Середа, 29 липня 2015 09:49

Про затвердження Порядку демонтажу незаконно встановлених споруд на території міста Умань



a-rish-ses

_________________№____________                                                  

 
Про затвердження  Порядку демонтажу незаконно
встановлених споруд на території міста Умань

 Керуючись статтею 144 Конституції України, статтями 25, 59, 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про благоустрій населених пунктів», статтею 28 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 № 244 «Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності», Постановою  Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2003 р. № 2067 «Про затвердження Типових правил розміщення зовнішньої реклами»,  з метою впорядкування розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності та вирішення питань, пов’язаних із самовільним розміщенням тимчасових споруд, здійснення контролю за станом благоустрою на території міста Умань, забезпечення в ньому чистоти і порядку

 міська рада В И Р І Ш И Л А:

1. Затвердити  Порядок демонтажу незаконно встановлених  споруд на території міста Умань, що додається.

2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на  постійну комісію з питань депутатської діяльності, захисту прав громадян, законності та правопорядку (Середа О.І.). та першого заступника міського голови Клочка С.Л.

 
Секретар ради                                                                            О.Цебрій

 



ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення Уманської міської ради
____________________
 
Порядок демонтажу незаконно встановлених споруд
на території міста Умань

І. Загальні положення
       

1. Порядок демонтажу незаконно встановлених споруд на території міста Умань (далі – Порядок) передбачає механізм, підстави, терміни і порядок проведення демонтажу тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, кіосків, тимчасових гаражів, металевих конструкцій, павільйонів, лотків, заборів, тимчасових та стаціонарних рекламних засобів (світлові та несвітлові, наземні та неназемні (повітряні), плоскі та об'ємні стенди, щити, панно, транспаранти, троли, таблички, короби, механічні, динамічні, електронні табло, екрани, панелі, тумби, складні просторові конструкції, аеростати, повітряні кулі тощо), які використовуються для розміщення реклами  та іншого, що не є капітальною спорудою (далі - ТС), на території міста Умань, які розміщенні з порушенням вимог чинного законодавства України.

2. Правові підстави для прийняття Порядку.

Відповідно до пунктів 3, 4 Типових правил розміщення зовнішньої реклами затверджених Постановою  Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2003 р. № 2067  - зовнішня реклама розміщується на підставі дозволів та у порядку, встановленому виконавчими органами сільських, селищних, міських рад відповідно до цих Правил. На територіях, будинках і спорудах зовнішня реклама розміщується за згодою їх власників або уповноважених ними органів (осіб) з урахуванням архітектурних, функціонально-планувальних, історико-культурних чинників, типології елементів місцевого середовища та з додержанням правил благоустрою територій населених пунктів.

Частина 4 статті 28 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачає, що розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади з питань будівництва, містобудування та архітектури.

На виконання частини четвертої статті 28 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України                 від 21.10.2011 № 244 затверджено Порядок розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності (далі– Порядок). Пункт 2.30 Порядку встановлює, що у разі закінчення строку дії, анулювання паспорта прив’язки, самовільного встановлення тимчасової споруди така тимчасова споруда підлягає демонтажу.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 16 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» на об’єктах благоустрою забороняється самовільно встановлювати  об’єкти зовнішньої реклами, торговельні лотки, павільйони, кіоски тощо.

Разом з тим, порядок демонтажу тимчасових споруд на законодавчому рівні не врегульовано.

Нормами частин 1, 2 статті 4 Європейської хартії місцевого самоврядування, що ратифікована Законом України «Про ратифікацію Європейської хартії місцевого самоврядування», головні повноваження і функції органів місцевого самоврядування визначаються конституцією або законом. Однак  це положення не перешкоджає наділенню органів місцевого самоврядування повноваженнями і функціями для спеціальних цілей відповідно до закону. Органи місцевого самоврядування в межах закону мають повне право вільно вирішувати будь-яке питання, яке не вилучене із сфери їхньої компетенції і вирішення якого не доручене жодному іншому органу.

