Четвер, 09 червня 2016 12:14

Накопичувальна система пенсійного страхування

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

30 квітня під № 2767 у Верховній Раді зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій».

Комплексна пенсійна реформа передбачає:

1. Призначення всіх пенсій за одним законом;

2. Наведення порядку та встановлення соціальної справедливості у солідарній системі;
3. Запровадження накопичувальної системи пенсійного забезпечення;

4. Запровадження професійної пенсійної системи для окремих категорій професій;

5. Розвиток недержавної пенсійної системи.

Цей закон спрямований на підвищення якості життя пенсіонерів.  

Основна мета нової системи – звільнення Пенсійного фонду від невластивих виплат (наприклад: доплати до мінімального розміру пенсій, фінансування пенсій за вислугу років, тощо). Кожна людина повинна сама формувати своє пенсійне майбутнє.

Впровадження накопичувальної системи дозволить розвантажити солідарну систему, сформує індивідуальні накопичення громадян, дасть можливість залучати інвестиційний ресурс громадян на розбудову національної економіки, дасть поштовх розвитку національного фондового ринку.

Накопичувальну пенсійну систему планується запровадити з 1 січня 2017 року. Обов’язковому страхуванню в накопичувальній пенсійній системі підлягатимуть особи до 35 річного віку. Також у накопичувальній системі передбачена добровільна участь, в якій можуть взяти участь особи віком від 36 до 55 років.

Передбачається, що у 2017 році ставка внеску становитиме 2% і кожного наступного року вона буде збільшуватися на 1%, до досягнення 7% у 2022 році, у подальшому цей відсоток залишатиметься незмінним.

Кошти, що обліковуватимуться на накопичувальних пенсійних рахунках громадян, будуть власністю цих громадян, і вони зможуть скористатись ними при досягненні пенсійного віку (або у випадках, передбачених законом, раніше цього терміну, наприклад, у випадку інвалідності). Виплати з Накопичувального фонду будуть здійснюватися додатково до виплат із солідарної системи.

Слід зазначити, що ті застраховані особи, які не братимуть участі у накопичувальній системі (старші 35 років), також будуть сплачувати внесок на 5% більше, оскільки цим законопроектом передбачено зменшення навантаження на роботодавця і посилення страхової відповідальності працівників, незалежно від участі застрахованих осіб у накопичувальній системі. Внески осіб, які не братимуть участі у накопичувальній системі, спрямовуються до Пенсійного фонду України для забезпечення виплат із солідарної системи.

Прочитано 2671 разів