Понеділок, 25 липня 2016 15:24

Небезпеку легше попередити

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Обговорення причин смертельного травматизму на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства стало темою наради, яка була проведена фахівцями Управління Держпраці у Черкаській області з посадовими особами КП «Уманьводоканал», ТОВ «Екоклінер» та приватними підприємцями міста Умань. Так, станом на 30.06.2016 року в Україні з початку року вже загинуло 8 працівників підприємств водопровідно-каналізаційного господарства. 
На сьогодні питання проведення робіт у каналізаційних мережах залишається найбільш актуальним серед питань профілактики виробничого травматизму. Особливо гострим це питання стає у період підвищення температури повітря, коли частішають нещасні випадки зі смертельним наслідком через отруєння під час проведення робіт у колодцях та замкнених просторах. Наявність газів у каналізаційній мережі становить велику небезпеку для персоналу, тому треба суворо дотримуватись правил безпеки при експлуатації водопровідно-каналізаційних мереж та споруд. Нормативними актами визначено, що до роботи, пов’язаної зі спуском у колодязі, допускається бригада у складі не менше трьох чоловік. Робітники повинні мати запобіжні і захисні пристосування, прилади контролю повітряного середовища, тощо. Перед спусканням працівника в колодязь необхідно обов’язково перевірити наявність у колодязі газу. Слід зауважити, що під дією високих температур у літній період можливе виділення в робочу зону вибухонебезпечних або шкідливих парів, газів та інших небезпечних речовин, що може привести до вибуху, загоряння та зашкодити здоров’ю людини. 
Нерідкими також стали нещасні випадки, що мають місце в приватному секторі. Так, 28.06.2016 року в приватному домоволодінні у м. Черкаси під час очистки каналізаційного колодязя смертельно отруїлися три особи. До цього призвело незнання та нехтування правилами безпеки при виконанні цього виду робіт, відсутність будь-яких засобів індивідуального захисту. 
З метою запобігання нещасним випадкам під час експлуатації об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства Управління Держпраці у Черкаській області рекомендує керівникам підприємств та приватним особам, при виконанні робіт на об’єктах каналізації, вжити заходів щодо забезпечення обов’язкової наявності засобів індивідуального захисту, рятувальних поясів та мотузок. У разі настання високих температур повітря обмежити або тимчасово заборонити проведення робіт на каналізаційних мережах. Адже, як свідчить практика, небезпеку краще попередити, ніж потім мати трагічні, а іноді незворотні наслідки неправильного проведення робіт.

Прочитано 1287 разів