Середа, 20 січня 2016 15:43

24 грудня 2015р. № 348 - Про хід виконання плану заходів з реалізації Національної стратегії розвитку освіти в м. Умань на період до 2021 року у 2015 році

 

a gerb

УМАНСЬКА МІСЬКА РАДА

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

Р І Ш Е Н Н Я

24 грудня 2015р. № 348                                 

Про  хід виконання плану заходів з реалізації

Національної стратегії розвитку освіти

в  м. Умань на період до 2021 року у 2015 році

        Національна стратегія розвитку освіти до 2021 року визначає основні галузі освіти.

        Збережено  мережу   дошкільних  навчальних   закладів  міста   Умань(19 дошкільних навчальних заклади та 3 навчально-виховні комплекси), у яких функціонує 149 груп, виховується 3380 дітей. Основа майбутньої особистості закладається  у  ранньому віці, тому особливу увагу відділ освіти  Уманської міської ради приділяє створенню належних  умов утримання та виховання дошкільнят. Охоплення дітей суспільним дошкільним вихованням становить 76% від загальної кількості дітей віком від 1 до 6 років. Охоплення дошкільною освітою дітей віком від 3 до 6 років становить 96%, а всіма формами дошкільної освіти - 100%. 899 дітей  5 річного віку  стовідсотково  забезпечені дошкільною освітою. Із 14 дошкільних навчальних закладів (далі ДНЗ) 34 дитини старшого дошкільного віку охоплені соціально-педагогічним патронатом, з них – 4 з особливими освітніми потребами.

        Із 01.09.2015 року  додатково  відкрито  групу  для  дітей  раннього  віку(15 дітей) на базі дошкільного навчального закладу ясла-садок комбінованого типу № 5. Розпочато  підготовчу  роботу  щодо відкриття інклюзивної  групи.

З метою створення оптимальних умов для дошкільнят у 8 дошкільних навчальних  закладах №№ 5, 7, 8, 12, 25, 31,  навчально-виховних комплексах (далі НВК)  №№ 1, 24  працює 16 компенсуючих груп, з них: 14 груп для дітей з вадами мови,  2 групи з вадами зору, у яких виховується  234   дитини,   працюють  15 вчителів - логопедів.  У  ДНЗ   № 9  та   НВК   № 1   працюють 7 санаторних груп  для  дітей з латентною туберкульозною інфекцією, у яких виховується 136 дітей.       У місті відсутні дошкільні навчальні заклади, які використовуються не за призначенням.

       З 01.10. 2013 року  батьки  використовують електронну реєстрацію дітей в дошкільний заклад.

      У 2015 році у всіх дошкільних навчальних закладах проводилася робота щодо оновлення та придбання сучасного обладнання, забезпечення меблями, іграшками та інвентарем приміщень за кошти із бюджету розвитку міста на суму 188 800,00 грн та за рахунок батьківських коштів. 

       За рахунок коштів бюджету розвитку у Будинку дитячої та юнацької творчості змонтовано електроопалення, проте відкритим залишається питання підключення його до електропостачання. Проведено частковий капітальний ремонт м’якої покрівлі школи № 3,ДНЗ №№ 25, 28. Виготовлено проектно – кошторисну документацію на капітальний ремонт фасадів школи № 3, станції юних техніків. Закінчено роботи з ремонту фасаду та покрівлі школи № 8. Завершено будівництво фізкультурно - оздоровчого майданчика школи №  9, капітальний ремонт м’якої покрівлі школи № 14, міської гімназії, ДНЗ № 18 та господарської споруди ДНЗ № 15.

        Усі керівники загальноосвітніх навчальних закладів (далі ЗНЗ) працюють над впровадженням перспективних планів інноваційного розвитку.

       У  16  ЗНЗ навчається  7735 учнів, з них 89 охоплено індивідуальною формою навчання, 26 осіб здобувають освіту, навчаючись на екстернатній  формі  навчання. Інклюзивну освіту отримують 8 дітей в школах  №№  3, 4,9. 2 дітей дошкільного віку, яким, відповідно до витягу психолого-медико-педагогічної консультації (далі ПМПК), рекомендовано навчання за інклюзивною формою,  виховуються  у логопедичних групах  ДНЗ №№ 8, 31. 

