Неділя, 18 вересня 2016 11:14

Музейні заклади міста

Уманський краєзнавчий музей

20300, Черкаська область,

м. Умань,  вул.Незалежності, 31 
тел. 8 (04744) 5-30-70

Історія створення Уманського краєзнавчого музею починається в 1906 року, коли за ініціативою вчителя чоловічої гімназії, а згодом відомого українського археолога, мистецтвознавця та музеєзнавця Данила Щербаківського, був створений гурток любителів старовини. Члени гуртка зібрали цікаву збірку старовинних речей, декоративних розписів, побутових предметів, але музей не було відкрито через заборону місцевої влади.

В листопаді 1917 року відбулося відкриття „Історичного музею Уманщини” в приміщенні 1-ї Української гімназії – імені Б.Грінченка. Організатором і першим директором музею був Петро Курінний – відомий український археолог та мистецтвознавець.
В 1924 році музей став державним і отримав назву „Соціально-історичний музей Уманської округи”. Музей одержав нове приміщення, в якому знаходиться і зараз. Він розташувався в пам’ятці архітектури початку XX ст., колишній приватній лікарні терапевта Матильди Піотровської.

Уманський краєзнавчий музей сьогодні - це науково-освітня установа. Основні напрямки його діяльності полягають у збиранні, науковому вивченні і всебічному освітньо-виховному використанні музейних предметів.
В залах музею щорічно експонуються виставки , створені на основі фондових колекцій музею (близько 50 тисяч експонатів). Серед них – унікальні археологічна та нумізматична колекції, предмети декоративно – прикладного мистецтва, воєнно-історичні, історико-побутові, художні, документальні та фотодокументи.
До структури Уманського краєзнавчого музею входять науково дослідні відділи історії (давній та сучасний період), науково-дослідний відділ природи та  ще 4 відділи:

  • Художній музей;
  • Музей діячів літератури та мистецтв;
  • Музей культури та побуту Уманщини;
  • Музей-квартира Надії Суровцової.

Експозиції Уманського краєзнавчого музею широко висвітлюють історії Уманщини з найдавніших часів до сьогоднішнього дня, а також природу краю.

 

Художній музей

20300, Черкаська область,

м. Умань,  вул. Кизила Андрія, 2, 

тел.: (04744) 5-25-14
 

Музей розташовано у пристосованому приміщенні римо-католицького костелу, пам’ятці архітектури ХІХ століття. Фондова колекція Художнього музею нараховує більш як 5 тисяч одиниць збереження.   

 
 

Музей діячів літератури і мистецтв Уманщини

 

20300, Черкаська область,
м. Умань,  вул. Успенська, 128, 
тел. (04744) 3-23-51

Центральне місце в експозиції відділу займають меморіальні речі, літературні твори, що розповідають про письменників, художників, скульпторів, акторів, життя яких пов’язане з містом.

 
 
Музей культури та побуту Уманщини
20300, Черкаська область,
м. Умань, провул. Любові, 6, 
тел.: (04744) 5-26-15

У відділі представлено: предмети дворянсько-купецького побуту кінця ХІХ  початку ХХ ст. (меблі, картини, посуд); предмети селянського побуту ХІХ початку ХХ ст. (меблі, посуд, одяг, побутові та ритуальні речі); сучасне прикладне мистецтву народних умільців Уманщини.

 

Музей – квартира  Н.В.Суровцової

20300, Черкаська область,
м. Умань,  вул. Воїнів-інтернаціоналістів, 6, 
тел.: (04744) 5-90-73

Музей – квартира Надії Віталіївни Суровцової, відомої громадської діячки часів Української революції і багаторічного політв’язня відкрита у  2005 році. 
Н.В.Суровцова прожила довге, насичене подіями життя, в якому були активна робота в органах Центральної Ради та першого радянського уряду,  багаторічна еміграція і майже тридцять років радянських тюрем, таборів, спеціальних поселень.
У кімнатах музею частково відтворений інтер’єр, яким він був за життя Н.В.Суровцової де експонуються особисті речі, документи, фотографії, книги з особистої бібліотеки, які висвітлюють її життєвий шлях.

Прочитано 1432 разів