П'ятниця, 06 січня 2017 11:20

Умань без провокацій і ворожнечі – спільна мета влади, правоохоронців, церкви і громадськості

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

brif 01.17 300x200Широкого резонансу набули події, що трапилися наприкінці минулого року на релігійних об’єктах Умані. Про те, на якій стадії перебуває розслідування злочинів та як запобігти виникненню подібних ситуацій в майбутньому, говорили під час брифінгу, який відбувся 5 січня в приміщенні Уманської міської ради.

Участь в обговоренні взяли представники правоохоронних органів, священнослужителі різних релігійних конфесій, представники громадських організацій.

Погром на меморіальному комплексі рабі Нахмана (21 грудня 2016 р.) і понівечення православного хреста (31 грудня 2016 р.) міський голова Олександр Цебрій назвав спланованими провокаціями.

«Ці акти вандалізму викликали обурення не лише серед уманчан та представників єврейської національності, а й вийшли далеко за межі нашої країни.  Вони зачепили релігійні переконання віруючих різних конфесій.  В цих діях вбачаю сплановану провокацію. Умань – багатонаціональне місто.
Уманчани й особисто я категорично проти розпалювання міжнаціональної ворожнечі, антисемітизму і ксенофобії», - зазначив Олександр Цебрій.

Олександр Володимирович наголосив, що подібні випадки є неприпустимими, їх замовники і виконавці повинні бути покарані.

Як повідомив в.о. начальника Уманського відділу поліції В’ячеслав Костюк, за фактом обох випадків наруги над релігійними святинями розпочато кримінальні провадження за частиною 3 статті 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань тощо). Двом особам, причетним до скоєння правопорушення 31 грудня, оголошено про підозру. У них вилучено паспорти з метою унеможливити виїзд з країни до закінчення розслідування справи. Підготовлено письмове повідомлення про підозру третій особі та направлено для погодження.

У свою чергу координатор паломництва Об’єднання іудейських  організацій України Анатолій Шенгайт зачитав заяву головного рабина Києва та України Якова Блайха, в якій останній засуджує скоєний групою іноземних підлітків-паломників акт наруги над православним хрестом та вимагає від них вибачення перед мешканцями Умані та усіма громадянами України за свої неприпустимі дії.

Представники Української православної та греко-католицької церков засудили будь-які дії, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі, та закликали усіх до толерантного ставлення один до одного незалежно від віросповідання чи національності.

Варто зазначити, що усі присутні досить активно долучилися до обговорення подій. Були запропоновані деякі конструктивні заходи, спрямовані на упередження подібних ситуацій в майбутньому, зокрема: створення у місті консульських пунктів, продовження програми «Безпечне місто», в межах якої буде додатково встановлено відеокамери в районі паломництва.

 

 

Прочитано 1225 разів