Вівторок, 17 березня 2015 14:35

Повідомлення про оприлюднення проекту регуляторного акта з метою одержання пропозицій і зауважень від фізичних та юридичних осіб

Керуючись підпунктом 2 пункту «а» статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 17.11.2009 р. № 1175 «Про затвердження Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту»,

виконавчий комітет Уманської міської ради  повідомляє про оприлюднення  регуляторного акта «Про встановлення тарифу на проїзд  у міському пасажирському автомобільному транспорті м.Умань».          Спосіб оприлюднення: проект рішення  та відповідний аналіз регуляторного впливу  оприлюднено в газеті «Уманська зоря» та на офіційному сайті Уманської міської ради в мережі Інтернет за адресою: www.uman-rada.qov.ua в розділі «Регуляторна політика», рубрика «Оприлюднення проектів регуляторних актів».

Зауваження та пропозиції до зазначеного проекту рішення приймаються в письмовому вигляді протягом одного місяця з дня опублікування регуляторного акта за адресою: 20300, м. Умань, площа Леніна 1, електронна адреса: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., телефон (04744) 3-72-78,         факс 3-30-63.

Проект  рішення виконавчого комітету «Про встановлення тарифу на проїзд у міському пасажирському автомобільному транспорті м.Умань».        

Аналіз регуляторного впливу
до проекту рішення виконавчого комітету Уманської міської ради

«Про встановлення тарифу на проїзд у міському пасажирському автомобільному транспорті м.Умань»
                                                                                     

1.Визначення та аналіз проблеми, яку пропонується розв’язати шляхом державного регулювання господарських відносин.
 

Відповідно до статті 10 Закону України «Про автомобільний транспорт» тарифна політика повинна забезпечувати баланс між платоспроможним попитом на послуги та обсягом витрат на їх надання, а також задовольняти підприємницький інтерес та забезпечувати розвиток автомобільного транспорту.

На даний час  перевізники, які обслуговують міські автобусні маршрути в м. Умань, від господарської діяльності по перевезенню пасажирів мають значні збитки.

                   В останні місяці 2014 року та на початку 2015 року відбулось суттєве підвищення цін на пальне, автогуму та запасні частини,  на інші складові собівартості перевезень. Становище ускладнилось через відсутність своєчасних та повноцінних компенсаційних виплат за пільгові перевезення окремих категорій населення в міських автобусах.

Крім того, на прохання міської влади, на всіх автобусних маршрутах надається право безкоштовного проїзду, без відшкодування коштів з державного бюджету, інвалідам війни, учасникам бойових дій, інвалідам з числа учасників ліквідації аварії на ЧАЕС І, II категорії, інвалідам з вадами зору  І, II групи,  супроводжуючим особам інвалідів 1 групи по зору (не більше одного супроводжуючого), дітям віком до 7-ми років, соціальним працівникам з обслуговування одиноких непрацездатних громадян на дому. Автобусами ТОВ «Круїз-Авто» також здійснюється перевезення членів товариства УТОГ.       

2. Обґрунтування причин, з яких визначена проблема не може бути розв’язана за допомогою діючих регуляторних актів.

 

На сьогодні діючий тариф становить 3,00 грн. за одну поїздку згідно рішення виконавчого комітету Уманської міської ради № 245 від 09.10.2014 року і введений в дію з 17.10.2014 року. Впродовж дії зазначеного тарифу збільшувалися основні складові собівартості перевезень:

-     вартість паливо-мастильних матеріалів: дизельне пальне - з                  14,30 грн. до 22,57 грн. станом на 16.03.2015 р. (на 57,8 %); газ-метан - з 8,40 грн. до 14,60 грн. станом на 16.03.2015 р. (на 73,8 %);

-     вартість запасних частин – на 81%, автошин – на 31%, акумуляторних батарей - на 112,5%.

Питома вага даних статей в собівартості послуг становить 75%. Діючий тариф 3,00 грн. за одну поїздку не покриває витрат перевізників і не дає можливості не тільки оновлювати зношений рухомий склад, що значно впливає на безпеку перевезень, а навіть виплачувати заробітну плату. За звітними даними у 2014 році ТОВ «Круїз-Авто» від здійснення діяльності з перевезення пасажирів на міських маршрутах загального користування понесені збитки в розмірі 1,6 млн.грн.

