П'ятниця, 03 грудня 2021 14:36

Щоб залишатися затребуваними фахівцями, 110 безробітних з інвалідністю пройшли професійне навчання

Працевлаштування – целише одна ізпослуг, яку можутьотримативслужбізайнятості люди з інвалідністю.Окрімпошукупідходящоїроботи, таким громадянампропонуютьсприянняпрофесійномунавчанню на безоплатній основі.

З початку 2021 року можливістю пройти професійне навчання скористалися 110 безробітних черкащан з інвалідністю. За сприяння Черкаської обласної служби зайнятості професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації, зокрема на робочому місці у роботодавця, безробітні з інвалідністю проходили за такими професіями, як: продавець непродовольчих товарів, оператор котельні, столяр, тракторист-машиніст та за іншими професіями сільськогосподарського напрямку.

У випадку, якщо особа ще не визначилася з майбутньою професією, або бажає взагалі змінити сферу діяльності, є можливість пройти спеціальні профорієнтаційні тести та отримати фахову консультацію фахівців щодо визначення професійного спрямування. Цьогоріч профорієнтаційними послугами охоплений 3721 безробітний з інвалідністю.

         Для підвищення якості соціальних послуг для людей з інвалідністю, в усіх сервісних установах обласної служби зайнятості розміщені відповідні інформаційні куточки, в яких створені умови для самостійної роботи з інформаційними матеріалами, а також є можливість вільного доступу до інтернет-ресурсів, що дозволяє оперативно знайти інформацію про вільні робочі місця та вакантні посади не лише в межах регіону, але й по всій Україні.

         Задля фізичної безбар’єрності забезпечені місця для паркування транспортних засобів, якими керують особи з інвалідністю або водії, які перевозять осіб з інвалідністю. Встановлені відповідні пандуси та кнопки виклику персоналу. Тому за потреби, можна попросити працівника про допомогу та отримати додаткову інформацію. Ключові сектори і кабінети, куди можна звернутися за первинною допомогою підписані абеткою Брайля.

«Щоб людям з інвалідністю залишатися затребуваними працівниками, раджу чітко визначитися, яка саме галузь допоможе найкраще розкрити професійні здібності. Постійно самовдосконалюватися, освоювати нові, суміжні навички, опанувати персональний комп’ютер, читати статті з психології, аби правильно вибудовувати стосунки у колективі. Не соромитися запитувати про все, що викликає сумніви чи невпевненість.А найголовнішою умовою успішного пошуку роботи має стати напрацювання очевидних професійних навичок», - резюмує Григорій Дендемарченко.

            До теми:нагадаємо, що трудовимзаконодавствомУкраїни,як і багатьохіншихкраїн, встановленоквоти на працевлаштування людей з інвалідністю. Компанії та підприємствазі штатом понад 25 осібзобов’язаніпередбачити для осіб з інвалідністю не менше 4% середньообліковоїкількостіробочихмісць. Підприємства, на якихпрацюютьвід 8 до 25 співробітників, маютьвзяти на роботу не менше одного працівника з інвалідністю.Водночасзаконами передбачені пільги тадопомога від держави для юридичних осіб тафізичних осіб-підприємців, які дотримуються принципів безбар’єрності таінклюзії впитаннях працевлаштування.

Сектор інформаційної роботи ОЦЗ

Прочитано 256 разів