Понеділок, 14 березня 2016 14:05

Уманчани відсвяткували Масляну народним гулянням і запуском повітряної кулі

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

12 і 13 березня в Умані відбувались масові гуляння з нагоди Масляної.  Два дні поспіль на майданчику біля парку «Софіївка» було велелюдно. Повеселитися та посмакувати млинцями йшли цілими сім’ями. Розваги і частування були на будь-який смак і вік.

Зі святкової сцени уманчан привітав міський голова Олександр Цебрій.

-  Збереження та популяризація народних традицій мають вагоме значення для формування свідомості справжнього українця. Сподіваюсь, що започатковані нами фестивалі «Уманська коляда» й «Уманська масляна» стануть традиційними і сприятимуть підвищенню соціальної активності населення та розвитку туристичної галузі міста, - зазначив Олександр Володимирович.

Ярмарок, який зібрав народних умільців з різних куточків України, вражав різноманіттям представлених виробів.

Піснями і танцями святкувальників розважали творчі колективи міста та району. Особливим гостем свята став гурт «Монте Крісто».

Окрім головного символу Масляної – млинців, уманчани смакували шашликами, пиріжками, рум’яною випічкою.

Організатори свята потурбувалися і про дозвілля маленьких уманчан. Для них працювала дитяча зона з атракціонами. Аніматори не давали дітям сумувати, залучали їх до різноманітних ігор. 

Охочим долучитися до народного мистецтва пропонували спробувати себе у майстер-класах з різьблення по дереву, розфарбовування гіпсових фігурок, створення ляльки-мотанки та паперових птахів тощо.

Проте найбільшою популярністю користувався «сіновал», де діти могли побавитись у соломі досхочу.

Без уваги не залишилась і міні-ферма з тваринами.

Під час святкування Масляної вперше в Умані відбувся політ на повітряній кулі. Разом з охочими побачити Умань згори повітряна куля піднялася на 1100 метрів у небо і кружляла над містом 1,5 години.

Від душі повеселилися уманчани, які взяли участь в конкурсах та розвагах.

Кульмінацією свята стало спалення опудала зими, що, за українським повір’ям, символізує остаточну перемогу тепла над холодом, позбавляє від усіх негараздів, заряджає добром та позитивом.

Свято вдалося, і про це свідчать безліч позитивних відгуків уманчан. Вони зазначають, що такі масові народні гуляння в Умані відбуваються вперше, і сподіваються, що не востаннє.

Прочитано 1357 разів