Збитки від надання послуг з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м.Умань несуть і фізичні особи-підприємці, які обслуговують відповідні маршрути. 

Ця ситуація може призвести до вимушеного скорочення або навіть повного зупинення автоперевізниками перевезень на міських автобусних маршрутах, що викличе соціальну напругу серед населення, яке може залишитися за межею бідності, втративши можливість потрапити на роботу чи навчання.

Основними критеріями при розгляді розрахункових матеріалів щодо встановлення нового розміру тарифів на автобусні перевезення були:

-        наявність детального економічно-правового обґрунтування кожної найменшої величини витрат;
 
-   доцільність включення витрат до складової тарифу;

-     відповідність здійснених розрахунків методиці, затвердженої наказом


Міністерства транспорту та зв’язку України від 17.11.2009 № 1175;

-    недопущення безпідставного підвищення тарифів на соціально значущі послуги пасажирських перевезень.

За інформацією перевізників, з урахуванням підвищення складових собівартості пасажирських перевезень, перевезення одного пасажира складає близько 5,00 грн.

Разом з тим, різке підвищення тарифів на зазначені перевезення ляже непомірним тягарем на плечі соціально незахищених верств населення, спричинить посилення соціальної напруги в місті через надмірну плату за щоденний проїзд, що суперечить принципам, спрямованим на забезпечення гідного життєвого рівня населення.

Враховуючи важливе соціальне значення зазначених послуг дане питання неодноразово розглядалося на засіданнях робочої групи з перевірки тарифів.

За результатами засідань робочої групи, беручи за основу розрахунки ТОВ «Круїз-Авто», було визначено про необхідність подальшого підвищення рівня тарифу на перевезення пасажирів в місті до 4,00 грн., а за маршрутом «Залізничний вокзал – Дачі «Олександрівка» - 5,00 грн.

Впровадження регуляторного акта дозволить забезпечити дотримання основних принципів державної регуляторної політики, створення умов для роботи всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері надання послуг по перевезенню пасажирів.
 

3. Визначення цілей регулювання.

Метою прийняття регуляторного акта є надання своєчасних і якісних послуг з перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом, своєчасне проведення ремонту рухомого складу для забезпечення безпеки дорожнього руху.

4. Оцінка альтернативних способів досягнення встановлених цілей, в тому числі таких, які не передбачають безпосереднього державного регулювання господарських відносин.

Перегляд тарифів є необхідним внаслідок причин, що не залежать від підприємств і є єдино можливим заходом для забезпечення перевезення пасажирів.

Перший альтернативний спосіб

Альтернатива «невтручання», тобто тарифи залишити незмінними, призведе до поглиблення проблеми. При цьому, діяльність суб’єктів господарювання буде збитковою, що призведе до банкрутства та припинення господарської діяльності перевізниками.
 

Другий альтернативний спосіб

Іншою альтернативою може бути залишення тарифів незмінними з частковим відшкодуванням витрат через дотації (дана альтернатива не може бути реалізована, в зв’язку з недостатністю бюджетних коштів та відсутністю механізму відшкодування).
 

Третій альтернативний спосіб

Альтернативою може стати встановлення індивідуальних фіксованих розмірів тарифів для кожного суб’єкта господарювання, який здійснює перевезення пасажирів (альтернатива не може бути реалізована через складну довготривалу процедуру прийняття регуляторного акту у разі найменших змін складових витрат тарифу, що створить нерівні умови для перевізників та викличе невдоволення серед соціально незахищених верств населення).
 

Четвертий альтернативний спосіб

Також альтернативою може бути встановлення виконавчим комітетом міської ради єдиного розміру тарифу для всіх суб’єктів господарювання, які здійснюють перевезення пасажирів міськими автобусними маршрутами.

Обраний спосіб має наступні переваги:
-   забезпечує розв’язання існуючої проблеми;
-   забезпечує досягнення поставлених цілей;
-   забезпечує принципи регуляторної політики.
 

 5. Опис механізмів і заходів, які забезпечують розв’язання визначеної проблеми.

Відповідно до змін, внесених Законом України від 09.07.2010 року №2479-VI до статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», встановлення тарифів на транспортні та інші послуги віднесено до повноважень міських рад. Регулювання тарифів на перевезення пасажирів здійснюється відповідно до наказу Міністерства транспорту та зв’язку України від 17.11.2009 № 1175 «Про затвердження Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту».

