Понеділок, 07 листопада 2016 16:04

Держенергонагляд повідомляє!

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

1435672122 115 300x184Останнім часом до інспекції Держенергонагляду надходять звернення від побутових споживачів електроенергії (населення), в яких піднімається питання збільшення дозволеної потужності споживання електричної енергії. У зв’язку з цим інспекція  Держенергонагляду надає роз’яснення та повідомляє наступне.  

 Взаємовідносини між побутовими споживачами електроенергії (населенням) та енергопостачальними організаціями регулюються «Правилами користування електричною енергією для населення» (далі – ПКЕЕН),   затвердженими постановою КМУ від 26.07.1999 №1357 (із змінами) та договорами про користування електричною енергією між споживачем і енергопостачальником (далі – Договір), що розробляється енергопостачальником і укладається на три роки.  Згідно пункту 4 ПКЕЕН у договорі обов`язково зазначається величина договірної потужності, яка визначається виходячи з потужності наявних у побутового споживача струмоприймачів. При цьому загальна потужність не може бути вищою за потужність, передбачену проектом об`єкта побутового споживача та/або технічними характеристиками зовнішніх електричних мереж об`єкта побутового споживача. Побутовий споживач може внести пропозиції щодо зміни зазначеної у договорі величини електричної потужності. У разі відмови енергопостачальник надає побутовому споживачу обґрунтовану письмову відповідь. Таким чином, договірна величина потужності для побутового споживача визначається у відповідності до потужності наявних у споживача струмоприймачів. У разі відсутності даних про потужність наявних у споживача струмоприймачів, або перевищення цією величиною потужності величини потужності передбаченої технічними умовами чи технічними характеристиками зовнішніх електричних мереж об`єкта побутового споживача, договірна величина потужності приймається на рівні величини, передбаченої технічними умовами приєднання до електричних мереж електроустановок споживача.

Взаємовідносини, які виникають під час приєднання новозбудованих, реконструйованих чи технічно переоснащених електроустановок споживачів до електричних мереж енергопостачальних організацій регулюються «Правилами приєднання електроустановок до електричних мереж» (далі – Правила приєднання), затверджених постановою НКРЕ від 17.01.2013 №32.

Згідно пункту 1.3 Правил приєднання  послуга з приєднання надається на підставі договору про приєднання. Для отримання проекту договору про приєднання замовник звертається до електропередавальної організації (РЕМ) за місцем розташування його електроустановок із заявою про приєднання електроустановки певної потужності та надає документ, що засвідчує його особу (паспорт). До заяви про приєднання електроустановки певної потужності додаються:

-       ситуаційний план із зазначенням місця розташування електроустановки та викопіювання з топографо–геодезичного плану в масштабі 1:2000 із зазначенням місця розташування електроустановки, земельної ділянки або прогнозованої точки приєднання;

-       копія документа, який підтверджує право власності чи користування цим об`єктом або, за відсутності об`єкта, право власності чи користування земельною ділянкою;

-       копія належним чином оформленої довіреності чи іншого документа на право укладати договори особі, яка уповноважена підписувати договори (за потреби);

-       копія існуючого договору про користування електричною енергією із зазначеною дозволеною потужністю.

Підсумовуючи вищевикладене, повідомляємо наступне:

  1. У разі наявності у споживача електроенергії технічної або проектної документації, де зазначена розрахункова потужність, яка відрізняється від потужності вказаної у існуючому договорі про користування електричною енергією, необхідно письмово звернутися із заявою до енергопостачальної організації (РЕМ) щодо внесення змін у договір зазначеної величини електричної потужності. У цьому випадку енергопостачальник повинен привести величину дозволеної потужності у відповідності до наданої Вами технічної або проектної документації.
  2. У разі відсутності у споживача технічної або проектної документації де зазначена розрахункова потужність, йому пропонується для збільшення величини договірної потужності звернутися до енергопостачальника (РЕМ) для отримання проекту договору про приєднання до електричних мереж, технічних умов та рахунку за оплату послуги приєднання до електричних мереж. У цьому випадку РЕМ, після оплати послуги за стандартне приєднання, виконає роботи по приєднанню електроустановки до електричних мереж в термін, передбачений Правилами приєднання.

 

 

Прочитано 1186 разів