П'ятниця, 19 лютого 2016 16:35

В ОДА обговорили питання підвищення рівня оплати праці в контексті зниження ЄСВ

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Зниження єдиного соціального внеску дозволить роботодавцям підвищити заробітну плату своїм працівникам, а бізнесу – бути конкурентоспроможним. Про це говорили в обласній державній адміністрації на засіданні міжвідомчої комісії з питань протидії корупції, детінізації виплати заробітної плати під керівництвом першого заступника голови ОДА Віталія Коваля. Участь у ній взяли також представники Пенсійного фонду в області, органів ДФС, структурних підрозділів ОДА, органів місцевого самоврядування, підприємці. Йшлося, зокрема, про очікувані результати від зменшення податкового тиску на підприємництво.

 

detinizacia

Зауважимо, Законом України від 24.12.2015 № 909 запроваджено єдину ставку нарахування на фонд оплати праці для роботодавців у розмірі 22 %, скасовано утримання для найманих працівників. Таке зниження зобов'язує страхувальників до відповідної реакції.

– Регіон уже протягом двох років ініціює зниження ставки єдиного соціального внеску до 20 %, – зазначив Віталій Коваль, – адже, на думку більшості роботодавців регіону, це дозволить вивести з тіні реальну заробітну плату, підвищити її працівникам та стимулюватиме їх до покращення рівня ефективності роботи. До речі, платоспроможні платники вже підняли заробітну плату своїм працівникам.

Представники бізнесу висловили впевненість, що ті підприємства, які працюють легально, особливо в промисловості, підуть на цей крок, тому очікування збільшення заробітної плати за рахунок зниження ЄСВ – небезпідставні.

Однак, на думку деяких, необхідно переглянути зміни для платників, які перебувають на ІІІ групі спрощеної системи оподаткування. Для них знижено межу річного обсягу доходу до 5 млн грн. Приміром, якщо торік вони отримували доходи понад 5 млн грн., але не перевищували 20 млн грн., в них залишалось право застосовувати спрощену систему. Починаючи з 2016, якщо ці доходи перевищать 5 млн грн., то платнику доведеться перейти на сплату інших податків і зборів.

Присутній на засіданні директор ПрАТ «Лавента» Леонід Яремюк висловив позицію про необхідність повернення норми щодо річного обсягу доходу.

– Варто врахувати, що наразі гривня здешевіла втричі, а тому об’єм доходу мав би  не знизитися до 5 млн грн., а навпаки – зрости до 25, або хоча б залишитися таким, як раніше, – каже Леонід Пилипович. – За попереднім прогнозом, підприємству перший квартал вдасться відпрацювати за новою системою, однак потім доведеться переходити на загальну систему оподаткування. А це призведе до підвищення податкового навантаження на нього в межах 30 %.

Нині на підприємстві вже підвищили заробітну плату працівникам, проте коли навантаження зросте, виплачувати її буде складно.

Вислухавши декількох підприємців, комісією вирішено звернутись до КМУ та ВРУ з пропозицією переглянути норму в податковому законодавстві щодо обсягу доходу, залишивши його для підприємств, які займаються виробництвом та реалізацією продукції, на тому ж рівні або підняти до 25 млн грн.

Підсумовуючи, Віталій Коваль зазначив, що необхідно об’єднати зусилля держави і бізнесу, будувати єдину економічну команду, в якій кожен бере на себе певні зобов’язання. 

Прочитано 715 разів