Основним положенням цього рішення є затвердження економічно обґрунтованих тарифів на перевезення пасажирів міськими автобусними маршрутами, шляхом їх підвищення до 4,00 грн., а за маршрутом «Залізничний вокзал – Дачі «Олександрівка» - 5,00 грн., що дозволить забезпечити:
 

-        прибутковість роботи автотранспортних підприємств та перевізників, задоволення підприємницького інтересу сприятимуть вирішенню завдань по підвищенню можливостей усіх суб’єктів підприємницької діяльності в забезпеченні потреб споживачів у послугах, залученню інвестицій у його розвиток на досягнення сталих економічних умов роботи;
 

-   соціальний захист населення від необґрунтованого підвищення вартості проїзду.
 

Дія регуляторного акту поширюється на суб’єктів господарювання, які виконують перевезення пасажирів міськими автобусними маршрутами загального користування та з якими виконавчим комітетом Уманської міської ради укладено договори на перевезення пасажирів.
 

Рішення розроблено з метою відшкодування тарифами витрат, пов’язаних із перевезенням пасажирів та забезпечення соціального захисту населення від необґрунтованого завищення зазначених тарифів.
 

Подальше вдосконалення державного регулювання сприятиме впровадженню виваженої тарифної політики та створенню необхідних економічних гарантій для надавачів та отримувачів послуг з перевезення пасажирів.

6. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей.

Підвищення рівня тарифів на послуги з перевезення пасажирів в міському пасажирському транспорті в м. Умань зумовлено невідповідністю діючих тарифів ринковим умовам (зростання фактичних витрат на утримання автотранспорту та здійснення перевезення).

Діючі на сьогодні тарифи не забезпечують основних принципів господарської діяльності автотранспортних підприємств міста – самофінансування та самоокупності послуг. Проектним рівнем тарифів враховано запроваджений рівень мінімальної заробітної плати та цінові коливання на ринку паливно-мастильних матеріалів.

У разі прийняття запропонованого проекту рішення відбудеться регулювання тарифів на міські перевезення, рівень яких відповідатиме економічно обґрунтованим витратам, що забезпечить прибутковість перевізників, сприятиме якісному наданню послуг, оновленню рухомого складу автобусів тощо.

 
7. Визначення очікуваних результатів – метод аналізу вигод та витрат.

Господарським кодексом України визначено, що господарська діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва здійснюється з метою одержання економічних і соціальних результатів, в тому числі прибутку.
 

Проектний граничний рівень тарифу забезпечуватиме вигоди і витрати:
 



Об’єкт впливу

Витрати

Вигоди

1

Органи місцевого самоврядування

- збільшення видатків бюджетних коштів на відшкодування перевезень пільгових категорій пасажирів.

- збільшення надходження податків від діяльності суб’єктів підприємницької діяльності

2

Населення

збільшення витрат проїзду не пільгових категорій пасажирів

- запобігання необґрунтованому підвищенню тарифів;

- забезпечення потреб населення у якісному та безпечному перевезенні

3

Суб’єкти підприємницької діяльності

відсутність можливості швидко змінювати рівень тарифу у разі зростання вартості паливо-мастильних матеріалів, рівня мінімальної заробітної плати, зростання інших витрат, що складають собівартість послуги.

- збільшення доходів від перевезення пасажирів;

- збільшення обігових коштів на оновлення оборотних активів;

- створення умов щодо прозорої та добросовісної конкуренції на ринку пасажирських перевезень; - можливість беззбиткової праці;

- створення умов надання якісних та безпечних послуг з перевезення пасажирів.

 

Таким чином, у разі прийняття регуляторного акту, з огляду на збитковість діючих тарифів з одного боку і низьку матеріальну забезпеченість населення міста з іншого, очікується вирішення проблеми збереження ринку такої соціально важливої послуги, як пасажирські автоперевезення на міських маршрутах загального користування та забезпечення стабільної роботи пасажирського автотранспорту.
 

8. Обґрунтування запропонованого строку чинності регуляторного акту

Термін дії запропонованого регуляторного акту постійний із можливістю внесення до нього змін та визнання таким, що втратив чинність, у разі зміни нормативно-правових актів, які регулюють дане питання.

 
Строк чинності для запропонованого регуляторного акту не обмежений конкретним терміном дії та триватиме до скасування державного регулювання цін та тарифів.
 