Відповідно до пункту 5 частини 2 статті 10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» до повноважень виконавчих органів сільських, селищних і міських рад у сфері благоустрою населених пунктів належить: здійснення самоврядного  контролю за станом благоустрою та утриманням територій населених пунктів, інженерних споруд та об’єктів, підприємств, установ та організацій, майданчиків для паркування транспортних засобів(у тому числі щодо оплати послуг з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів),  озелененням таких територій, охороною зелених насаджень, водних об’єктів тощо.

Окрім того, згідно з пунктом 44 частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішується питання, зокрема, встановлення відповідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку.

3. Для цілей цього Порядку застосовуються наступні терміни:

Демонтаж ТС – комплекс заходів, які передбачають відокремлення ТС  від місця її розташування, транспортування до місця її подальшого тимчасового зберігання, у випадках, передбачених пунктом 1 розділу ІІ Порядку, з приведенням місця розташування ТС в належний стан з відновленням його благоустрою.

Інші терміни вживаються у значенні, наведеному в Законі України «Про благоустрій населених пунктів», Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженому наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 № 244, Типових правил розміщення зовнішньої реклами затверджених Постановою  Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2003 р. № 2067 

 ІІ. Порядок демонтажу тимчасових споруд

1.Демонтажу (знесенню) підлягають незаконно встановлені ТС, а відповідна земельна ділянка  - поверненню та приведенню в попередній стан, у разі:

1) відсутності паспорта прив’язки ТС, інших дозвільних документів;

2) анулювання паспорта прив’язки ТС, закінчення терміну його дії;

3) закінчення, скасування дозволу на встановлення ТС;

4) самовільного розміщення ТС;

5) невідповідності розташування ТС паспорту прив’язки ТС, будівельним нормам;

6) відсутності документа, що посвідчує право на земельну ділянку;

7) коли є рішення судових органів або подання інших органів державної влади;

8)  в інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

 2. Виявлення ТС, які підлягають демонтажу, здійснюється Інспекцією з благоустрою м. Умань(далі – Інспекція).

За наявності підстав для демонтажу (знесення)ТС. Передбачених пунктом 2 розділу II цього Порядку, Інспекція складає акт про розміщення ТС з порушенням законодавства. В даному акті має бути зазначено:

1) дата, час, місце складання акту;

2) прізвище, ім’я, по батькові, посада та підпис особи що склала даний акт;

3) місце де розміщена дана ТС;

4) опис ТС, що розміщена без правових підстав: геометричні розміри, матеріал, наявність підключення до мереж;

5) відомості про власника ТС (за наявності);

6) підпис  власника ТС про ознайомлення з даним актом. (якщо власник ТС відомий).

На підставі акта про розміщення ТС з порушенням законодавства, відділ житлово-комунального господарства Уманської міської ради (далі – відділ) в 10- денний термін готує і подає на розгляд  виконавчого комітету Уманської міської ради проект рішення виконавчого комітету Уманської міської ради про знесення (демонтаж) ТС, яка встановлена з порушенням вимог чинного законодавства України, з переліком ТС, що підлягають знесенню (демонтажу). Дане рішення в обов’язковому порядку погоджується з Управлінням містобудування та архітектури.

 На засідання виконавчого комітету можуть бути запрошені власники (користувачі) ТС. Не прибуття на засідання виконавчого комітету даних осіб не є перешкодою для розгляду питання про знесення (демонтажу) ТС.

Рішення виконавчого комітету Уманської міської ради про демонтаж ТС протягом трьох робочих днів з моменту його прийняття  надсилається відділом власнику (користувачу) ТС рекомендованим листом з повідомленням про вручення або надається під розписку (якщо власник, користувач відомі) та розміщується  на офіційному сайті Уманської міської ради в мережі Інтернет (http:uman-rada.gov.ua).

         3. На  підставі прийнятого рішення  виконавчого комітету Уманської міської ради про знесення (демонтаж) ТС відділ готує попередження з посиланням на відповідне рішення виконавчого комітету і наклеюється на ТС з проведенням фотофіксації. Власнику дається 10 денний строк для добровільного виконання рішення.

