П'ятниця, 15 січня 2021 12:15

Як сплачувати за газ дешевше?

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Шановні жителі міста Умань!

Із 1 січня 2021 року ТОВ «УМАНЬГАЗ ЗБУТ» встановив тариф за природний газ у розмірі - 9511,00 грн. з ПДВ за 1 тис куб. м.
Наголошуємо, що встановлення тарифу на газ та доставку газу – компетенція виключно комерційних структур ПАТ «Уманьгаз», ТОВ «УМАНЬГАЗ ЗБУТ» та державного колегіального органу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).
Якщо вас не влаштовує така вартість газу та якістьнаданих послуг, ви можете змінити постачальникагазу.
Відповідно до статті 14 Закону України «Про ринок природного газу» кожен споживач гарантовано маєправо вільно обирати постачальника природного газу та кожен споживач має право на зміну постачальника природного газу.
На сайті НКРЕКП розміщені всі постачальники природного газу.
Кожен споживач має можливість обрати нового постачальника газу і перевірити, чи компанія має право на постачання природного газу у розділі «Ліцензійний реєстр НКРЕП»https://www.nerc.gov.ua/?id=21970.
Наринку діє більше 50 постачальників газу. Порівняти цінові пропозиції постачальників можнана інформаційних платформах.
- ГАЗОТЕКА https://gasoteka.ua-energy.org
- ГазПравда https://gazpravda.com.ua/
Наприклад, на сьогодні у НАК «Нафтогаз України» тариф на газ 7,22 грн/м3.
https://gas.ua/uk/home/tariffs
Тобто, на 2,3 грн/м3 дешевше, ніж в ТОВ «УМАНЬГАЗ ЗБУТ». Це економія для кожноїуманської родини.

Хто може змінювати постачальника газу?
Змінити постачальника газу можуть власникиприватних будинків, власники та співвласники квартир у багатоквартирних будинках, якікористуються газом у побутових потребах (плита газова) та індивідуальним опаленням.
Змінити постачальника газу для свого житламожна незалежно від того, чи є у вашому багатоквартирному будинку ОСББ.
Як перейти до нового постачальника газу?
1. Обрати постачальника газу на сайті НКРЕКП на інформаційних платформах:
- НКРЕКП www.nerc.gov.ua,
- ГАЗОТЕКА https://gasoteka.ua-energy.org
- ГазПравда https://gazpravda.com.ua/

2. Подати заявку на сайті обраного підприємства
3. Онлайн надіслати заявку і копії документів:
• документи, якими визначено право власності чикористування на об'єкт (приміщення);
• документ, що посвідчує особу споживача (паспорт), а також реєстраційний номер облікової карткиплатника податків (ідентифікаційний код);
• інші документи, які може вимагати постачальник(перелік яких має бути визначений на сайті такого постачальника). Наприклад, це може бути останнійрахунок за розподіл або постачання газу.
Заяву також може подати й довірена особа власникаприміщення, проте вона мусить мати оформленуналежним чином довіреність.
Постачальники можуть визначати перелік додаткових документів, що необхідні для підключення.
4. Отримати підтвердження про перехід до нового постачальника
Протягом 20 днів постачальник здійснюєперевірку наданих документів та подає запит на зміну постачальника на платформу Оператора газотранспортної системи України. Під час змінипостачальника газ не відключається.
5. Розрахуватись із попереднім постачальником
У випадку зміни постачальника газу у серединімісяця, обсяг спожитого газу буде розділено між 2 постачальниками. На наступний місяць після змінипостачальника кожен споживач отримає 2 рахунки за спожитий газ - від попереднього постачальника за тідні місяця, коли він постачав газ та від нового постачальника за решту днів, починаючи з датипереходу. Обсяги спожитого газу будуть розподіленіміж постачальниками автоматично.

Чи потрібно сплачувати за доставку після змінипостачальника газу?
- Кожен побутовий споживач природного газу має 2 договори: на постачання природного газу та на йогорозподіл. Це дві різні послуги.
Послуга доставки газу надається споживачамнезалежно від того, хто в нього постачальник.
- Послуги розподілу природного газу, які надає ПрАТ«Уманьгаз», оплачуються окремою квитанцією.
Згідно з Законом «Уманьгаз» не має права не доставляти газ споживачам, які змінилипостачальника газу.

Чи треба прокладати нові труби або змінюватилічильники для зміни постачальника?
Ні. Труба — одна. Вона належить облгазу, якому виплатите за доставку та розподіл газу. Використовувати трубу для постачання газу можутьсотні постачальників. Змінюючи постачальника, виплатите лише за газ, який доставляється вам цієютрубою.

Як сплачувати за спожитий газ новому постачальнику газу?
Сума до сплати за постачання газу розраховуєтьсязгідно з умовами тарифного плану. Тобто, на основіданих про обсяг споживання від облгазу (оператора ГРМ) та діючої ціни постачальника.
Зазвичай, постачальники доставляють рахунки за спожитий газ онлайн (електронна розсилка, особистий кабінет на сайті, тощо) або Укрпоштою на вказану при переході адресу.

Чи треба буде передавати дані про споживаннягазу з 1 по 5 число?
Треба, оскільки облік споживання газу здійснюєгазорозподільча компанія. Вона є природниммонополістом на певній території і її не можназмінити.
В Умані – це ПрАТ «Уманьгаз».
Основне завдання товариства – технічнеобслуговування труб, усунення аварій, забезпеченнянеобхідного тиску в мережах та отримання плати за доставку (розподіл) газу.
Тому потрібно з 1 по 5 число кожного місяцяпередавати показання лічильника газу в особистомукабінеті, додатку, чат-боті облгазу у Viber та Telegram. Або в будь-який інший зручний спосіб.
Щодо квитанції на оплату газу, то це є обов’язок постачальника і саме він надсилає їх клієнту. Тому варто пам’ятати, що питання щодо обсягів споживання необхідно адресувати облгазу, а щодо нарахувань – новому постачальнику газу.

e5556809 8a9d 4d68 9d10 e3ee9a28d7cc

Прочитано 952 разів