Понеділок, 15 травня 2017 14:31

БЕЗКОШТОВНІ ПОЛОГИ В УМАНІ — ЦЕ РЕАЛЬНІСТЬ

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Рішення про виділення коштів з міського бюджету на забезпечення пологового будинку медикаментами, виробами медичного призначення та шовно-перев’язувальними матеріалами в дії. За два тижні від вступу його в законну силу так званою послугою «безкоштовні пологи» скористалось 24 уманчанки.

Наталія Новікова вирішила народжувати в Уманському пологовому будинку. Наслухавшись оповідей про сучасні пологи, хвилювалася, аби їй вистачило коштів на це досить не з дешевих «задоволень». Перед пологами та після народження дитини  не могла зрозуміти, чому їй нічого не кажуть за благодійні внески і не пишуть список, як зазвичай. Потім вона дізналась, що за неї й інших породіль розрахувались виділеними коштами з міського бюджету.

— Надзвичайно задоволена такою турботою влади до нас. Адже це дає можливість витратити більше власних коштів на засоби особистої гігієни малюка та інші потреби, — розповідає Наталя.

— Незважаючи на складність із фінансуванням, депутатський корпус Уманської міської ради вишукав можливість і виділив кошти для забезпечення придбання медикаментів для проведення пологів жінкам нашого міста. Ці кошти вже надійшли на рахунок. За них закупили все необхідне для природніх пологів, в тому числі у випадках кесарева розтину. Такою можливістю скористалися 24 вагітні жінки нашого міста, пологи двох з яких відбулись при оперативному втручанні, — коментує заступник головного лікаря Уманського пологового будинку Борис Кримковський.

Він надзвичайно вдячний такому «подарунку» влади. За попередніми підрахунками, цих коштів має вистачити до кінця року. Лікар сподівається, що міська влада й надалі продовжить фінансування такої необхідної для жінок допомоги.

Та на цьому несподіванки для породіллі Наталі в пологовому будинку не закінчились. Буквально на другий день після пологів до закладу прийшла працівниця з РАЦСу і запропонувала їй оформити свідоцтво про народження дитини не полишаючи стін медичного закладу.

Як пояснив Борис Йосипович, аби жінки могли більше уваги приділити немовляті і сім’ї, міська влада вирішила таким чином наблизити соціальні послуги до жінок:

— Так само до нашого закладу приходять фахівці Управління праці та соціального захисту і проводять прийоми, допомагаючи жінкам на місці оформити необхідні види допомог.

В минулому році в Уманському пологовому будинку відбулось  851 пологів. Поряд з городянками хочуть народжувати в цьому закладі жінки з навколишніх сіл не лише нашого району, а й сусідніх областей.

Комфортні умови в лікарняному закладі, відповідне технічне оснащення сучасною апаратурою та високий професіоналізм медичного персоналу дозволяють прийняти до 1,5 тис. пологів у рік.

Безперечно, це є однією з передумов формування показника природнього приросту населення, за яким Умань тримає першість серед міст і районів області.

У майбутньому мотивацією народжувати жінкам саме в Умані має стати створення на базі Уманського пологового будинку перинатального центру другого рівня. Є й інші задуми стосовно розвитку медичної галузі міста на шляху доступної і якісної для уманчан медицини, над реалізацією яких постійно працює очільник міської влади Олександр Цебрій з командою однодумців.

— Я і надалі буду працювати, щобпокращиласьякістьмедичнихпослуг для уманчан, умови працілікарів та медсестер, — наголошує Олександр Володимирович.

 

С.КОЗІЄНКО.

Кореспондент газети «Уманська Зоря»

 

Прочитано 4826 разів