Вівторок, 12 листопада 2019 07:56

Уманський міський центр зайнятості дає відповіді на поширені запитання

Чи має право фізична особа - підприємець  на виплату допомоги по безробіттю, якщо не здійснює підприємницьку діяльність та не отримує доходи?

Відповідь: Ні.

Відповідно до п. 1 ст. 42 Гл. 4 Господарського кодексу України: «Підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку». До внесення в Єдиний державний реєстр запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою, що передбачено частиною 9 ст. 4 Р. І Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», відповідно до частини 1 п. 1 ст.4 Закону України «Про зайнятість населення» ФОП належить до зайнятого населення та не має права на отримання статусу безробітного та призначення матеріального забезпечення з безробіття.

Чи потрібно подавати до центру зайнятості довідку про заробітну плату для розрахунку допомоги по безробіттю?

Відповідь: необхідність довідки про заробітну плату визначається індивідуально по кожній особі.

Відповідно до «Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням», затвердженого  постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 р. № 439) середня заробітна плата (дохід) для призначення допомоги по безробіттю обчислюється з використанням даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.У разі надходження до служби зайнятості в повному обсязі зазначених даних  - відсутня потреба в паперовій довідці про середню заробітну плату (грошове забезпечення, винагороду за цивільно-правовим договором). Коли відомості про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування не містять усіх необхідних даних для обчислення середньої заробітної плати (винагороди за цивільно-правовими договорами), такі дані за відповідні періоди надаються роботодавцем протягом п’яти робочих днів за зверненням фахівців центру зайнятості або застрахованої особи за формою згідно з додатком до зазначеної Постанови.

Прочитано 859 разів