Середа, 09 грудня 2009 15:20

Соціальне законодавство потребує подальшого удосконалення

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Другої всеукраїнської конференції "Соціальні закони — в життя".
Теоретично-практична конференція, що відбулася 25-26 листопада в Умані, зібрала голів постійних депутатських комісій обласних рад з соціальних питань, начальників управлінь праці та соціального захисту населення, представників профспілкових та громадських організацій, закладів охорони здоров'я з усіх куточків України. До участі в її роботі були запрошені міський голова Юрій Бодров, член Ради у справах інвалідів при Кабінеті Міністрів України, президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Гармонія" Юрій Антропов, представник Міністерства праці та соціальної політики України Микола Марчук. Модератором заходу виступила начальник управління праці та соціального захисту населення міста Галина Кучер.
Учасники конференції, детально проаналізувавши виконання в нашій державі законів про соціальний захист інвалідів, ветеранів, малозабезпечених, дітей-cиріт, відзначили, що в Україні прийнято понад 200 законодавчих актів, які торкаються різноманітних аспектів соціального захисту населення. Позитивно було охарактеризовано поступове посилення складової соціальної політики у діяльності органів державної влади й місцевого самоврядування, намагання гармонізувати українське законодавство із законодавством країн Європейського Союзу.
Водночас учасники конференції були одностайні у тому, що соціальне законодавство потребує подальшого удосконалення, а головне — відповідного фінансового забезпечення. Зібрання вказало на недоліки й упущення у законах, констатувало, що частина законів виконується не у повному обсязі, деякі з них існують лише на папері. Надто низькими є розміри соціальної допомоги. Кошти, які отримують на руки, приміром, інваліди, не дозволяють їм утримувати себе, купувати необхідні ліки, проходити обстеження та реабілітаційні курси.
У зв'язку з цим серед ініціатив до вищого державного керівництва озвучені про­позиції щодо приведення до вимог сьогодення мінімального прожиткового мінімуму, підвищення розмірів соціальних виплат, збільшення надбавок до пенсій, забезпечення фінансування положень законів про захист ветеранів, чорнобильців, дітей війни, зрушення з місця питання створення в містах центрів реабілітації людей з особливими потребами.
Висловлені також пропозиції щодо оголошення наступного року Роком ветерана із розробкою й фінансуванням відповідних програм, а також щодо доцільності повернення до практики надання путівок ветеранам праці на санаторно-курортне лікування, посилення соціального захисту робітників, які працюють у шкідливих для здоров'я умовах, розгортання в Україні мережі закладів для допомоги бездомним громадянам та тим, хто повернувся з місць позбавлення волі, модернізації системи підготовки соціальних працівників.
Зібрання також підвело підсумки Першої всеукраїнської конференції "Соціальні закони — в життя", яка відбулась в Умані влітку цього року. Підкреслено, що за результатами її роботи 34 пропозиції прийнято на розгляд Верховною Радою та Кабінетом Міністрів.
У рамках заходу представники управлінь праці та соціального захисту населення ознайомились з роботою уманських колег. Гостям було презентовано програми соціального захисту населення, яких в місті діє 12, напрацювання колективів реабілітаційного комплексу для людей з особливими потребами та центру обслуговування бездомних громадян.
Конференцію організовано за ініціативи й підтримки Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Гармонія", постійної комісії з питань праці та соціального захисту населення Черкаської обласної ради, Уманської міської ради.

За версією публікації Є.Пилипенка
в газеті Уманська зоря, № 102-103,
від 5 грудня 2009 р
Прочитано 4203 разів