодні найголовніший чинник). А це продемонструвати можна лише в практиці. Ми розуміємо, що розвиток можливий завдяки залученню нових технологій та інвестицій. Інвестори давно прагнули зайти в Україну. Звісно, війна змінила пріоритети. І наш фокус уваги щохвилини сконцентрований на допомозі ЗСУ, створенні максимально безпечних умов для уманчан, а також вирішенні всіх питань родин, які постраждали в результаті обстрілів та які втратили близьких.       Але обов’язок влади – вирішуючи поточні питання не забувати про стратегічний розвиток. І тому ми працюємо над стратегією післявоєнної відбудови та розвитку із залученням вітчизняних та іноземних партнерів. І саме це може дозволити спрямовувати бюджетні кошти на укріплення боєздатності країни. Ми вже почали проєкти з модернізації водоканалу, енергетичній незалежності, автоматизації адміністративних послуг та багато іншого. Про все це ми будемо розповідати окремо.
 
- В рамках проєкту, який триватиме з вересня 2023 по квітень 2024 року, в Умані за участі корейських та українських експертів буде розроблений Master Plan розумного міста, який буде стосуватися різних галузей. Що таке - цей план? яких галузей стосується? Мова йде про створення «Генерального плану розумного міста Умань», який буде стосуватися різних галузей – туризм, інфраструктура, транспорт, безпека. Насправді про «розумні міста» в Україні говорять вже давно.
В різних містах втілюються окремі рішення – електронні квиток, ситуаційні центри, які аналізують дані з камер зовнішнього спостереження, управління зовнішнім освітленням та багато іншого. Але на сьогодні немає прикладів, коли в містах створюється справжня екосистема, яка об’єднує всі рішення в єдину.  Головна мета якої – зробити життя в місті зручним, безпечним та комфортним для його мешканців. І тут головне – запланувати саме ті рішення, які важливі саме для нашої громади. Завдяки нашій перемозі ми можемо залучити досвід Кореї, яка є однією з найбільш розвинутих та інноваційних країн світу. Дуже важливо, що в рамках проєкту, над яким ми працюємо з корейськими колегами, буде розроблена бізнес-модель та план залучення фінансових ресурсів для створення та управління розумним містом.  Адже за бюджетні кошти неможливо реалізувати ці проєкти. 
 
 - над чим уже зараз працюєте? 
18 вересня в рамках SMART CITY EXPO WORLD CONGRESS 2023 в Кореї був презентований проєкт «Uman Smart City Master Plan»/«Створення генерального плану розумного міста Умань» (надаємо проєкт для ознайомлення. Презентацію провела компанія Cheil Engineering, яка здійснює загальне управління проєктом. Крім того, у супроводі проєкту беруть участь ще 4 компанії (Korea Water Resources Corporation, HANA Urban Institute, Korea Institute of Land and Urban Planning, Samjong KPMG). На даний момент ми надаємо корейським партнерам всю необхідну інформацію, яка стосується різних галузей життєдіяльності міста (аналітику, статистичні дані, розроблені стратегічні документи тощо). Крім того, ми формуємо перелік державних інституцій, українських експертів та компаній, які ми також будемо долучати до профільних напрямів «Смарт Сіті Рішень». І головне – всі напрямки, які будуть передбачені в цьому плані ми будемо обговорювати з головним цензором та головним замовником – нашою громадою.

 - якою Умань стане у перспективі? яке ваше бачення цього міста? 
Ми хочемо, щоб до нас приїжджали туристи не лише відвідати нашу перлину «Софіївку» та ми були не лише найбільшим паломницьким центром хасидів в Європі. Умань в результаті реалізації зазначеного проєкту має шанс стати першим в Україні прикладом справжнього розумного міста, в якому всі рішення об’єднанні в єдину систему, яка створює комфортний простір для життя. В який можна приїхати та на практиці бачити, як технології служать людям, змінюючи їх життя. І що це можливо реалізувати залучаючи новітні технології та інвестиції. Крім того, ми дуже хочемо, щоб на основі нашої практичної реалізації проєкту інші міста України отримали емпірично перевірену модель відбудови та розвитку. Адже даний проект фактично засвідчує початок участі Республіки Корея в післявоєнній відбудові України вже зараз. Наші корейські колеги дуже добре розуміють ситуацію, в який знаходиться Україна зараз. Війна, сусід-агресор, складна відбудова країни з руїн.   Корейські партнери сьогодні зацікавлені в розвитку співпраці з Україною. І мова йде не тільки про діджитал напрямок. Вони готові бути надійними партнерами в проєктах по відбудові міст, модернізації міської інфраструктури, відкриттю виробництв. Тому потрібно тримати свій фронт. Потрібно діяти та йти вперед. Разом до Перемоги та Післявоєнної Відбудови.
 
 
 

 

Прочитано 492 разів