       З метою оптимізації загальноосвітніх навчальних закладів у 2015/2016 навчальному році зменшено кількість класів при загальному збільшенні кількості учнів: кількість учнів збільшилась на 142 (2014/2015 н.р. – 7593, 2015/2016 н.р – 7735), кількість класів зменшилася на 1 (309 та 308 відповідно). Середня  наповнюваність класів становить 25,1, проти  24,6  у  минулому році.

       Загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади забезпечені посадами практичних психологів та соціальних педагогів. У ЗНЗ - 15 практичних психологів та 17 соціальних педагогів, одночасно обіймають посади (практичного психолога та соціального педагога) 3 спеціалісти НВК № 1, 24, НВК-педагогічний ліцей, у ДНЗ - 3 практичні психологи та 6 соціальних педагогів.

       При методичному кабінеті відділу освіти Уманської міської ради діє міська ПМПК  до складу якої входить 9 фахівців.

       Впроваджується  новий Державний стандарт у початковій ланці та у 5,6,7 класах загальної середньої освіти. Учні навчаються  за новими програмами і новими підручниками.

      Учителі шкіл міста забезпечують виконання навчальних програм з використанням технологій, спрямованих на збереження здоров’я дітей.

       Методистами  методичного  кабінету,  учителями  шкіл   впроваджується 89 програм факультативних курсів, 71 курс за вибором, 310 програм гурткової роботи. З вересня 2014 року у всіх ЗНЗ міста активно працює  гурток «Умань – моя маленька Батьківщина».

        Відділом освіти проводиться системна робота з творчо обдарованою учнівською молоддю. 368  дітей перемогли у предметних олімпіадах, з них 53  прославили  наше місто на обласному  рівні, 7 -  на  всеукраїнському.

22  учні 10-11 класів є  переможцями  обласного  етапу  конкурсу-захисту  науково-дослідницьких  робіт  учнів - членів   Малої   академії  наук, 

з них - 3 перемогли у всеукраїнському етапі. 85 вихованців позашкільних навчальних закладів стали переможцями  Міжнародних, всеукраїнських конкурсів, змагань, турнірів.

        З метою покращення роботи з допризовної підготовки, військово-патріотичного виховання та результативної участі у міському етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») у школах №№ 11, 14, міській гімназії, НВК–педагогічному ліцеї, НВК № 6 розпочали роботу гуртки, діяльність яких направлена на використання елементів козацької педагогіки. На заняттях учні ознайомлюються з визначними подіями з історії рідного краю, вивчають історію запорізького козацтва, займаються туристсько-краєзнавчою роботою, військово–прикладними видами спорту, відродженням військово-спортивного мистецтва та народних мистецьких традицій. Більшість занять носить практичний характер з елементами змагань та інтелектуальних ігор.

        Багаторічна плідна співпраця відділу освіти із зарубіжними порідненими містами створила сприятливі умови для розвитку міжнародного співробітництва.  Особливо активно ця співпраця розвивається з освітянами м. Гнєзно (Польща). У січні 2015 року відбувся конкурс дитячої творчості  «Чарівні  фарби, талановиті  пальчики»  між   учнями  1- 4 класів  школи  № 3

м. Гнєзно та НВК № 24, з метою впровадження нових ідей, технологій, виявлення обдарованих дітей, формування у них стійкого інтересу до образотворчої діяльності. У березні 2015 року відбулась ІІ Міжнародна олімпіада з англійської мови. Учасниками були учні 4 класів початкової школи №3 м. Гнєзно (Польща), ЗОШ №14 та НВК №7 м. Умань. Мета конкурсу - визначення рівня володіння англійською мовою, надання можливості використати набуті знання та отримати їх оцінку від незалежних експертів. З 13.06 по 23.06.2015 року, у рамках польсько-українського проекту   щодо   обміну  молодіжними    делегаціями,  діти    із  м.  Умань та 

м. Гнєзно (Польща) перебували на території Польщі. У рамках  угоди про міжнародну співпрацю між містами Умань та Радвілішкіс (Литва)  12 дітей м. Умань з 15.06 по 23.06.2015 року  перебували  у Литві. 

