П'ятниця, 31 грудня 2021 12:17

Правила поведінки на льоду

lid

Найбільш небезпечна крига – перша та остання, адже така крига ще надзвичайно тонка, неміцна і не витримує маси навіть маленької дитини.

Для однієї людини безпечним вважається лід синюватого або зеленуватого відтінку, товщиною більшою за 5-7 см. Для групи людей безпечним є лід товщиною не менше, ніж 15 см. При пересуванні декількох людей по льоду треба йти один за одним на відстані.

Перш ніж ступити на лід водоймища, дізнайся про товщину або міцність льодового покриву за допомогою довгої загостреної палиці (плішні) чи іншого подібного предмета. Ніколи не перевіряй товщину льоду ударами ніг!

Під час руху по льоду будь обережним, уважно стеж за його поверхнею, обходь небезпечні і підозрілі місця та ділянки з вмерзлими в лід кущами, травою і очеретом. Обминай ділянки, покриті товстим прошарком снігу, – під снігом лід завжди тонший. Обережно спускайся з берега: лід може нещільно з'єднуватися із сушею. Особливу обережність проявляй у місцях зі швидкою течією, джерелами, струмками. Під час групового переходу по льоду необхідно рухатись на відстані 5-6 метрів один від одного і уважно стежити за тим, хто іде попереду.

У випадку, якщо ти все ж провалилися під лід:

  • якщо ти провалилися на льоду не піддавайся паніці, широко розкинь руки по краям пролому та утримуйся на плаву, уникаючи занурення з головою;
  • клич на допомогу, дій рішуче й не лякайся;
  • намагайтеся не обламувати край льоду, без різких рухів вибирайся на лід, наповзаючи грудьми й по черзі витягаючи на поверхню ноги. Головне — пристосовувати своє тіло, щоб воно займало найбільшу площу опори;
  • вибравшись із льодового пролому, перекотися і відповзай в той бік, звідки ти прийшов, де міцність льоду вже відома.

В подальшому необхідно переодягнутися у сухий одяг, а якщо його під руками не виявилось, треба викрутити мокрий і знову одягнути його. Для зігрівання, виконуйте будь-які фізичні вправи. Можна розтертися сухою вовняною тканиною, сховатися в захищеному від вітру місці, добре укутатися, по можливості випити чогось гарячого.

Кожний нещасний випадок на льоду є індивідуальним, і передбачити усі варіанти неможливо. Проте, як показує досвід, найголовніше не панікувати і правильно оцінити обстановку.

Отже, будь обережним!

Не виходь на лід не впевнившись у безпеці!

Не ризикуй своїм життям!

Прочитано 500 разів