Вівторок, 03 січня 2017 16:03

Матеріали минулого – на службі сучасності

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Emblem of the Pension Fund of Ukraine 1Кожна людина, яка призначається на пенсію, надає до управління Пенсійного фонду документи, які б підтвердили її стаж, заробіток та іноді і статус. І тут у нагоді їй стають архівні фонди, дбайливо збережені міськими, районними, обласними громадами.

На сьогодні Пенсійний фонд є постійним і одним з найактивніших користувачів архівних фондів різних рівнів.

Основним документом, що підтверджує трудовий стаж людини, є трудова книжка. Проте дуже часто записи в ній зроблені неточно, з виправленнями, не завірені печатками чи підписами або взагалі відсутні. Якщо підприємство на сьогодні працює, добросовісно відноситься до документів минулих років, проблем з підтвердженням стажу немає. Але якщо документи втрачені, не належним чином зберігалися, не обліковані і не передані на зберігання до архіву – підтвердити стаж дуже проблематично, а підтвердити заробіток взагалі неможливо, оскільки ніякі документи, крім відомостей, не можуть слугувати її підтвердженням.

Відсутність документів про заробітну плату – це мінімальний розмір пенсії не залежно від кількості відпрацьованих років. Тож кожен документ – це людська доля, її захист, її соціальний пакет на випадок втрати працездатності.

Дуже шкода, але бувають випадки коли людина, пропрацювавши багато років у шкідливих умовах, не може використати своє право на більш ранній вихід на пенсію, тому що архіви в організаціях не збереглися або велися неналежним чином. Є випадки, коли документи ліквідованих установ та організацій передані на зберігання не в повному об'ємі і не несуть необхідної інформації.

Найгірший варіант: коли підприємство вже не діє, рішення про його ліквідацію не прийняте, документи на зберігання не передані і за них ніхто не несе відповідальності, що призводить до їх зникнення. В цьому випадку про призначення пенсії на пільгових умовах не може бути мови.

Деякий час була проблема і по ліквідованим підприємствам, оскільки вимагається пільгова довідка, а видати її не було кому. Наразі це питання вирішено: створені міжвідомчі комісії при головних управління Пенсійного фонду та Міністерстві соціальної політики, які розглядають документи надані архівами  і на підставі первинних документів, інформації про періоди роботи, заробітну плату приймається рішення про зарахування пільгового періоду роботи.

Управління активно працює з центральним архівом Міністерства оборони при призначенні пенсій ліквідаторам аварії на ЧАЕС. І не рідко тільки архівні документи дають можливість встановити статус ліквідатора і призначити йому пенсію.

Для захисту соціальних прав громадян збереження архівів важко переоцінити. Це і право на пенсію, і її розмір, і встановлення статусу, а з часом складно розшукати не тільки документ, а навіть місце його зберігання, тому важливо зберегти все набуте, бо без нього може не бути майбутнього.

З огляду на зазначене та у зв'язку з необхідністю підтвердження первинними документами відомостей про заробітну плату та стаж, які надаються громадянам для призначення пенсій, наголошуємо на дотриманні вимог щодо збереження архівних документів та порядку їх передачі до архівних установ у випадку ліквідації, банкрутства, реорганізації підприємств, установ та організацій.

        

Перший заступник начальника

Уманського об'єднаного управління

ПФУ Черкаської області                                                                        О.В.Лук'янова

 

 

Прочитано 585 разів