«Супермен 2015» - під   таким гаслом працював   оздоровчий табір   школи   ім. Гражинос м. Радвілішкіса (Литва), в якому уманські учні мали можливість відпочивати разом із литовськими дітьми. У липні поточного року у м. Гнєзно (Польща) відбувся  Міжнародний юнацький Баскетбольний турнір під патронатом Президента м. Гнєзно. У турнірі брали участь11 команд Європи,  а також команда ЗОШ №3.  У жовтні 2015 року продовжено роботу польсько - українського проекту щодо обміну молодіжними делегаціями  із  м. Умань та  м. Гнєзно (Польща).   

        Особлива увага приділяється дозвіллю дітей у позаурочний час. В загальному, до відвідування 469 гуртків загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах залучено 7464 учнів, що становить 96,4 % від загальної кількості дітей, з них: 237 гуртків при 16 загальноосвітніх навчальних закладах та 232 гуртки  при 5 позашкільних навчальних закладах ( далі ПНЗ). 

До позашкільної освіти залучено 533 дітей із сімей, які перебувають у складних  життєвих  обставинах.

         Усі навчальні заклади мають власні сайти, підключені до Інтернету.

         Налагоджено систему координування планів курсового підвищення кваліфікації педагогічних та керівних кадрів. Так, у 2014 році курсами підвищення кваліфікації на базі Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників, при Національному   еколого - натуралістичному   центрі, університеті менеджменту освіти Національної академії педагогічних наук, було охоплено 193 педагоги загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів міста, методисти  міського методичного кабінету.

       Проте, у виконанні плану заходів з реалізації Національної стратегії розвитку освіти  в м. Умань на період до 2021 року існує ряд не вирішених питань: капітального ремонту потребує фасад приміщення Уманської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 ім. В.І.Чуйкова, аварійний блок дошкільного навчального закладу № 12. Потребують ремонту 35  приміщень навчальних закладів. Необхідною є  модернізація навчальної, матеріально – технічної  бази навчальних закладів, оснащення їх сучасним обладнанням, придбання наукової, навчально – методичної літератури з метою підвищення фахового рівня педагогів. Потребують оснащення сучасним обладнанням кабінети хімії, біології, фізики, географії, математики.  І надалі залишається відкритим питання придбання спеціального шкільного автобусу для перевезення дітей – інвалідів.

        Відповідно   до  пункту  22  частини  першої  статті  26  Закону України

 «Про місцеве самоврядування в Україні», Плану заходів з реалізації Національної стратегії розвитку освіти на період до 2021 року,  схваленої Указом Президента України  25.06.2013 року №344/2013, на виконання Плану заходів з реалізації Національної стратегії розвитку освіти в м. Умань на період до 2021 року, затверджених розпорядженням міського голови   27.01.2014 року №4-р,

виконавчий комітет  міської ради ВИРІШИВ:

1.Інформацію в.о.начальника відділу освіти Мельник О.І. «Про хід виконання плану заходів з реалізації Національної стратегії розвитку освіти  в м. Умань на період до 2021 року у 2015 році»  взяти до відома.

2.Відділу освіти Уманської міської ради (Мельник О.І.) з метою виконання  плану заходів :

1) створити умови для подальшого розвитку освіти;

2)забезпечити проведення модернізації навчальної, матеріально – технічної бази навчальних закладів, оснащення закладів сучасним обладнанням;

3)забезпечити сучасним обладнанням кабінети хімії, біології, фізики, географії, математики;

4)забезпечити придбання наукової, навчально – методичної літератури з метою підвищення фахового рівня педагогів.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови  з питань діяльності виконавчих органів, в.о.начальника відділу освіти  Уманської міської ради Мельник О.І.

Міський голова                                                               О.В.Цебрій

Секретар виконавчого комітету                                   Л.П.Плотнікова

Прочитано 2284 разів