Середа, 25 жовтня 2023 16:34

Уманьводоканал долучився до розробки стандартів післявоєнної відбудови галузі

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Водоканал міста Умань долучився до реалізації проєкту «Вода для майбутнього: сучасні стандарти відновлення водної інфраструктури». В результаті реалізації проєкту буде розроблений комплексний документ, який визначить стандарти проєктування та будівництва об’єктів водопостачання, водовідведення та очищення стічних вод в Україні. Стандарти будуть розроблені спільно із європейськими партнерами.

У майбутньому, дотримання розроблених стандартів стане умовою для ефективного залучення  світового капіталу для реалізації комплексних проєктів розвитку галузі водозабезпечення. Затвердження та використання нових стандартів забезпечить надійність, безпеку та відповідну якість всіх проєктів з одночасним формуванням прозорого та, конкурентного ринку. Саме це стане необхідним підґрунтям реалізації галузевого плану післявоєнної відбудови України в галузі водної інфраструктури.

В рамках проєкту директор Умань Водоканалу Сергій Терещук разом з головним інженером підприємства Михайлом Чемерисом та колегами з інших девʼяти водоканалів України та представниками Асоціації водоканалів України 12-13 жовтня відвідали Словаччину для участі в профільному семінарі. Також, в рамках візиту, українська делегація познайомилась з роботою каналізаційних очисних споруд міст Рожнява та Бардеїв, каналізаційної насосної станції Петровце-над-Лаборцем та станції знезараження та обʼєкту реконструкції каналізації міста Бардеїва.  

За словами Сергія Терещука, розробка комплексних стандартів проєктування та будівництва є особливо актуальним питанням, адже демонструє відповідність принципам відновлення України, затвердженим на міжнародній конференції в Лугано, а також плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

«На сьогодні затверджена Водна Стратегія України до 2030 року та закон «Про водовідведення та очищення стічних вод», але вони вимагають розробки низки регулятивних документів, рекомендацій та нових будівельних стандартів. І саме ці необхідні для практичної реалізації документи ми отримаємо в результаті реалізації проєкту з нашими європейськими колегами у квітні – травні 2024 року» – зазначив Сергій Терещук.

Проєкт «Вода для майбутнього: сучасні стандарти відновлення водної інфраструктури» фінансується Словацькою Агенцією з міжнародного розвитку (Slovak Aid). Ініціатор проєкту – словацька компанія ESOL s.r.o. Партнер проєкту в Україні – Українська асоціація «Укрводоканалекологія».

 

Прочитано 140 разів