Середа, 15 листопада 2023 16:54

Міський голова Ірина Плетньова розповіла про ознайомлення з проектом «SmartCity» в Республіці Корея та подальші кроки для впровадження подібних технологій в Умані

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Ви нещодавно повернулись з відрядження з Республіки Корея. Що вразило в Кореї?

Головне враження – ми дійсно відвідали країну майбутнього, в який технології роблять життя всіх мешканців безпечним, зручним, дуже комфортним.
За 6 днів візиту ми відвідали 4 дуже різних мста:
– найбільше місто, столицю Сеул (населення більш 10 млн),
– південний курорт – місто Пусан,
– також місто Інчхон, який є транспортними воротами Сеула (має найбільший аеропорт та порт, а також має статус вільної економічної зони),
– а також місто Теджон, який вважається науково-технологічною столицею Кореї (корейська силіконова долина).
Вражає, як гармонійно поєднанні пам'ятники архітектури з сучасними хмарочосами, а розвинена інфраструктура з затишними скверами, паками. Увага сфокусована на збереженні природи та розвитку людини.
В Кореї дуже багато потужних вищих навчальних закладів, науково-дослідницьких центрів, активно відкриваються філіали найбільш рейтингових університетів світу. І саме це є підґрунтям та запорукою стійкого розвитку, який не припиняється не на хвилину.
Яскравий приклад – музей інновацій, який ми відвідали та поринули в світ доповненої реальності. За допомогою сучасних засобів ми переміщувались по Всесвіту, бачили наслідки різних варіантів розвитку цивілізації, а також відчули на собі можливості інноваційних технологій. Я особисто допомагала штучному інтелекту проводити операцію по заміні суглобу.

Що з побаченого можна запровадити в Умані?
Перше. Центр управлінням міста. В якому збирається вся інформація, щодо:
– безпеки (камери, датчики, які розміщені по місту)
– роботи комунальних служб
– управління транспортом (громадський транспорт, таксі, приватний – для запобігання аварійних ситуацій, вирішення проблем з паркуванням тощо) – управління майном та інфраструктурою
– вуличне освітлення
З допомого такого центру щохвилини міська влада володіє інформацією про всі галузі життєдіяльності та здійснює управління, щоб економити ресурси, попередити аварії, здійснювати контроль якості питної води, стану повітря, тощо. А також вчасно здійснювати заходи для безперебійної роботи всіх систем.
Друге. Будівництво розумного мікрорайону. Ми відвідували аналогічне розумне поселення в місті Пусан.
Перебуваючи там – ми ніби попали в науково-фантастичний фільм. Вулиці міста – комфортний громадський простір. З велодоріжками, контролем транспортних потоків, розумними світлофорами та енергонезалежними будинками, стіни та дахи яких мають сонячні панелі. Кав’ярня, в якому капучино робить робот. Фітнес клуб, в якому кожен тренажер оснащений штучним інтелектом, який зберігає твої показники з попередніх відвідувань та складає тобі план тренування.

Всі будинки – розумні.
Холодильник контролює кількість та свіжість продуктів, пропонує оптимальні варіанти блюд.
Дзеркало в спальні контролює основні показники організму та дає рекомендації щодо фізичних навантажень.
Ліжко також аналізує стан організму та підлаштовується для створення найкращих умов для відпочинку та відновлення (від ароматерапії до ступеня твердості матрацу).
В кімнатах замість картин – стіни з ковдрою з живих рослин, які роблять в оселі особливий мікроклімат.
Окреме задоволення – роботизований домашній улюбленець, який як справжній має свій характер та настрій, потребує уваги, вміє давати лапу та завмирає від задоволення, коли ти його гладиш за вухом.
Це розумне поселення наочно демонструє, як технології звільняють людину від всх побутових питань, залишаючи їй максимум часу для роботи, особистого розвитку та творчості.
Ми в рамках проєкту «Розумне місто Умань» хочемо побудувати окремий розумний мікрорайон. В якому будуть жити як місцеві мешканці, так і туристи, які відвідують Умань.
Ми вже хочемо, щоб Умань стала справжнім паломницьким центром розумних технологій.

Які наступні кроки?
Протягом наступних 3 місяців в нас дуже насичений графік роботи з нашими корейським консультантами.
В проекті «Розумне місто Умань» нас супроводжують 2 державні корпорації.
Урядова установа KIND – яка з 2018 року займається інвестиційною діяльністю при реалізації інфраструктурних та урбаністичних проєктів по всьому світу з залучення корейських компаній та інвестицій.
Корейська корпорація водних ресурсів K-Water, яка з 1987 року займається водозабезпеченням громадського та промислового сектору в Кореї. Яка має унікальні напрацювання з використанням штучного інтелекту.
А також:
Приватна компанія Cheil Engineering, яка є одним з провідних консультантів в проєктах галузі діджиталізації.
KPMG – яка входить до складу «великої четвірки» (чотири найбільші та авторитетні світові компанії, які надають аудиторські та консалтингові послуги).
HAN-A – інститут урбаністики. Організація, яка допоможе з організацією комфортного простору в нашій громаді.

Корейські експерти будуть працювати з відповідними відділами міської ради. До роботи ми обов’язково будемо залучати представників депутатського корпусу, бізнесу та громади.
В результаті ми в березні – травні 2024 року отримаємо план розвитку розумного міста Умань. І що особливо важливо – фінансові інструменти його реалізації.
Тому в найближчий час на нас чекає багато цікавої роботи.
На завершення хочу сказати - Умань та всі мешканці громади отримали унікальний шанс. Стати першим в Україні справжнім розумним комфортним та успішним містом, в якому високі технології служать людям та зберігають природу. Тому дуже важливо скористатися цим шансом. І це можна зробити лише разом!

 

Прочитано 171 разів