Вівторок, 27 жовтня 2015 11:22

Наповнення місцевого бюджету – пріоритетний напрям роботи податківців

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

 

Так, до місцевих бюджетів за період січень-вересень 2015 року надійшло 250,8 мільйонів гривень податків і зборів. В аналогічному періоді 2014 року скарбниці міст та сіл отримали 183,2 млн. грн. Позитивна різниця, між порівнюваними періодами, податкових надходжень становить 66,9 млн. грн., або 136,5%.

Основа місцевих бюджетів, традиційно – податок на доходи фізичних осіб, його надійшло 110,8 млн. грн. Цей податок стабільно забезпечує місцевий бюджет надходженнями на 36%, порівняно з іншими податками – проаналізували в координаційно-моніторинговому відділі Уманської ОДПІ.

Другий податок, який є серед лідерів податкових надходжень до місцевих скарбниць – акцизний податок з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Питома вага цього податку в місцевому бюджеті складає 11,7%. Зазначимо, що він сплачується з 1 січня 2015 року.

Цьогоріч, за дев’ять місяців на рахунки місцевих бюджетів вже перераховано понад 48 мільйонів цього податку. Зокрема, у вересні суб’єкти господарювання перерахували до державної скарбниці 7,9 млн. грн.

Станом на 01.10.2015 на обліку в Уманській ОДПІ перебуває 324 платники акцизного податку, в т.ч.: юридичні особи – 85, та фізичні – 239.

Платниками акцизного податку є суб’єкти роздрібної торгівлі, які реалізовують безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання громадського харчування, наступні підакцизні товари: пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, товари, зазначені у п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Податкового кодексу України, зокрема нафтопродукти, скраплений газ тощо.

Нагадаємо, з 1 січня 2015 року до кола платників акцизного податку увійшли роздрібні торговці алкоголем та пивом, тютюном та тютюновими виробами, а також паливом. Податковим кодексом передбачено ставку акцизного податку 5%. Звітним податковим періодом для роздрібного продажу акцизу є календарний місяць.

Фахівці Уманської ОДПІ акцентують увагу, що платники податків, котрі мають чинні (у тому числі призупинені) ліцензії на право реалізації підакцизної продукції, зобов’язані за кожний звітний період подавати податкові декларації, незалежно від того, чи провадили вони господарську діяльність у звітному періоді.

Уманська ОДПІ дякує платникам податків за вчасно та у повному обсязі внесені до місцевого бюджету грошові кошти, за високий рівень податкової культури, розуміння важливості та відповідальне ставлення до виконання конституційних зобов’язань перед державою щодо сплати податків та інших платежів.

Наголошуємо, у разі виявлення порушень торгівлі підакцизними товарами без ліцензії просимо Вас звертатись до Уманської ОДПІ за тел. 3-31-65, або за адресою: 20300, м. Умань, пл. Леніна 1а.

Прочитано 927 разів