Четвер, 23 квітня 2015 16:26

ЗВІТ про базове відстеження результативності регуляторного акта


ЗАТВЕРДЖУЮ
Перший заступник міського голови
________________Клочко С.Л.
_________________21.04.2015 р.

                                                                   ЗВІТ
                             про базове відстеження результативності регуляторного акта

Назва регуляторного акту: проект рішення  виконавчого комітету міської ради «Про встановлення тарифу на проїзд у міському пасажирському автомобільному транспорті м.Умань».

Цілі прийняття акту:

Реалізуючи, відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про автомобільний транспорт» повноваження в галузі транспорту щодо організації пасажирських перевезень на міських автобусних маршрутах загального користування, виконавчий комітет Уманської міської ради, здійснює, відповідно до статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», встановлення тарифів на транспортні та інші послуги. Державне регулювання тарифів повинно сприяти підвищенню підприємницьких можливостей транспортних підприємств, залученню інвестицій у їх розвиток, досягненню сталих економічних умов роботи галузі на підставі балансу між платоспроможним  попитом на послуги та обсягами витрат на їх надання.

Цілями регулювання тарифів є забезпечення беззбиткової  роботи суб’єктів господарювання через приведення тарифів на перевезення пасажирів у відповідність  з фактичною вартістю проїзду та необхідністю забезпечення  соціального захисту населення від необґрунтованого підвищення  вартості проїзду.

Виконавець заходів з відстеження: економічний відділ Уманської міської ради.

Тип відстеження: базове.

Строк виконання заходів з відстеження: з 20 березня по 20 квітня 2015 року.

Методи одержання результатів відстеження:

З метою обговорення, отримання пропозицій та зауважень до проекту  регуляторного акта проект рішення та аналіз регуляторного впливу  було оприлюднено в газеті «Уманська зоря» від 20.03.2015 року №12  (16763) та на  офіційному сайті Уманської міської ради в мережі Інтернет за адресою: www.uman-rada.qov.ua в розділі «Регуляторна політика», рубрика «Оприлюднення проектів регуляторних актів».

Також використано дані моніторингових досліджень щодо розміру плати  на даному ринку послуг, здійснено аналіз  результатів фінансово-господарської діяльності ТОВ «Круїз-Авто».
Дані, на основі яких відстежувалася результативність, способи одержання даних:
Базове відстеження результативності рішення здійснювалося шляхом:
- проведення аналізу фактичних та планових фінансових результатів перевізника від даного виду діяльності;
- аналізу цінової ситуації на ринку перевезення пасажирів в міському сполученні;
- вивчення громадської думки;
- використання статистичних даних (цін на паливно-мастильні матеріали, курс валют тощо) та матеріалів статичної звітності.

Кількісні та якісні значення показників результативності регуляторного акту:

         Показниками результативності рішення є стабільна, беззбиткова робота автоперевізників, зростання обсягів перевезень, забезпечення  підвищення якості  надання послуг з перевезення пасажирів.

         До виконавчого комітету Уманської міської ради надійшли чисельні звернення  автоперевізників, в яких акцентується увага на те, що у зв’язку з стрімким зростанням на початку 2015 року вартості дизпалива - з  14,30 грн. до 19,80 грн. станом на 20.04.2015 р. (на 38,5 %); газу-метану - з 8,40 грн. до 12,50 грн. станом на 20.04.2015 р. (на 48,8 %); вартості запасних частин – на 81%, автошин – на 31%, акумуляторних батарей - на 112,5%. Питома вага даних статей в собівартості послуг становить 75%. Діючий тариф 3,00 грн. за одну поїздку не покриває витрат перевізників і не дає можливості не тільки оновлювати зношений рухомий склад, що значно впливає на безпеку перевезень, а навіть виплачувати заробітну плату.

Ця ситуація може призвести до вимушеного скорочення або навіть повного зупинення автоперевізниками перевезень на міських автобусних маршрутах, що викличе соціальну напругу серед населення.

Також показниками результативності є:

-   розмір надходжень до державного та місцевих бюджетів і державних цільових фондів, пов'язаних з дією акту.

Планується збільшення надходження податків від діяльності суб’єктів підприємницької діяльності.
-      кількість суб'єктів господарювання та/або фізичних осіб, на яких поширюватиметься дія акту.
Дія регуляторного акту поширюється на суб’єктів господарювання, які виконують перевезення пасажирів міськими автобусними маршрутами загального користування та з якими укладено угоди на перевезення пасажирів.
-   розмір коштів і час, що витрачатимуться суб'єктами господарювання та/або фізичними особами, пов'язаними з виконанням вимог акту.

Виконання вимог регуляторного акту не потребує від суб’єктів господарювання та фізичних осіб, на яких він поширюється додаткових витрат, не передбачених законодавством України.

- рівень поінформованості суб'єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акту.
   Інформування зацікавлених суб’єктів господарювання та фізичних осіб щодо рішення виконавчого комітету міської ради буде здійснено шляхом його опублікування в друкованих засобах інформації.
- аналіз фінансового стану суб’єктів підприємницької діяльності на підставі звітних статистичних даних, у тому числі:

а) динаміка пасажироперевезень автомобільним транспортом, при умові росту доходів населення (перевезено пасажирів, пасажирообіг);

б) кількість суб’єктів господарювання, що здійснюють перевезення пасажирів міськими автобусними маршрутами загального користування та кількість маршрутів, що ними обслуговуються, у порівнянні з попереднім періодом.

- вартість пального на час прийняття регуляторного акта (за даними моніторингу цін на окремі нафтопродукти, що проводиться Державним комітетом статистики України).

-       розмір встановленого рівня мінімальної заробітної плати на час прийняття рішення.
-         кількість скарг, пов’язаних із запровадженням рішення (звернення громадян, що будуть надходити до виконкому міської ради).
          Протягом місяця з дня оприлюднення проекту, до виконавчого комітету Уманської міської ради  надходили звернення громадян та громадських організацій щодо завчасного підвищення тарифу на проїзд в автобусах. Заявникам було надано роз’яснення з вказаних ними питань.
          Аналізом вигод та витрат від запровадження регуляторного акту визначено кількість показників вигідності, і в першу чергу, в сфері інтересів держави, громадян та суб’єктів господарювання.
         Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей.
         Рішення розроблено з метою відшкодування тарифами витрат, пов’язаних із  перевезенням пасажирів та забезпеченням соціального захисту  населення від необґрунтованого завищення зазначених тарифів.
        Враховуючи вищевикладене, вважаємо, що рішення виконавчого комітету «Про встановлення тарифу на проїзд у міському пасажирському автомобільному транспорті м.Умань» забезпечує ефективність реалізації запроваджених методів регулювання цін відповідно до вимог чинного законодавства України.
        Подальше відстеження результативності  буде здійснюватися у терміни, визначені законодавством, а саме:
-         повторне відстеження результативності планується здійснити через 1 рік, але не пізніше 2-х років після набуття чинності регуляторним актом;
-         періодичне відстеження планується здійснити  один раз в три роки з дня виконання заходів повторного відстеження та кожні наступні 3 роки.

 Начальник економічного відділу                                       А.Є.Кузан
Прочитано 1626 разів