Четвер, 14 липня 2016 09:44

Протягом останніх двох місяців в Умані створили 20 ОСББ

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

osbbНині в державі активно йде процес створення ОСББ, який регулюється Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001 р. У 2015 році до закону було внесено істотні поправки, відповідно до яких набрала чинності оновлена процедура створення ОСББ.

Алгоритм створення ОСББ детально описано в Законі України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку». Основні кроки цього процесу:

 – створити ініціативну групу з трьох осіб, яка має встановити власників житлових приміщень будинку (для цього необхідно звернутись у відділ державної реєстрації виконавчого комітету), -

– повідомити співвласників про збори та провести їх, на яких прийняти рішення про створення ОСББ. Також на зборах обирається голова, який пише заяву про створення ОСББ в реєстраційну службу і через 2-3 години ОСББ створюється.

– після цього голова має відкрити поточний рахунок в будь-якому банку, на який мешканці зможуть перераховувати кошти на утримання будинку і прибудинкової території.

Будинкам, які не створять ОСББ, на конкурсній основі буде призначено управителя. Це може бути як фізична особа-підприємець, так і керуюча компанія. Згідно з наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України відділом житлово-комунального господарства буде підготовлено проект рішення виконавчого комітету про склад конкурсної комісії та в подальшому проведено конкурс на визначення управителя будинку.

«Останнім часом уманчани почали розуміти, що створення ОСББ – це найкращий спосіб захистити своє майно і підвищити рівень комфорту у будинку», - зазначив в.о. начальника відділу житлово-комунального господарства Уманської міської ради Віталій Харченко. Протягом останніх двох місяців вже створено майже 20 ОСББ. До цього в Умані налічувалось 68 об’єднань співвласників. Та майже 300 будинків ще не визначились із способом керування.

Як запевнив Віталій Петрович, новостворені ОСББ не залишаться без підтримки міської влади. На останній сесії Уманської міської ради було прийнято програму про співпрацю об’єднань співвласників будинків із містом, в якій прописано, що в подальшому з міського бюджету планується виділення коштів на співфінансування заходів з покращення благоустрою, підвищення енергоефективності, встановлення теплових лічильників і теплових пунктів, капітальний ремонт покрівель, утеплення фасадів тощо. Міський бюджет готовий буде покрити 50% таких робіт. 

 

Прочитано 1637 разів