Понеділок, 31 жовтня 2016 11:59

Згадаємо поіменно

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

В календарі є чимало дат, які нагадують нам про події Другої світової війни. Однією з них є День визволення України від нацистських загарбників, який відзначається 28-го жовтня.

У цей день в Уманському краєзнавчому музеї відбулася презентація книги «Згадаємо поіменно», яка є даниною шани воїнам, які загинули, захищаючи та визволяючи Батьківщину від нацистських загарбників!

В історико-меморіальному нарисі описано найважливіші події на Уманщині під час Уманської оборонної операції (липень-серпень 1941 року), Умансько-Ботошанської операції (березень-квітень 1944 року), розповідається про долі бранців німецького табору для радянських військовополонених – шталагу 349 (серпень 1941 – березень 1944 років), більш відомого як «Уманська яма».

Вихід у світ систематизованого краєзнавчого дослідження військових братських поховань в місті Умань та оприлюднення списків загиблих військовослужбовців, які знайшли свій останній притулок в уманській землі, стали можливими завдяки копіткій роботі наукових співробітників Уманського краєзнавчого музею, зокрема заступника директора музею з наукової роботи Юрія Торгала і головного спеціаліста відділу культури Уманської міської ради Євгена Панчука.

Всього було відшукано 90 військовослужбовців, імена яких не викарбувані на жодній меморіальній плиті міста.

Прочитано 654 разів