Четвер, 29 грудня 2016 10:19

А як у сусіда? Чи веселе життя у Веселівській об’єднаній громаді?

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Питання добровільного об’єднання громад у Черкаському районі обговорюється від самого старту цієї реформи в Україні. Регулярно його порушують керівники району під час зустрічей із сільськими головами. Аналізують різні варіанти об’єднання. У законі визначений термін погоджено перспективний план об’єднання громад району. Проведені попередні обрахунки і складені паспорти ОТГ. Продовжується копітка, рутинна робота деталізації розрахунків доцільності можливих варіантів. Все більше набуває переваг перспектива об’єднання у одну спроможну громаду всіх населених пунктів району. Плюсів багато, однак чимало і пересторог, мовляв «ми уже таке проходили». І, як результат, поки що у районі створена одна ОТГ.

 

У кінці серпня у Веселівську об’єднану громаду Запорізької області їздили журналісти і телеоператори з Мелітополя, щоб на власні очі переконатися у перевагах добровільного об’єднання. І ось до яких висновків вони дійшли. Пропонуємо вашій увазі матеріал, який люб’язно надали наші колеги.

Перший досвід об’єднаної громади

У Мелітопольському районі адміністративно­територіальна реформа, яка передбачає створення об’єднаних спроможних громад, відбувається досить повільно. Поки що не створено жодної об’єднаної громади, а жителі сіл та навіть районні депутати з обережністю ставляться до цього процесу.

Мешканці Мелітопольщини сумніваються

Селяни побоюються, що чергові реформи не забезпечать реальних змін на краще.

– Я в це не вірю. Я жив колись у селі в Одеській області, там теж було щось типу децентралізації. Було село моє і сусідів. Об’єднали – контора там, все там, а у нас – нічого. Боюся, що і тут таке може бути, – висловив свою думку мешканець с. Семенівка Борис Володимирович.

Директор Новгородківського будинку культури Андрій Чубир також ставиться з недовірою до створення об’єднаних громад.

– З обережністю ставлюся до цього, тому що в нас реформи завжди хочуть зробити якнайкраще, а виходить – як завжди. Це необхідно, але слід не поспішати, а виважено підходити до цього питання.

Сумнівається у доречності адміністративно­територіальної реформи й депутат Мелітопольської районної ради Валерій Анєнко.

– Для мене поки що цей процес незрозумілий. Наскільки це буде економічно обґрунтовано? Вважаю, що необхідно укрупнити великі громади, тому що приклад Польщі показав, що виживають саме більші громади. На сьогоднішній день це питання залишається відкритим. Звісно, головне, щоб життя селян стало кращим, – зазначає він.

Таку ж позицію висловлюють і деякі сільські голови.

Шукали відповіді у сусідів

Чи є на Мелітопольщині реальні приводи до таких зволікань? Чи не настала пора вже переходити до конкретних справ? По досвід ми попрямували до сусіднього Веселівського району, де у 2015 році створено об’єднану громаду з центром у селищі Веселому. Тож ми розпитали представників влади, підприємців та простих мешканців, як їм живеться після об’єднання ще з двома сільськими радами, та на їх прикладі спробували розібратися у проблемах та привабливих сторонах адміністративно­територіальної реформи.

Веселівська селищна територіальна громада створена у серпні 2015 і включає в себе Веселівську селищну раду, Білорецьку та Широківську сільські ради. Петро Кіяшко, очільник ОТГ, стверджує, що розраховувати на легке життя при створенні спроможної громади не слід, але спільні зусилля жителів населених пунктів дозволять розкрити значні резерви територій.

– Ми будемо жити краще інших тільки тому, що ми взяли старт. Ми вже відірвалися, у нас люди не хочуть жити по­старому, – наголосив він і зауважив, що для нього керівна посада – це не тільки влада, а й велика відповідальність, і це повинен розуміти кожен, хто прагне стати на чолі об’єднаної громади.

Адміністративно­територіальна реформа є одним із етапів децентралізації, в межах якої будуть розширені повноваження голів громади, у тому числі і в роботі щодо поповнення місцевих бюджетів. Веселівській громаді за рік існування вже вдалося провести значну роботу в цьому напрямі. На території підсилилась робота із залучення до бюджету коштів, які надходять з акцизного збору. Завдяки планомірній діяльності, за словами Петра Кіяшка, цей податок по деяких приватних підприємствах збільшився у 10 або 20 разів.

Можливо документально затвердити розподіл коштів

Розвіяв Петро Кіяшко і міф про те, що при об’єднанні сільських рад основне фінансування отримуватиме лише центральна садиба.

