Середа, 03 жовтня 2012 08:58

Аналіз регуляторного впливу проекту рішення Уманської міської ради «Про місцеві податки і збори» на 2013 рік

1. Визначення проблеми, яку передбачається розв’язати шляхом регулювання

З прийняттям Податкового кодексу України (далі – Кодекс), який набрав чинності з 1 січня 2011 року, припинилася  дія ряду нормативно-правових актів, що регулювали правові відносини в частині адміністрування місцевих податків і зборів, в тому числі: Закон України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності», Закон України «Про систему оподаткування»,  Декрет Кабінету Міністрів України від 20.05.1993 № 56-93 «Про місцеві податки і збори» , Указ Президента України від 22.06.1999 № 761/99 «Про впровадження механізму сплати ринкового збору». Відповідно до  підпункту 5 пункту 3 статті 12 Податкового кодексу України органи  місцевого самоврядування повинні щорічно розробляти  проект  рішення «Про місцеві податки і збори»та публікувати його  в засобах масової інформації .  

           
У разі не встановлення місцевих податків і зборів, передбачених  статтею 10 Податкового кодексу України,  рішенням міської ради, такі податки і збори сплачуються платниками у порядку, встановленому Кодексом за мінімальними ставками та без застосування відповідних коефіцієнтів.
         
Враховуючи, вищевикладене, фінансовим управлінням Уманської міської  ради щорічно розробляється  проект рішення „Про місцеві податки і збори ” та публікується в засобах масової інформації до 15 липня  .

2. Ціль регулювання

Основною метою розробки проекту є забезпечення практичної реалізації статей 266, 267 та 268 Податкового кодексу України шляхом встановлення місцевих податків і зборів на території м. Умань. Проектом рішення передбачається затвердити положення про механізм справляння та порядок сплати місцевих податків і зборів: єдиного податку, збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності, збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору.

3. Визначення та оцінка способів досягнення визначених цілей

Перша – не виносити на розгляд сесії міської ради та не приймати  рішення міської ради «Про місцеві податки і збори» - така альтернатива є неприйнятною в зв’язку з тим, що в даному випадку відповідно до пункту 5 розділу ХУ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, місцеві податки і збори сплачуються платниками у порядку, встановленому Кодексом за  мінімальними ставками та без застосування відповідних коефіцієнтів, що не сприятиме наповненню міського бюджету в можливих обсягах.

Друга– прийняття даного рішення міської ради забезпечить встановлення чітких та прозорих механізмів справляння та порядків сплати місцевих податків і зборів на території міста та відповідне наповнення міського бюджету.

4. Механізм, який пропонується застосувати для розв’язання проблеми
 
Для розв’язання цієї проблеми даним рішенням  по кожному виду місцевого податку і збору визначається база оподаткування, податкові агенти та затверджуються ставки місцевих податків і зборів на території м. Умань.

5. Обґрунтування можливостей досягнення визначених цілей

Впровадження регуляторного акта покладене на фінансове управління Уманської міської ради та постійні  депутатські комісії з питань розвитку  виробництва, підприємницької , інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності, з питань планування бюджету і фінансів, які відповідно до своїх повноважень забезпечують виконання засад державної регуляторної політики при прийнятті рішень міської ради та її виконавчого комітету.

Можливої шкоди від наслідків дії акта не вбачається.

6. Очікувані результати від прийняття регуляторного акта.

Аналіз вигод та витрат.

 
 

Сфери впливу

 

Вид впливу

Інтереси громадян

Забезпечення умов для  покращення рівня соціальної захищеності територіальної громади міста за рахунок прогнозованих надходжень до бюджету міста від сплати місцевих податків і зборів.

Інтереси суб’єктів господарювання

Створення прозорого механізму регулювання розмірів місцевих податків і зборів в рамках вимог податкового законодавства 

                Інтереси

органу місцевого самоврядування

Забезпечення фінансової основи самостійності органу місцевого самоврядування.

 

 


Вигоди

Втрати

Органи місцевого самоврядування

Забезпечення відповідних надходжень до міського бюджету від сплати місцевих податків і зборів.

Створення фінансових можливостей міської влади для задоволення соціальних та інших потреб територіальної громади

 

Витрати на проведення відстежень результативності даного регуляторного акта та процедур з його опублікування

 

Суб’єкти господарювання

Забезпечення прозорих та зрозумілих умов з питань справляння місцевих податків і зборів. 

Затрати часу, необхідні для вивчення положень про місцеві податки і збори

Громадяни

Отримання можливості для покращення рівня соціальної захищеності територіальної громади в цілому та кожного мешканця міста

Час затрачений на вивчення нормативно – правової бази з даного питання.

 

 

7. Обґрунтування строку чинності проекту рішення

Строк чинності регуляторного акта обумовлений чинністю існуючої правової бази вищого рівня та може бути переглянутий чи скасований при її зміні.

 
8. Показники результативності регуляторного акта

1.      Кількість платників місцевих податків і зборів.

2.      Надходження від сплати місцевих податків і зборів до міського бюджету.

3.      Ступінь інформованості суб’єктів господарювання щодо існування даного регуляторного акта.


9. Заходи, з допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності акта
 
Відстеження результативності даного рішення покладається на фінансове управління  Уманської міської ради за даними податкової інспекції  у м. Умань.

Базове відстеження результативності акта проводиться до набрання чинності регуляторним актом або окремих його положень.

Повторне відстеження результативності акта буде проведено через рік після набрання ним чинності.

Періодичне відстеження результативності акта проводитиметься через три роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження в разі, якщо даний регуляторний акт не буде відмінено до зазначеного періоду.
Прочитано 2706 разів