4. У разі невиконання власником (користувачем) ТС рішення щодо демонтажу ТС та не приведення місця розміщення ТС у належний стан з відновленням благоустрою протягом строку, зазначеного у рішенні, здійснюється знесення (демонтаж) ТС.

Відповідальними за організацію заходів по здійсненню демонтажу ТС є відділ житлово-комунального господарства Уманської міської ради. Демонтаж (знесення) ТС здійснюється комунальним підприємством чи іншим суб’єктом господарювання, який володіє необхідним для цього обладнанням і технікою та з яким укладено договір на виконання даних робіт.  Під час проведення демонтажу ТС можуть залучатися представники державних та правоохоронних органів, депутати Уманської  міської ради, громадські організації.

5. У разі, якщо ТС не має власника або власник ТС невідомий, знесення (демонтаж) ТС здійснюється за результатами обстеження ТС, згідно пунктами 1,.2,3  цього розділу.

6. Демонтаж (знесення) ТС здійснюється в такому порядку:

Представники підприємства, які виконують демонтування споруди, складають акт про знесення (демонтажу) тимчасової споруди (згідно з додатком до цього порядку) , який містить:

дата, час проведення знесення та місце розташування ТС, підстави для її демонтажу;

прізвище, ім’я, по батькові, посади та підписи представників підприємств, які виконують демонтування споруди;

найменування підприємств, що виконують демонтаж ТС та відключення її від інженерних мереж;

опис ТС, що демонтується: геометричні розміри, матеріал, , наявність підключення до мереж електро – та водопостачання і перелік візуально виявлених недоліків, пошкоджень;

відомості про власника ТС (якщо такі відомі);

матеріали фото фіксації ТС;

опис майна, що знаходиться в тимчасовій споруді.

За втрату чи пошкодження майна , що знаходиться в тимчасовій споруді відповідальність несе власник (користувач) такої споруди.

Після складання акта про демонтаж ( знесення) ТС опечатується, демонтується і перевозиться на майданчик тимчасового зберігання.

Витрати по демонтажу ТС у випадках, передбачених пунктом 1 цього розділу, покладаються на відділ житлово-комунального господарства Уманської міської ради, а в подальшому вони компенсуються власником ТС.

7. Демонтовані ТС повертаються власникові після надання відповідних документів, які засвідчують право власності (майнові права) на ТС, після оплати ним робіт з відключення від інженерних мереж, робіт з демонтажу,перевезення, розвантаження та зберігання ТС,відновлення благоустрою на місці демонтованих ТС згідно з розрахунками, наданими суб’єктами господарювання, що були задіяні в демонтажі ТС.

8. Для власників ТС розмір плати встановлюється та складається таким чином:

1) за демонтування, завантаження та доставку до місця зберігання ТС – згідно з калькуляцією наданою суб’єктом господарювання, який безпосередньо здійснював демонтаж (знесення) ТС;

2) за зберігання – в розмірі одного неоподаткованого мінімуму доходів громадян за добу зберігання;

3) за відключення від інженерних мереж - згідно з калькуляціями, наданими суб’єктами господарювання, які безпосередньо здійснили (виконали) відключення;

4) за відновлення благоустрою на місці демонтажу (знесення) ТС -згідно з калькуляцією , яка обраховується відповідно до Порядку визначення відновної вартості об’єктів благоустрою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 № 826,та Методики визначення відновної вартості об'єкта благоустрою, затвердженої наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 03.11.2008 № 326.

9. Після закінчення передбаченого чинним законодавством терміну  зберігання примусово демонтованих ТС, власники яких не з’явилися за їх поверненням та не сплатили витрати, передбачені пунктом 8 цього Розділу, рішення щодо їх подальшого використання приймає виконавчий комітет Уманської міської ради відповідно до вимог діючого законодавства України.

 

Прочитано 7570 разів