Доповнення до рішення будуть вноситись за підсумками аналізу відстеження його результативності, внесення змін до чинного законодавства України тощо.


На скорочення строку чинності регуляторного акту можуть вплинути значні зміни в оплаті праці працівників галузі, ріст цін на паливо, запчастини, тощо.

9. Визначення показників результативності регуляторного акту.

Показником результативності регуляторного акту є забезпечення беззбиткової діяльності надавачів послуг при одночасному недопущенню різкого безпідставного зростання рівня тарифу, оновлення автобусного парку, підвищення комфортності, безпечності та якості послуг.

Також показниками результативності є:

-   розмір надходжень до державного та місцевих бюджетів і державних цільових фондів, пов'язаних з дією акту.
 
Планується збільшення надходження податків від діяльності суб’єктів підприємницької діяльності.
 
-      кількість суб'єктів господарювання та/або фізичних осіб, на яких поширюватиметься дія акту.

Дія регуляторного акту поширюється на суб’єктів господарювання, які виконують перевезення пасажирів міськими автобусними маршрутами загального користування та з якими укладено угоди на перевезення пасажирів.

-   розмір коштів і час, що витрачатимуться суб'єктами господарювання та/або фізичними особами, пов'язаними з виконанням вимог акту.

Виконання вимог регуляторного акту не потребує від суб’єктів господарювання та фізичних осіб, на яких він поширюється додаткових витрат, не передбачених законодавством України.

- рівень поінформованості суб'єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акту.
 
Інформування зацікавлених суб’єктів господарювання та фізичних осіб щодо рішення виконавчого комітету міської ради буде здійснено шляхом його опублікування в друкованих засобах інформації.

Зі змістом проекту рішення можна ознайомитися на офіційному веб-сайті міської ради (www.uman-rada.qov.ua) в розділі «Регуляторна політика», рубрика «Оприлюднення проектів регуляторних актів» та у газеті «Уманська зоря».

- аналіз фінансового стану суб’єктів підприємницької діяльності на підставі звітних статистичних даних, у тому числі:

а) динаміка пасажироперевезень автомобільним транспортом, при умові росту доходів населення (перевезено пасажирів, пасажирообіг);

б) кількість суб’єктів господарювання, що здійснюють перевезення пасажирів міськими автобусними маршрутами загального користування та кількість маршрутів, що ними обслуговуються, у порівнянні з попереднім періодом.

-                вартість пального на час прийняття регуляторного акта (за даними моніторингу цін на окремі нафтопродукти, що проводиться Державним комітетом статистики України).

-       розмір встановленого рівня мінімальної заробітної плати на час прийняття рішення.

-         кількість скарг, пов’язаних із запровадженням рішення (звернення громадян, що будуть надходити до виконкому міської ради).

Аналізом вигод та витрат від запровадження регуляторного акту визначено кількість показників вигідності, і в першу чергу, в сфері інтересів держави, громадян та суб’єктів господарювання.

10. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта.

Відстеження результативності регуляторного акта буде здійснюватись шляхом вивчення громадської думки щодо вирішення встановлених цілей, проведення аналітичних досліджень фінансових показників надавачів зазначеного виду послуг у місті.

У відповідності до Закону України від 11.09.03 №1160-ІУ «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» будуть проводитися базові, повторні та періодичні відстеження результативності даного регуляторного акту у визначені законом терміни.

З метою подальшого удосконалення рішення міської ради періодичне відстеження планується здійснювати один раз в три роки з дня виконання заходів повторного відстеження та кожні наступні 3 роки.

У разі виявлення неврегульованих та проблемних питань вони будуть усунені шляхом внесення відповідних змін. Після виконання відповідних заходів готуються звіти про результативність регуляторного акту.
 

Відстеження результативності регуляторного акту буде здійснюватися двома методами: статистичним та соціологічним.
 

Проведення аналітичних досліджень відбудеться на підставі офіційної статистичної інформації суб’єктів господарювання за результатами фінансово-господарської діяльності за період дії встановлених тарифів.
 

Поряд з цим, буде проведено опитування серед суб’єктів господарювання, які надають послуги з перевезення пасажирів, щодо можливостей неухильного дотримання ліцензійних умов.
 

Перший заступник міського голови                                           С.Л.Клочко
Прочитано 1605 разів