– Ми із ними (старостами – авт.) уклали словесну угоду, хоча, можна укласти, і зараз, закон це дозволяє, письмову угоду на 5­10 років, що голова центральної садиби зобов’язаний виконати договір і виділяти фінансування в межах цього договору, – пояснив він.

Такий механізм дозволить рівномірно розподіляти фінансування по всій території громади. Петро Кіяшко розповів, що наразі у всіх сільських та селищних школах втілюються енергоефективні технології. За дотаційні кошти, які громада отримала від держави при об’єднанні, а це майже вісім мільйонів гривень, проводиться заміна вікон у навчальних закладах. Голова селищної територіальної громади запевняє, що і на територіях сільських рад, що приєдналися до Веселого, будуть газифіковані села.

Підприємці та комунальники відзначають суттєві покращення

Значні зрушення на краще відчули на собі комунальні підприємства. Так, спеціалісти КП «Башук» освоїли виробництво та укладку тротуарної плитки та асфальту.

– З червня ми виготовили та поклали понад 2500 квадратних метрів плитки. Асфальт також, раніше ми його купували у дорвідділі за ціною приблизно 2,5 тис. грн. На сьогодні ми виготовляємо асфальт для ямкового ремонту, і його собівартість з укладкою – 1400 гривень, – розповів директор КП «Башук» Микола Авраменко.

Петро Кіяшко наголошує, що в об’єднаних громадах головне – навчитися раціонально використовувати кошти. Так, наприклад, роблячи ямковий ремонт доріг власними силами, громада заощаджує близько півмільйона гривень, які спрямовуються на інші потреби громади.

Про переваги адміністративно­територіальної реформи каже й житель Веселого – підприємець, керівник студії «Азов автоательє» Василь Кірєєв, який виробляє копії спортивних авто та продає їх не тільки по всій Україні, а й за її межами.

– Зі створенням у Веселому ОТГ життя у людей стало покращуватись… Керівництво громади і жителі підтримують ініціативи людей, які займаються власною справою, полегшилось оформлення документів, – стверджує підприємець.

Інші мешканці Веселого вважають, що гуртом все ж легше вирішувати проблеми.

– Є окремі добрі моменти, є моменти, на мою думку, які ще потребують удосконалення, та вважаю, що з часом все нормалізується. Як кажуть, гуртом і батька легше бити. І якщо в один кошик все йде, менше управлінського апарату, то це непогано, – вважає мешканець селища Веселе Василь Козаченко.

Звикли робити все самі

До речі, на створення об’єднаної громади веселівці дали добро, мабуть, тому, що вже давно зрозуміли: загальний добробут залежить від кожного з громадян. Бо у Веселому всіма багатоповерхівками вже давно керують об’єднання власників багатоквартирних будинків. І самі мешканці створюють затишок не тільки у своїх квартирах, а й на подвір’ї та у всьому домі.

– Плюси ОСББ у тому, що ми бачимо, куди йдуть гроші. Ми самі плануємо і робимо всі ремонтні роботи, а не чекаємо, що хтось прийде і все зробить, а, може, й не прийде, – каже голова ОСББ «Промінь 187» Світлана Ізмайлова.

Слід зазначити, що у Веселівській селищній громаді наразі збережені всі школи та дитячі садки, на місцях вирішувати проблеми селянам допомагають старости, на черзі у селищі відкриття центру надання адміністративних послуг. Петро Кіяшко зазначив, що після завершення процесу децентралізації та отримання більших повноважень керівництво громади може взагалі спростити деякі процедури оформлення документів.

Відкрито шлях до нових планів

У керівництва громади безліч планів щодо благоустрою всіх населених пунктів, у тому числі із залученням іноземних партнерів. Так, у співпраці з німецьким товариством міжнародного партнерства GIZ буде втілено у життя проект з модернізації Веселівського районного сектору державної служби з надзвичайних ситуацій. За кошти німецьких партнерів планується придбати сучасне обладнання для гасіння пожеж, а також доукомплектувати пожежні автомобілі. У громаді впевнені, що розширені повноваження, які отримають на територіях, після втілення адміністративно­територіальної реформи дозволять навести лад у селах та селищах.

Тож для мешканців Мелітопольщини є реальний приклад, який треба використати з максимальною вигодою для себе.

 

Для довідки:

Веселівська об’єднана територіальна громада Запорізької області.

Адміністративний центр: село Веселе

Населення громади: 12564 осіб.

Сільський голова: Кіяшко Петро Миколайович

У підпорядкуванні: Веселе (населення 10043 ос.), Білоріцьке (населення 567 ос., староста Сєчин Олександр Олександрович), Широке (населення 738 ос., староста Єрещенко Лариса Вікторівна)

 

Юлія ТИМОШЕНКО, Мелітопольська міськрайонна газета «Новий день»

Прочитано 737 разів