Субота, 28 квітня 2012 11:43

Звіт про періодичне відстеження результативності регуляторного акта „Про затвердження Умов та Регламенту проведення конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах в м. Умань”

Назва регуляторного акту: „Про затвердження Умов та Регламенту проведення конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах в м. Умань”, затверджено рішенням виконкому від 14.05.2009  р. №255 зі змінами від  13.08.2009 р. № 356.

Виконавець заходів з відстеження: Економічний відділ Уманської міської ради.

Цілі прийняття акту:

- створення конкурентного середовища у сфері перевезення пасажирів автотранспортом, забезпечення прозорості та створення умов для підвищення ефективності проведення конкурсів і прискорення розвитку галузі автомобільного транспорту, задоволення  зростаючих потреб населення в перевезеннях, підвищення якості транспортних послуг.

- реалізація повноважень органів місцевого самоврядування з підготовки та проведення конкурсів з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування, що визначені Порядком проведення конкурсу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2008 р. № 1081.

- вдосконалення системи державного регулювання процедури та підготовки проведення конкурсу, обмеження монополізму на ринку пасажирських перевезень, підвищення якості пасажирських перевезень та безпеки дорожнього руху.

Тип відстеження: періодичне.

Строк виконання заходів з відстеження: періодичне відстеження здійснювалося протягом квітня 2012 року.

Методи одержання результатів відстеження і дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних:

Аналіз статистичних даних та дані  відділу

Кількісні та якісні значення показників результативності регуляторного акту:

- кількість суб’єктів господарювання, які здійснюють перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування;

- розвиток мережі міських автобусних маршрутів загального користування;

- кількість автобусів, залучених до перевезення пасажирів на міських маршрутах;

- зменшення скарг, збільшення пропозицій щодо поліпшення якості послуг;

- ефективність оновлення транспортних засобів.

1.Кількість суб’єктів господарювання, які здійснюють перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування – 12 фізичних осіб та 2 юридичні;

2.Розвиток мережі міських автобусних маршрутів загального користування – у 2009 році - 21 маршрут, станом на 01.04.2012 року – 22 маршрути.

Маршрутну мережу доповнено маршрутами №1-А«вул. Котовського – Райлікарня», №1-Б«Енергонагляд –Райлікарня», № 21-А«вул.Волкова – Реабілітаційний комплекс».

На прохання жителів міста внесено зміни до схеми руху автобусів на міському автобусному маршруті № 23 , скоротивши маршрут „Нова Умань – Райлікарня” до кінця вул. Комарова (ТОВ „Янга”).

Рішенням виконкому від 09.02.2012 року № 44 внесено зміни до схеми руху та розкладу руху графіків №3,5 міського автобусного маршруту № 27 „ГРС – Школа №6”,  в частині руху автобуса вулицями Ленінської Іскри та Урицького. Продовжено рух автобуса за графіком №3 маршруту № 1 „Залізничний вокзал - Райлікарня” до «Енергонагляду» та замінено назву цього маршруту на маршрут №1-Б «Енергонагляд-Райлікарня» (перевізник – ТОВ «Круїз-Авто»).

Для вивчення пасажиропотоку рішенням виконкому від 09.02.2012 р. № 45 продовжено маршрут № 17 „Вул.Комарова – Школа № 6” від вул. Комарова до будинку за адресою: вул. Леніна, 106. Укладено тимчасовий договір з автомобільним перевізником – ТОВ „Круїз-Авто” на обслуговування цього маршруту, на термін 3 місяці, після чого за результатами роботи на маршруті буде прийняте рішення щодо подальшого функціонування маршруту.

3.Кількість автобусів, залучених до перевезення пасажирів на міських маршрутах – 33 – у фізичних осіб та 52 - у юридичних;

4. Зменшення скарг, збільшення пропозицій щодо поліпшення якості послуг

За 2009 року розглянуто та задоволено 14 звернень з питань перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах, за 2010 рік – 20 звернень, за 2011 рік -17, за І квартал 2012 року -6.

5.Ефективність оновлення транспортних засобів –       Протягом 2011 року закуплено 4 нових автобуси, 2 з них працює на маршруті № 14, один – на маршруті № 8, четвертий - на маршруті № 5.

За період дії даного рішення з моменту набрання чинності з 14.05.2009р. по 01.04.2012р. було проведено 3 конкурси на визначення перевізників на 6 міських автобусних маршрутах загального користування (16 графіків).

У 2009 році на маршрути:

№1 „Залізничний вокзал - Райлікарня” (графіки №1 та №12),

№ 3-А „ГРС – Нова Умань” (графіки №1 та №2),

 №10  „ГРС – Базар” (графіки №№1,2,3,4),

На підставі рішення конкурсного комітету з підготовки та проведення конкурсів щодо перевезення пасажирів та рішення виконкому від 24.12.2009 року переможцем стало ТОВ „Круїз-Авто”.

У вересні 2010 року проводився конкурс щодо перевезення пасажирів міським автобусним маршрутом №21-А „вул. Волкова – Реабілітаційний комплекс”. Переможцем конкурсу стало ТОВ „Круїз-Авто".

У травні 2011 році проведено конкурс на міські автобусні маршрути: № 1 „Залізничний вокзал-Райлікарня” (графік №5), №1 «Вул.Котовського - Райлікарня» (графіки №2,4,8,11,14) та №6 «Залізничний вокзал-Нова Умань» (графік №3).

За результатами проведеного виконавчим комітетом Уманської міської ради конкурсу переможцем конкурсу визнано:

- маршрут № 1 „Залізничний вокзал-Райлікарня” (графік №5) – приватний перевізник Семенда О.Д.

- маршрут №1 «Вул.Котовського - Райлікарня» (графіки №2,4,8,11,14) та №6 «Залізничний вокзал-Нова Умань» (графік №3) – ТОВ «Круїз-Авто».

За 2011 рік перевізниками усіх форм власності перевезено 10,1 млн. пасажирів, що на 1,8% менше, ніж за 2010 рік. За І кв. 2012 року перевезено 2511,4 тис. пасажирів, що на 4,8% більше, ніж за відповідний період 2011

Оцінка можливих результатів реалізації регуляторного акту та ступеня досягнення визначених цілей:

Рішенням встановлений чіткий та прозорий механізм визначення переможців конкурсу щодо надання права здійснення пасажирських перевезень на автобусних маршрутах. Завдяки даному реуляторному акту підвищилась інформованість суб´єктів підприємницької діяльності,  встановлюються  чіткі умови, підвищується прогнозованість .

        

Але на даний момент Умови та Регламент проведення конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах в м. Умань не відповідають вимогам чинного законодавства в частині змін, які внесені до постанови Кабінету Міністрів від 03.12.2008 № 1081.

Аналіз роботи деяких маршрутів, звернення мешканців міста свідчить, що потрібне їх часткове корегування.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики  у сфері господарської діяльності» при проведенні періодичного відстеження результативності рішення виконавчого комітету „Про затвердження Умов та Регламенту проведення конкурсу з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах в м. Умань” можна зробити висновок, що даний регуляторний акт потребує змін в зв’язку зі змінами в чинному законодавстві.

Прочитано 2277 разів